Ország-világ

2016.02.02. 09:56

Ugrásszerűen nőtt januárban a chicagói gyilkosságok száma

Ugrásszerűen megnőtt a gyilkosságok és lövöldözések száma januárban az egyesült államokbeli Chicagóban, tizenhat éve ez volt a legerőszakosabb évkezdet, miközben a rendőrség igyekszik visszaszerezni a közbizalmat.

Munkatársunktól

A közép-nyugati metropolisz hatóságainak tekintélye tavaly ingott meg, miután felkerült a világhálóra egy olyan videofelvétel, amelyen egy fehér bőrű rendőr lelőtt egy fekete fiatalt.


A chicagói rendőrség helyi idő szerint hétfőn arról számolt be, hogy az elmúlt hónapban 51 gyilkosságot követtek el a városban, míg tavaly januárban 29 gyilkosság történt.


Hasonlóképpen megugrott a lövöldözések száma is: míg 2015 januárjában 119 ilyen esetet regisztráltak, addig idén már 242-t. Az ilyen támadások sebesültjeinek száma pedig több mint megduplázódott, a tavalyi 136-ról 292-re emelkedve - írta a rendőrségi jelentés.


Összehasonlításképpen a keleti parti New Yorkban idén január 24-ig 28 gyilkosság történt, a lőfegyveres incidenseknek pedig 76 sebesültje volt, a nyugati parti Los Angelesben pedig január 23-ig 23 gyilkosságot és 77 lövöldözésben megsebesült áldozatot jegyeztek fel.


Bár Chicagóban 2003-ban több mint 600, korábban az 1970-es évektől az 1990-es évekig pedig évi 800-900 gyilkosság történt, az illinois-i fővárost 2012 óta társítják ismét nemzeti összevetésekben az erőszakos cselekményekkel, miután abban az évben a gyilkosságok száma egy nyugalmasabb időszak után újra meghaladta az ötszázat, messze megelőzve minden más egyesült államokbeli várost.


2012-t követően a chicagói rendőrség számos bűnmegelőzési intézkedést vezetett be, több millió dollár ráfordítással. A rákövetkező két évben négyszáz körüli értékre csökkent a gyilkosságok száma, 2014-ben volt a legkevesebb ilyen bűneset évtizedek óta. Tavaly ugyanakkor ismét romlani kezdett a helyzet.


Egyre többen vélekednek úgy, hogy a hasonló bűnesetek növekedése Chicagóban és országszerte összefügg azzal, hogy a rendőrök óvatosabban járnak el azután, hogy több esetben elhamarkodottan használták fegyverüket, és ezekről az esetekről videofelvételek készültek, amelyek nagy közfelháborodást váltottak ki. Emellett a rendőri vezetők úgy vélik, hogy az utcai intézkedések megnövekedett adminisztrációs terhei miatt a járőrök kevesebb embert tudnak ellenőrizni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában