Ország-világ

2016.03.23. 20:11

Az irakiak tömeges kivándorlásával kell számolni, nem érkezik meg az ígért adomány

Irakból induló tömeges menekültáradatra kell számítani, ha az ENSZ nem kapja meg sürgősen az iraki humanitárius válság kezelésére kért adományokat - jelentette ki John Ging, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) műveleti igazgatója szerdán Genfben.

Az Irakból nemrég visszatért Ging hangsúlyozta, amikor már az alapvető humanitárius szükségletek sincsenek meg egy országban, jelentős népességmozgásra lehet számítani. 


Emlékeztetett, hogy ugyanezt történt Szíriában is, mielőtt a lakosság nagy számban megkezdte a kivándorlást az öt éve háború sújtotta közel-keleti országból. 


A műveleti igazgató elmondta, Bagdad és a kurdisztáni Erbíl hatóságai is nyomatékosították, hogy sürgősen humanitárius segélyekre van szükségük, különben az eddiginél jóval komolyabb kivándorlásra számíthatnak. Ging megjegyezte, hogy az Európába érkező menedékkérőknek a 16 százaléka iraki. Hozzátette, az iraki hatóságok figyelmeztették, ez az arány nagyon gyorsan és ütemesen nőhet. 


Irakban mintegy 10 millió ember szorul humanitárius segélyekre az ENSZ szerint. A világszervezet 2016-ban 770 millió eurót (241 milliárd forintot) kért nemzetközi donoroktól a rászorulók megsegítésére. Eddig a kért adományok 15 százalékát kapta meg. 


Ging hangsúlyozta, tanulni kell Szíria példájából, hogy Irakban ne történjen meg ugyanaz a tömeges kivándorlás. 


Eközben Jan Egeland, a szíriai humanitárius segélyek eljuttatását koordináló ENSZ-munkacsoport vezetője szintén Genfben közölte, a szíriai rezsim engedélyezte a világszervezet segélykonvojainak bejutását  további ostromgyűrűbe zárt településekre, ugyanakkor akadályozza az eljutást a Damaszkusz környékén lévő,  ellenzéki csoportok irányította Darajába és Dúmába. 


Egeland közölte, az év eleje óta 384 ezer ostromgyűrűben rekedt embert értek el a segélyek, a munkacsoport április végéig 1,1 millió ember megsegítését tűzte ki céljául. 


Az iraki határ közelében fekvő Deir-ez-Zórról szólva, amelyet az Iszlám Állam zárt körbe, Egeland azt mondta, hogy napokon belül légi úton juttatnak el segélyeket a város lakóinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában