Ország-világ

2016.03.09. 15:12

Áder nem írta alá a jegybank és a Posta pénzügyeit titkosító törvényeket

Az államfő normakontrollra küldte a törvénymódosításokat.

Előzetes normakontrollt kért Áder János államfő a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvények módosításáról az Alkotmánybíróságtól (Ab). A legtöbb ellenzéki párt üdvözölte az államfő lépését, a Fidesz-KDNP jelezte, tiszteletben tartja az államfő véleményét és várja az Alkotmánybíróság döntését.  


A köztársasági elnök azt állapította meg, hogy az MNB-törvény módosításai nincsenek összhangban a közpénzekkel való gazdálkodást és a közérdekű információkat érintő alkotmányos rendelkezésekkel, emellett a változtatás visszamenőleges hatálya szemben áll a jogbiztonság alkotmányos elvével. Nyilatkozata szerint Áder János hasonló okokból, a visszamenőleges hatály tilalma miatt a postai szolgáltatásokról szóló törvény legutóbbi módosításának előzetes normakontrollját is kezdeményezte az Ab-nál. 


Az elnök ismertette: döntéseiben nagy súllyal esett latba, hogy hazánk alaptörvénye kiemelt figyelmet szentel a közpénzekkel való gazdálkodást és a közérdekű információkat érintő alkotmányos követelményeknek. Az alaptörvény másik sarkalatos pontját a jogbiztonság alkotmányos védelme jelenti. "A jogállamot épp az teszi szilárddá, ha bármely helyzetben és bármely pillanatban mindenki tisztában lehet azzal, hogy pontosan milyen törvényi előírásoknak kell megfelelnie, és milyen jogszabályok szerint kell eljárnia" - fogalmazott.  


A Fidesz-KDNP tiszteletben tartja az államfő véleményét és várja az Alkotmánybíróság döntését a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosításáról - áll szerda délutáni közleményükben. 


Az Áder János által kért előzetes normakontroll is azt bizonyítja, hogy a Magyar Posta nem titkolózhat, az MNB által kezelt pénzek pedig közpénzek, amelyeknek az elköltésével el kell számolni - reagált a döntésre közleményben Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese. A politikus szerint hiába próbálja a Fidesz-kormány törvényekkel védeni Matolcsy György MNB-elnököt és az "offshore hátterű cégekkel üzletelő" Magyar Postát az általa indított adatigénylési perek ítéletei ellen.  


Volner János, a Jobbik alelnöke pártja sikereként értékelte, hogy Áder János köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól (Ab) a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításáról. Az MTI-hez eljuttatott közleményében a politikus hangsúlyozta, hogy a hét elején levélben fordult az államfőhöz, amelyben arra emlékeztette, hogy a tervezet Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint is alkotmányossági aggályokat vet fel. A képviselő megjegyezte, úgy vélik, hogy az Alkotmánybíróságnak egyetlen lehetősége van: megsemmisíteni "a Fidesz alaptörvény-ellenes törvényét". 


Az államfő által kezdeményezett előzetes normakontroll ügyében az a kérdés, "szembe mer-e menni Orbán Alkotmánybírósága Orbánnal" - áll a Demokratikus Koalíció (DK) szerda délutáni közleményében. "Áder János fideszes pártkatona alkotmányossági aggályok miatt nem írta alá a Posta és a Nemzeti Bank kirablására született törvényeket. Mivel ezekről a gyalázatos jogszabályokról a csupa fideszes pártkatonát alkalmazó Alkotmánybíróság dönt majd, van esély arra, hogy még a vállalhatatlan alaptörvénnyel is ellentétes jogszabályok átmenjenek" - fogalmaztak. A DK szerint ha elbukik az Ab-n a két jogszabály, "akkor Orbán és Matolcsy új trükköket talál majd ki a további lopáshoz".  


Az LMP szerint Áder János államfő teljesítette alkotmányos kötelezettségét a normakontroll kérésével, ugyanakkor a Fidesz továbbra is tartozik két politikai nyilatkozattal. A nagyobbik kormánypártnak Schiffer András, az LMP társelnöke szerint el kell számolnia a választóknak azzal, hogy Matolcsy György jegybankelnök miért érdemel nagyobb fizetésemelést, mint egy ápolónő. Arról is nyilatkozniuk kell, hogy a jövőben nem kívánnak folyamatban lévő bírósági ügyeket törvényhozási eszközökkel eldönteni - mondta az MTI-nek. Amíg ez nem történik meg, addig pártjának nem áll módjában az igazságszolgáltatással kapcsolatos törvényekről egyeztetni - tette hozzá.  


A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint nem bátorságra vagy függetlenségre vall, hogy Áder János köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért a Magyar Nemzeti Bankról szóló jogszabály, valamint a postatörvény módosításáról az Alkotmánybíróságtól, mert a két jogszabály mindenképpen az Ab elé került volna. Tordai Bence szóvivő az MTI-hez eljuttatott közleményében a törvénymódosításokról azt írta, hogy "ez az égbekiáltó jogsértés" egyébként az alapvető jogok biztosán keresztül vagy a képviselők negyedének támogatásával került volna a testület elé. 


Az Együtt - a Korszakváltók Pártja üdvözölte a köztársasági elnök lépését, felszólította az az Alkotmánybíróságot, hogy a törvények mérlegelésekor "ezúttal legyenek méltóak tisztségükhöz" és a magyar alkotmány által rájuk rótt felelősséghez. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, hogy az elmúlt években az Ab többször "éppen maga ásta alá a jogállam alkotmányos működését" és a Fidesz érdekei szerinti pártpolitikailag befolyásolt döntéseket hozott. 


A Magyar Liberális Párt (MLP) üdvözli az államfői döntést és az indokokat. Szerintük a kormány mindkét törvénymódosítóval csak tovább korlátozná az állampolgári alapjogokat, tovább szűkítené az alkotmányban garantált információs szabadságot, végképp felszámolva az állami vagyonnal való gazdálkodás nyilvánosságát, az elszámoltathatóságot. 


A 2012 májusa óta hivatalban lévő Áder János eddig 4 törvényt utalt az Alkotmánybíróság elé, 23-at küldött vissza a parlamentnek, megfontolásra. 1990 óta az államfők az előbbi eszközzel összesen 41, utóbbival 62 alkalommal éltek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában