Ország-világ

2016.03.11. 17:13

18 év után ejtették a vádat a szcientológiai egyház ellen

Példátlanul hosszú ideig, 18 évig tartó nyomozás után a bíróság minden vádat ejtett a szcientológiai egyház ellen Belgiumban.

Példátlanul hosszú ideig, 18 évig tartó nyomozás után a bíróság minden vádat ejtett a szcientológiai egyház ellen Belgiumban.

Pénteken kihirdetett ítéletében a brüsszeli büntetőbíróság "elfogadhatatlannak" minősítette az egyház belgiumi szervezete, valamint tizenegy tagja elleni vádak mindegyikét.

A vádak szerint az egyház, valamint annak amerikai központjához kapcsolódó, brüsszeli Európai Emberi Jogi Iroda bűnszervezetként működött. A két szervezetet - tizenegy tagjával és korábbi vezetőjével együtt - csalás, zsarolás, magánélethez való jog megsértése és engedély nélküli orvoslás miatt akarta felelősségre vonni a vádhatóság.

Az ügyészség a szervezet feloszlatását és több tag bebörtönzését szerette volna elérni. Az ügyben eljáró bíró, Yves Régimont azonban azt közölte, hogy az egyház elleni vádak inkább feltevéseken alapulnak, semmint tényeken.

A pénteki ítélethirdetés idejére rendkívüli biztonsági óvintézkedéseket rendeltek el a bíróságon, miután tüntetők az ülés megzavarásával fenyegettek korábban.

A szcientológiai egyház szerint évek óta tisztességtelen üldöztetésnek vannak kitéve Belgiumban.

Világszerte számos országban megkérdőjelezik, hogy a szcientológiát egyáltalán egyháznak lehet-e minősíteni, több államban szektának tekintik, és korlátozzák tevékenységi lehetőségeit. Görögországban például már betiltották a működését, Németországban és Franciaországban pedig állami szinten komoly lépéseket tesznek a visszaszorítására.

A szcientológiát eredetileg modern filozófiaként alapította meg az Egyesült Államokban L. Ron Hubbard (1911-1986) sci-fi-író 1952-ben. Az első egyházközösségek két évvel később jöttek létre az Egyesült Államokban. A szcientológia egyház adatai szerint a szervezet jelenleg a világ 159 országában működik több mint 10 millió taggal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában