Ország-világ

2016.03.23. 17:03

Damaszkusz engedélyezte a segélyszállítmányokat az ostromolt városok többségébe

Damaszkusz szóbeli biztosítékot adott arra, hogy engedélyezi a segélyszállítmányokat a kormányerők által ostromolt városok többségébe, így ezek közül háromba, esetleg négybe is eljuthatnak humanitárius konvojok - mondta szerdán Jan Egeland, az ENSZ humanitárius tanácsadója.

Az ENSZ engedélyt kapott a damaszkuszi kormánytól, hogy a világszervezet által megnevezett 11 szíriai térségből nyolcba, vagy kilencbe humanitárius segélyt szállíthasson. Ezek között a terültek között vannak szíriai kormányerők által ostromolt városok is. Ugyanakkor a szíriai kormány nem engedélyezte a világszervezetnek, hogy a Damaszkusz keleti szomszédságában lévő Dúma és a fővárostól délnyugatra lévő Dáríja nevű elővárosba küldjön segélyszállítmányokat. Dáríjában az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) szerint már fűevésre fanyalodtak a lakosok.


A humanitárius segélyszállítmányok miatt viszont megsértettek egy helyi érvényű megállapodást Homsz városában - mondta Egeland, aki szerint a világszervezetnek most közvetítenie kell a szemben álló felek között. Homsz sokáig a szíriai elnök ellen harcoló ellenzéki erők egyik fellegvárának számított. Tavaly decemberben az ellenzéki és kormányerők megállapodást kötöttek, amelynek értelmében az ellenzékiek legalább 700 harcosa és családtagjaik elhagyták a város utolsó, még a lázadók kezén lévő, el-Vaer nevű körzetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában