Ország-világ

2016.03.26. 11:59

Házkutatás volt több belga városban, négy embert vettek őrizetbe

Terrorgyanú miatt összesen tizenhárom házkutatásra került sor több belga városban vasárnap, a hatóságok négy embert vettek őrizetbe.

17:00

Házkutatás volt több belga városban, négy embert vettek őrizetbe

Terrorgyanú miatt összesen tizenhárom házkutatásra került sor több belga városban vasárnap, a hatóságok négy embert vettek őrizetbe - jelentette be a szövetségi ügyészség.

Az ország északi, flamand nyelvű régiójában található Malines-ben négy házkutatás volt, míg Duffelben egy, Brüsszelben pedig nyolc lakást fésültek át a hatóságok.

Az ügyészség közleményében jelezte: összesen kilenc embert hívtak be kihallgatásra, de ötüket elengedték. A nap folyamán döntenek róla, hogy előzetes letartóztatásba helyezik-e a másik négy embert.

Egyelőre nem tudni, hogy a jelenlegi házkutatásoknak van-e közük a 31 halálos áldozattal és 270 sebesülttel járó keddi merényletekhez, amelyeket az Iszlám Államhoz tartozó szélsőségesek követtek el a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, illetve az uniós negyed közelében található Maelbeek metrómegállóban.

15:36

Újabb ember ellen emeltek vádat Brüsszelben

Újabb ember ellen emelt vádat vasárnap a brüsszeli ügyészség a Franciaországban néhány nappal ezelőtt meghiúsított terrortámadás miatt - jelentette a La Derniére Heure című helyi napilap.

Az újság értesülései szerint az Abderamane Ameroud nevű férfi ellen  terrorszervezetben való részvétel miatt emeltek vádat. Őt még pénteken vettek őrizetbe a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében. A 38 éves férfinél, akit meglőttek a rendőrök, egy robbanóanyagokkal megrakott táskát találtak.

A belga szövetségi ügyészség később megerősítette a vádemelésről szóló híreket.

A vádlottat 2005-ben hétéves börtönbüntetésre ítélte egy francia bíróság, amiért részt vett az iszlamista tálibok ellen harcoló afgán katonai koalíciót vezető Ahmad Sah Maszud parancsnok meggyilkolásában.

A vádhatóság tájékoztatása szerint átkutatták a férfi lakását, ott azonban nem találtak fegyvereket vagy robbanószereket.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter arról számolt be pénteken, hogy a titkosszolgálatok elfogtak egy terrortámadásra készülő férfit Franciaországban.

15:35

Nincs köze a merényletekhez a Németországban őrizetbe vett két férfinak

Nem találtak a brüsszeli robbantásokkal összefüggésben Németországban őrizetbe vett két ember ügyében arra utaló jeleket, hogy bármi közük lenne a merényletekhez.

Hétvégi német sajtójelentések szerint a súlyos államellenes bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség felügyelete alatt folytatott nyomozás során egyelőre nem találtak kapcsolatot a Düsseldorfban csütörtökön és a Giessenben szerdán őrizetbe vett férfi és a brüsszeli merénylők, vagy azok környezete között.

Giessenben egy 28 éves marokkói férfit vettek őrizetbe. Mobiltelefonján találtak két gyanús üzenetet, amelyekről kiderült, hogy semmi közük a merénylethez. Az egyik sms tartalmaz egy nevet, amely hasonlít az egyik öngyilkos merénylő, Khalid el-Bakraoui nevére, valójában egy másik személyről van szó. A másik sms három perccel azelőtt érkezett az illető készülékére, hogy Khalid el-Bakraoui felrobbantotta magát, és csak a 'fin' szócskát tartalmazza. Ez azonban nem a 'vége' jelentésű francia szót jelöli, hanem a 'hol' jelentésű arab szót latin betűkkel írva.

Nem találtak a brüsszeli merényletek ügyéhez vezető szálakat a Düsseldorfban őrizetbe vett férfi esetében sem. Az illetőről a Der Spiegel című hírmagazin azt írta, hogy a török hatóságok tavaly nyáron feltartóztatták a szíriai határvidéken, és visszatoloncolták Amszterdamba, ahonnan az országba érkezett. Ugyanazzal a repülőgéppel szállították vissza, mint Khalid el-Bakraouit. A török hatóságok azzal gyanúsították őket, hogy az iszlamisták oldalán részt vesznek vagy részt akarnak venni a szíriai polgárháborúban.

8:00

Két dzsihadista már tavaly nyáron beszélt a merényletekről

A vasárnapi hírek szerint a terrortámadásokra már 2015 nyarán figyelmeztette a hatóságokat két, Franciaországban kihallgatott dzsihadista. A szélsőségeseket eszerint Szíriában képezte ki az Iszlám Állam mielőtt visszatértek volna Franciaországba. A francia belbiztonsági szolgálat, a DGSI által folytatott kihallgatásukon Európában végrehajtandó nagyszabású merényletekről beszéltek.

"Ott (Szíriában) van egy valóságos gyár, amelynek célja, hogy lecsapjanak Franciaországra vagy Európára"

- mondta egyikük.

7:59

Legalább nyolc embert köröznek

Legalább nyolc embert köröznek európai biztonsági szervek a Párizsban és Brüsszelben elkövetett merényletek óta; az illetőket azzal gyanúsítják, hogy a támadásokat végrehajtó terrorsejtek tagjai vagy segítői - adta hírül vasárnap a Welt am Sonntag című német hetilap.

A többnyire francia és belga állampolgárságú iszlamisták vagy Szíriában tartózkodnak, vagy valahol Európában bujkálnak - írta a lap biztonsági forrásokra hivatkozva.

A körözött szélsőségesek a párizsi vérengzés feltételezett legfőbb szervezőjének, Abdelhamid Abaaoudnak, és a merényletek másik kulcsfigurájának, a múlt héten Belgiumban elfogott Salah Abdelslamnak a kontaktszemélyei közé tartoztak.

Az Iszlám Állam terrorszervezet európai sejtjeinek belga és francia nyomozók szerint az algériai Mohamed Belkaid volt a feje, akit két hete lőttek agyon Brüsszelben egy rendőri akcióban. A párizsi terrorcsoportokat feltehetően Belkaid és az egyik brüsszeli merénylő, Najim Laachraoui irányították Belgiumból telefonon keresztül.

A két terrorista a belga főügyészség szerint tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba. A szélsőségeseket Magyarországról az elfogott Salah Abdeslam szállította egy bérelt autóval.

7:58

Olaszországban elfogtak egy algériai gyanúsítottat

Olaszországban elfogtak egy algériai állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy hamis papírokkal látta el a párizsi és a brüsszeli merényletek végrehajtóit - jelentette az olasz sajtó vasárnapra virradó éjjel.

Dzsamál ed-Dín Uáli a gyanú szerint egy hamis papírokkal kereskedő banda tagja. A 40 éves férfivel szemben a belga hatóságok bocsátottak ki európai elfogatóparancsot illegális bevándorlóknak szánt hamis okmányok elkészítése, illetve beszerzése miatt.

A teljes cikket itt olvashatja >>

22:44

Vádat emeltek három ember ellen

Terrorizmus címén vádat emelt szombaton a belga ügyészség három ember ellen a brüsszeli öngyilkos merényletekkel összefüggésben.

A szövetségi ügyészség képviselői közölték, hogy a vádlottak egyike Faycal C., aki ellen "terrorcsoportban való részvétel, terrorista gyilkosság és terrorista gyilkossági kísérlet" miatt emeltek vádat.

A belga média őt Faycal Cheffou-ként azonosítja, akit csütörtökön fogtak el a brüsszeli ügyészség épülete mellett. Ő állítólag a brüsszeli reptér térfigyelő kameráinak felvételein is látható háromfős terroristacsoport "harmadik tagja", aki sötét kalapot és világos felöltőt viselt.

Azt nem tisztázták, hogy ő-e a rejtélyes kalapos.

Faycal Cheffou volt a rejtélyes kalapos

Két társa - a 24 éves Najim Laachraoui és a 29 éves Ibrahim El-Bakraoui - felrobbantotta magát, de Faycal Cheffou valami oknál fogva nem követett el öngyilkos merényletet.

A két másik, ugyancsak csütörtökön őrizetbe vett személyt, Rabah N.-t és Aboubakar A.-t, "terrorcsoport tevékenységében való részvétellel" vádolja az ügyészség.

18:27

Az áldozatokra emlékeznek Brüsszelben >>

15:41

Újabb terrortámadások jöhetnek Németországban

A keddi brüsszeli robbantások után újabb terrortámadások veszélyére figyelmeztetett a német igazságügy-miniszter, aki azt is mondta, hogy Németország is a lehetséges célpontok között van. Hasonlóan nyilatkozott a német külügyminiszter is, aki ugyanakkor józanságra intett a terror elleni harcban.

Heiko Maas igazságügyi miniszter a Saarbrücker Zeitung című német lap szombati számában úgy fogalmazott, hogy Németország hosszabb ideje a lehetséges célpontok között szerepel. A hatóságok azonban mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a támadásokat és megvédjék az embereket - mondta a szociáldemokrata (SPD) politikus.

A miniszter egyúttal azt tanácsolta az embereknek, hogy ne essenek pánikba.

"Ha most megdermedünk a félelemtől és a rémülettől, a terroristák elérték a céljukat"

- vélekedett.

12:49

Azonosították a harmadik reptéri robbantót

Azonosították annak a "terrorkommandónak" a harmadik tagját, amely a hét elején robbantásos merényletet követett el a brüsszeli nemzetközi repülőtéren - jelentette a belga sajtó szombat délben. A rendőrség Faycal Cheffou néven említi a gyanúsítottat, akit már a merényletet követő nyomozás keretében őrizetbe vettek.

A hatóságok pénteki közleménye szerint a férfit, akit akkor még csak Faycal C.-ként említettek, az ügyészség épülete mellett vették őrizetbe. A közleményben még nem utaltak arra, hogy ez az ember a térfigyelő kamerák felvételein is látható háromfős terrorcsoport "harmadik tagja", aki sötét kalapot és világos felöltőt viselt a brüsszeli repülőtéren.

Azt nem tisztázták, hogy ő-e a rejtélyes kalapos.

Azt nem tisztázták, hogy ő-e a rejtélyes kalapos.

Két társa - a 24 éves Najim Laachraoui és a 29 éves Ibrahim El-Bakraoui - önmagát is felrobbantotta a keddi merényletben.

A Le Soir francia nyelvű belga napilap értesülése szerint az a taxisofőr ismerte fel, aki a támadókat a reptérre szállította. Az újság korábban rendőri forrásokat idézve azt írta, nagy a valószínűsége annak, hogy Faycal Cheffou volt a harmadik ember. A Le Soir szerint Cheffou volt a kommandó vezetője, illetve ő szervezte be a két másik embert.

Más belga újságok hasonló tartalmú cikkeket közöltek, amelyekben az állt, hogy Cheffou szabadúszó újságíró.

11:21

Megölték egy atomerőmű biztonsági őrét

A belga sajtó szombaton arról is hírt adott, hogy Charleroi városban megölték egy belga atomerőmű egyik biztonsági őrét. A bűntény körülményei egyelőre nem ismeretesek, de a La Derniere Heure című napilap annyit megtudott, hogy elvitték az őr belépőkártyáját is.

A belga hatóságok korábban már közölték, hogy vizsgálataik szerint a terroristák az atomlétesítményeket is potenciális célpontként kezelik.

11:20

Már tavaly megtalálhatták a merénylet terveit

A görög rendőrség már tavaly januárban olyan tervekre bukkant athéni lakásokban, amelyek a brüsszeli repülőtér elleni terrortámadásra utaltak - állította szombati jelentésében a Skai görög hírportál.

A közlés szerint egyebek között a brüsszeli repülőtér térképét találták meg abban a lakásban, ahol - mint később kiderült - a tavaly novemberi párizsi terrorakciók egyik szervezője, Abdelhamid Abaaoud is lakott az említett időszakban.

A tervrajzokra és a légikikötő alaprajzára egy számítógépben, valamint egy USB-s adathordozón bukkant a rendőrség.

A görög ügyészség nem erősítette meg az értesülést. A hírportál szerint annak idején tájékoztatták ugyan a leletről a belga hatóságokat, de a két ország hatóságai között "körülményes az információk cseréje".

10:34

Kedd előtt nem nyit ki a reptér

Kedd előtt nem nyit ki a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér - közölték a reptéri hatóságok szombaton.

Az indulási csarnokban kedden végrehajtott robbantás komoly károkat okozott az épületben, amelynek helyreállítása tovább tart a korábban tervezettnél.

A brüsszeli légikikötőben és a belga főváros Maelbeek metróállomásán március 22-én elkövetett merényletekben 31 ember meghalt és 260-an megsebesültek, utóbbiak között két magyar állampolgár.

10:00

Razzia volt Brüsszelben, egy embert lelőttek

A rendőrség pénteken razziát tartott Brüsszelben. Az akció során egy ember meghalt, hármat pedig őrizetbe vett a belga rendőrség különleges alakulata. A művelet az előző nap Párizsban meghiúsított terrortámadással volt összefüggésben.

A pénteki eseményekről bővebben itt olvashat >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában