Ország-világ

2016.03.02. 16:36

Agyonlőtte két húgát, mert nem tetszett neki jellemük és életmódjuk

A 29 éves férfi néhány évvel ezelőtt édesanyját ölte meg.

Becsületgyilkossággal gyanúsít a pakisztáni rendőrség egy 29 éves férfit, aki agyonlőtte két húgát, mert nem tetszett neki "jellemük és életmódjuk" - közölték a pakisztáni hatóságok mindössze két nappal azt követően, hogy a Sarmin Obed-Csinoj pakisztáni rendezőnő által készített, a becsületgyilkosság témáját feszegető A Girl in the River: The Price of Forgiveness (Lány a folyóban - A megbocsátás ára) című rövid dokumentumfilm elnyerte az Oscar-díjat.

A pakisztáni emberi jogi bizottság adatai szerint tavaly több mint ötszáz férfi és nő vált becsületgyilkosság áldozatává. A gyilkosságokat többnyire rokonok követik el, az áldozatok túlnyomórészt nők, akik a családtagok szerint szégyent hoztak rájuk. Az elkövetőkre ritkán sújt le a törvény.

A nyomozók közölték, hogy a gyanúsítottat, Mohamed Aszífot kedd éjszaka óta üldözi a rendőrség, miután meggyilkolta 22 és 24 éves húgait a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartományban amiért - az egyik nyomozó szerint - nem tetszett neki "jellemük és életmódjuk". Aszíf állítólag azt gyanította, hogy húgainak viszonya van.

A hatóságokat a szomszédok és a rokonok tájékoztatták arról, hogy becsületgyilkosságról van szó.

A rendőrség információi szerint a 29 éves férfit korábban börtönbe zárták, miután néhány évvel ezelőtt meggyilkolta anyját, de szabadon bocsátották, miután a családja "megbocsátott" neki.

A pakisztáni jog szerint a "megbocsátás" által a vádló lemond arról, hogy a vádlottat megbüntessék, még emberölési kísérlet esetén is.

Sarmin Obed-Csinoj Oscar-díjas alkotása egy olyan fiatal nőről szól, akit apja és nagybátyja meg akart ölni, mert jóváhagyásuk nélkül ment férjhez. A rangos elismerés elnyerése után aktivisták a pakisztáni törvények megváltoztatását és a bűncselekmény elleni szigorúbb fellépést követelték.

Korábban egy pakisztáni képviselőnő törvénymódosítást nyújtott be a "megbocsátás" lehetőségének eltörlésére, amely az ügy szószólói szerint visszavetné a becsületgyilkosságok számát Pakisztánban. A törvénymódosítást a törvényhozás alsóháza tavaly elfogadta, a felsőházban azonban ez még várat magára.

A Reuters brit hírügynökség alapítványa, a Thomson Reuters Foundation 2011-es felmérése arra mutatott rá, hogy a családon belüli erőszak, gazdasági diszkrimináció, becsületgyilkosságok és savtámadások miatt Pakisztán a nők számára a világ harmadik legveszélyesebb országa.

(Lead-képünk illusztráció - a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában