Ország-világ

2016.03.07. 20:48

A görög és török partoknál is járőröznek a NATO hajói

Így próbálják felvenni a küzdelmet a menekültválság ellen.

A NATO kibővített égei-tengeri missziójában részt vevő hajók hétfővel megkezdik tevékenységüket a görög és török part menti vizeken - jelentette be Jens Stoltenberg, a katonai szervezet főtitkára Brüsszelben.

Az észak-atlanti szövetség első embere erről az Ahmet Davutoglu török kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

"Fokozzuk együttműködésünket az Európai Unió határvédelmi ügynökségével, a Frontexszel, és növeljük a küldetésben részt vevő hajók számát" - mondta Stoltenberg a görög és török partok közelében az embercsempész-hálózatok ellen indított tengeri műveletről.

A NATO-főtitkár üdvözölte, hogy Franciaország és Nagy-Britannia úgy döntött, hadihajókat bocsát a misszió rendelkezésére, a jelenleg három hajóból álló kötelék támogatására. A Németország vezette tengeri műveletben eddig kanadai, török és görög hajók vettek részt.

Ahmet Davutoglu hangsúlyozta, a török part menti vizeken folytatott mentési műveletek során hatékony egyeztetést fognak folytatni a felek mindegyikével.

Jens Stoltenberg emellett arról is beszámolt, hogy a szíriai válságra való tekintettel a NATO fokozni fogja hírszerzési és megfigyelési tevékenységet a török-szíriai határ mentén.

A szíriai polgárháborúval kapcsolatban Davutoglu azt hangoztatta, hogy a szomszédos országban folytatott orosz légicsapások nyomán drámain megnőtt a Törökországba áramló menekültek száma. Mint mondta, Törökországban jelenleg 2,7 millió menekült tartózkodik és további százezrek várakoznak a határ másik oldalán. "Rendkívül kétségbeejtő a helyzetük és nagyon aggódunk amiatt, hogy kialakulhat-e egy újabb menekülthullám" - mondta.

A szíriai légtérbe időnként berepülő orosz katonai repülőgépekre utalva Davutoglu kijelentette: "láthatóbb NATO-jelenlétet szeretnénk látni a határainkon, ami elrettentésül szolgálna azok számára, akiknek szándékukban állhat a NATO képességeinek tesztelése".

A katonai szervezet főtitkára hétfőn Panosz Kammenosz görög védelmi miniszterrel is megbeszélést folytatott a belga fővárosban.

A szövetség nevében Ashton Carter amerikai védelmi miniszter február közepén bejelentette, hogy Németország, Törökország és Görögország kérésének eleget téve a NATO tengeri műveletet indít az Égei-tengeren annak érdekében, hogy elősegítse a menekültválság enyhítését. A NATO-hajók feladata az, hogy jelentsék a görög és török hatóságoknak, ha csempészcsónakokat észlelnek, amelyeket aztán a helyi rendőrség vagy a parti őrség állíthat meg. A NATO számos alkalommal kiemelte: a küldetés célja nem a menekülthajók feltartóztatása vagy visszafordítása, hanem az embercsempészek elleni fellépés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában