Ország-világ

2016.03.23. 14:48

Erőszak hullámtól tartanak a humanitárius szervezetek Idomeni-ben

Több száz migráns tüntetett a görög-macedón határon fekvő idomeni átkelőnél szerdán, miközben a legtöbb humanitárius szervezet az erőszak elszabadulásától tartva éjszaka megkezdte munkatársainak kivonását a helyszínről. Szerdán délután nagyjából 500 migráns blokkolta a Szaloniki és a macedón határon lévő Evzonoi átkelő közötti autópályát.

Az idomeni átkelőnél a macedón határzár ellen tiltakozó emberek eltorlaszolták a síneket, és akadályozták a segélyszervezeteket az ételosztásban - jelentette az ERT görög állami televízió.


Az előző este a kilátástalan helyzetükön feldühödött migránsok megtagadták a vacsora elfogyasztását, és másokat is akadályoztak abban, hogy megegyék ételadagjukat.


"Ha nem tudunk innen továbbmenni, akkor mindannyian itt akarunk meghalni" - mondták helyszíni tudósítóknak.


"Az emberek elkeseredettsége olyan szintre jutott, hogy akár maguknak is képesek ártani" - közölte Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője.


Idomeniben a válságstáb becslései szerint jelenleg több mint 13 ezren várnak arra, hogy továbbmehessenek észak felé. Legtöbbjük Németországba szeretne eljutni.


A nap folyamán mintegy 500 migráns blokkolta a Szaloniki és a macedón határon lévő Evzonoi átkelő közötti autópályát. Az E75 jelű európai út a legfontosabb észak-déli útvonalnak számít a Balkánon. Tudósítók szerint az emberek a közelben lévő idomeni menekülttáborból jöttek. "Ezzel magukra akarják fordítani figyelmet" - mondta az egyik humanitárius szervezet dolgozója. "Nyissátok meg a határokat. El akarunk innen menni" - skandálta a jórészt fiatal férfiakból álló tüntetők csoportja. A görög állami televízió szerint a rendőrség elterelte a forgalmat, ugyanakkor átmenetileg az autópályán káosz alakult ki. A görög készenléti rendőrség egyelőre nem reagált.


Kisebb tüntetésekre került sor három égei-tengeri görög sziget regisztrációs központjában is, amelyekben az Európai Unió és Törökország közötti egyezmény életbe lépése óta gyakorlatilag fogva tartják a migránsokat.


Az egyezmény értelmében március 20-val kezdve minden Törökországból illegálisan érkezett migránst visszatoloncolnak. Több segélyszervezet is felemelte hangját a megállapodás szerintük elhamarkodott életbe léptetése ellen, mert szerintük a gyakorlati megvalósítás kidolgozatlan. Az UNHCR abbahagyta a migránsok regisztrációs központba szállítását Leszboszon, mert nem látja biztosítottnak további mozgásszabadságukat. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezet sem hajlandó tovább dolgozni a leszboszi hotspotban. Egy jelentős norvég humanitárius szervezet, a Norvég Menekülttanács szerdán szintén bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét Híosz szigetén az EU-török megállapodás miatt.


"Nem leszünk eszközök a tömeges kitoloncolásban" - hangsúlyozta Marie Elisabeth Ingres, az MSF helyi vezetője szerdán. "Vonakodunk olyan rendszer részeivé válni, amely nincs tekintettel a védelemre szoruló migránsok és menedékkérők humanitárius szükségleteire" - tette hozzá.


Ugyanakkor az MSF folytatja munkáját a saját maga által felállított mantamadoszi központjában, ahol elsősegélyben részesítik a rászorulókat. Emellett a szervezet továbbra is segít a tengeren bajba jutott embereken, valamint mobil orvoscsoportjai is bevetésben vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában