Ország-világ

2016.03.17. 07:53

Emelnék az ösztöndíjakat

Másfélszeresére emelkedhetnek a hallgatói ösztöndíjak jövőre, ha támogatást nyer a HÖOK javaslata. Az egyetemisták elnyerhető havi juttatása kilenc éve ugyanannyi: kollégiumi lakhatásra elég lehet, a megélhetéshez azonban kevés.

Tizenhatezer forint – ennyi tanulmányi ösztöndíjat kap 3,2-es átlagára Elek Anita (műszaki képzésen ez az átlag jónak számít). A Széchenyi István Egyetem harmadéves hallgatója elmondta: „A kollégiumért kilencezer forintot fizetek, a maradék sok mindenre nem elég." Ő még a szerencsések közé tartozik, szülei támogatását élvezi, sok egyetemista azonban kénytelen munkát vállalni. „Nehezen találni olyan állást, amely összeegyeztethető a tanrenddel. Mivel délelőtt, délután és kora este is vannak óráim, vagy arra megyek el, vagy dolgozok. Kicsit a tanulás rovására megy emiatt a munka, de másként nem megy" – jegyezte meg egy másik kollégista. 

Elek Anita 16 ezer forint tanulmányi ösztöndíjat kap, a kollégiumi díj kifizetése után nem sok marad. Fotó: Mészáros M.

Elek Anita 16 ezer forint tanulmányi ösztöndíjat kap, a kollégiumi díj kifizetése után nem sok marad. Fotó: Mészáros M.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában