Ország-világ

2016.03.22. 15:41

Ezt javasolja a választási iroda, hogy ne ismétlődhessen meg a korábbi incidens

Azt kezdeményezik, hogy tegyék lehetővé a népszavazási kérdések ügyfélkapus benyújtását és szüntessék meg a párhuzamossági moratóriumot.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) megküldte a kormánynak a népszavazási törvényre vonatkozó módosítási javaslatait, ebben kezdeményezik, hogy tegyék lehetővé a népszavazási kérdések ügyfélkapus benyújtását és szüntessék meg a párhuzamossági moratóriumot - közölte az iroda kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az NVI két alapvető megoldási koncepció mentén készítette el tervezeteit.

Először is a választási iroda azt javasolja, hogy a törvényhozó fontolja meg a népszavazási kezdeményezések ügyfélkapus benyújtásának bevezetését. Ez megszüntetné a személyes jelenlétet igénylő versenyhelyzetet, és annak biztosítana elsőbbséget a kérdés elbírálásánál, aki a törvényben meghatározott időpontot követő legrövidebb időn belül nyújtja be kezdeményezését az ügyfélkapun keresztül - olvasható az NVI közleményében.

A másik megoldás szerint a népszavazási kérdést az a beadványozó "foglalná", aki hitelesített népszavazási kérdéséhez hamarabb összegyűjti a szükséges számú támogató aláírást. Ebben az esetben a népszavazási kérdések hitelesítésének - és az aláírásgyűjtés megkezdésének - nem képezné akadályát az, ha már folyamatban van egy másik, azonos tárgykörbe tartozó kérdés elbírálása vagy akár az aláírások gyűjtése.

A két megoldás kiegészítéseként javasolja továbbá az NVI, hogy a kérdés benyújtásakor csatolandó támogatói választópolgári aláírások számát 20-ról legalább 200-ra emelje a jogalkotó.

Emlékeztettek arra: Pálffy Ilona, az NVI elnöke már tavaly július 29-én javaslatot tett a népszavazási törvény módosítására, a párhuzamossági moratórium eltörlésére, a javaslatot azonban akkor a kormány és a parlamenti frakcióval rendelkező pártok nem támogatták.

Az NVI reményét fejezte ki, hogy az Országgyűlés rövid időn belül úgy módosítja a népszavazási törvényt, hogy a február 23-án történt, a népszavazás intézményéhez és a demokráciához méltatlan események még egyszer ne fordulhassanak elő - olvasható a közleményben.

Február 23-án délelőtt tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelentek arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket. A kérdést végül elsőként Erdősi Lászlóné tudta leadni, néhány másodperccel megelőzve Nyakó István MSZP-s politikust; a szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több "kopasz férfi" akadályozta politikusukat.

Másnap Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: azt kezdeményezi, hogy az NVI és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elemezze a népszavazások kezdeményezésénél kialakult helyzetet, és tegyen javaslatot a szabályok megváltoztatására. A miniszterelnök azt mondta, mivel nem a február 23-ai volt az első eset, "kénytelenek vagyunk azt a következtetést levonni, hogy ilyen helyzetek azért alakulhatnak ki, mert a vonatkozó törvényi előírások nem jók".

A szabályok ma nem biztosítják a méltányos, fair, kulturált körülményeket azoknak, akik élni akarnak állampolgári jogukkal - közölte Orbán Viktor, aki ezért kezdeményezte, hogy az NVI, illetve az NVB tegyen javaslatot a "szerencsétlen" előírások megváltoztatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában