Ország-világ

2016.02.21. 16:18

Nemzeti intézkedéseket sürgetnek a német tartományi vezetők

Nemzeti szintű intézkedéseket sürgetnek a menekülthullám csillapítására a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) választási kampányt folytató Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz és Szász-Anhalt tartományi vezetői - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi lap.

A beszámoló szerint a három tartományban március 13-án tartandó helyi törvényhozási (Landtag) választásra készülő CDU-ban a támogatottság csökkenését mutató közvélemény-kutatási adatok láttán erősödik az idegesség, a párt fokozza az elnökére, Angela Merkel kancellárra kifejtett nyomást. 


Julia Klöckner, a CDU Rajna-vidék-Pfalz tartományi vezetője "koncentrált akciót" javasolt baden-württembergi és szász-anhalti kollégájának, Guido Wolfnak és Reiner Haseloffnak. Azt akarta elérni, hogy a három vezető közös nyilatkozatban foglaljon állást a menekültpolitikában. Reiner Haseloff végül visszalépett, de csak azért, mert a nyilatkozat élesen bírálja tartományi koalíciós partnerét, a szociáldemokrata pártot (SPD) - írta a Bild am Sonntag.


A lap szerint a nyilatkozatban a SPD bírálata mellett szerepel, hogy "javítani" kell az Angela Merkel által képviselt menekültpolitikai irányvonalon. Ennek részeként osztrák mintára be kell vezetni a napi beléptetési kontingens intézményét és úgynevezett határközpontokat kell létrehozni, azaz naponta csak előre rögzített számú menedékkérőt szabad beengedni az országba és a határ mellett kell elhelyezni őket, amíg a hatóságok megvizsgálják, hogy ki jogosult menedékkérelem benyújtására. 


A dokumentum szerint a védelemre nem szoruló embereket nem szabad továbbengedni, hanem már a határról vissza kell fordítani őket és az újításokkal nem lehet tovább várni. A javasolt "lépéseket késedelem nélkül, nemzeti hatáskörben meg lehet tenni" - áll a nyilatkozatban. 


Reiner Haseloff ugyan nem írta alá a dokumentumot, de szintén nemzeti intézkedéseket sürget. A kancellár küzd az európai megoldásért, de az továbbra is a "látóhatáron túl" van, ezért a menekültek számának csökkentése céljából sürgősen gondoskodni kell az uniós külső határ hatékony védelméről, és ha ez nem lehetséges, akkor "nemzeti cselekvési lehetőségek felé kell fordulnunk" - mondta a lapnak Szász-Anhalt tartomány miniszterelnöke.


A lakosság nagy többsége, 59 százaléka sem bízik az európai megoldásban és alig egyharmados, 36 százalékos a bizakodók aránya - mutatta ki egy felmérés, amely a Bild am Sonntag megbízásából készült. 


Ugyanakkor a németek 67 százaléka szerint Angela Merkelnek tovább kell folytatnia munkáját - mutatta ki az Emnid közvélemény-kutató intézet felmérése, amely szerint ugyanakkor 37 százalék megértéssel fogadná, ha Angela Merkel lemondana kormányfői tisztségéről. 


A legutóbbi mérések alapján a CDU mindhárom tartományban az első helyen áll, de az utóbbi hetekben csökkent az előnye. 


Baden-Württembergben a CDU támogatottsága 31 százalékos, míg a második helyen álló Zöldek a szavazatok 28 százalékára számíthatnak.


Rajna-vidék-Pfalzban a CDU 37 százalékon áll, utána az SPD következik 31 százalékkal.


Szász-Anhaltban a CDU a szavazatok 32 százalékára számíthat, a második az SPD-től balra álló Baloldal 20 százalékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában