Ország-világ

2016.02.17. 20:30

Merénylet Ankarában: már 28 halott

A merénylők öt, katonákat szállító autóbuszt vettek célba, amelyek éppen megálltak a piros lámpánál.

21:43 - Erdogan: Törökország fokozza harcát a támadásokat végrehajtó "bérencek" ellen

Törökország harca napról napra eltökéltebb lesz az efféle "morális és humanitárius határokat nem ismerő" támadásokat végrehajtó "bérencek", és a mögöttük álló erők ellen - közölte szerdán Recep Tayyip Erdogan török államfő az Ankarában elkövetett robbantásos merényletre reagálva.

A török kormány közölte, az esti órákra 28-ra nőtt a szerdai ankarai robbantásos merénylet halálos áldozatainak száma. Az egészségügyi miniszter korábbi közlése szerint a sebesültek száma hatvanegy. Többen a kórházban haltak bele sérüléseikbe.

A török vezérkar közlése szerint a merénylők öt, katonákat szállító autóbuszt vettek célba, amelyek éppen megálltak a piros lámpánál. A detonáció a parlamenttől, a kormányzati épületektől és a török hadsereg vezérkarának főhadiszállásától nem messze történt, a török főváros Cankaya nevű kormányzati negyedében.

A tévécsatornák által közvetített felvételeken nagy tüzet és számos mentőautót, az égen pedig füstfelhőt lehetett látni. A tűzszerészek később ellenőrzött körülmények között felrobbantottak egy gyanús csomagot.

Török belbiztonsági források szerint a jelek arra utalnak, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezetet áll a terrortámadás mögött. Más biztonsági források, a főként kurdok lakta Délkelet-Törökországban viszont úgy vélik, hogy az Iszlám Állam emberei lehettek a tettesek. Az elkövetőkről a kormányszóvivő elmondása szerint egyelőre nincs megerősített információ.

Ahmet Davotoglu török miniszterelnök a robbanást követően lemondta tervezett utazását Brüsszelbe, ahol az uniós tagállamok vezetőivel tanácskozott volna, elsősorban a migrációs válság kezeléséről. Erdogan elnök pedig elnapolta csütörtökre etervezett azerbajdzsáni látogatását.

A kabinet a hadsereg és a hírszerző szervezetek vezetőivel együtt válságülést tart az éjszaka

21:04 - Az esti órákra 28-ra nőtt a szerdai ankarai robbantásos merénylet halálos áldozatainak száma - közölte a török kormányszóvivő. Az egészségügyi miniszter korábbi közlése szerint a sebesültek száma hatvanegy. Többen a kórházban haltak bele sérüléseikbe.

Török belbiztonsági források szerint a jelek arra utalnak, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezetet áll a terrortámadás mögött. Más biztonsági források, a főként kurdok lakta Délkelet-Törökországban viszont úgy vélik, hogy az Iszlám Állam emberei lehettek a tettesek. Az elkövetőkről a kormányszóvivő elmondása szerint egyelőre nincs megerősített információ.

A török vezérkar megerősítette, hogy a merénylők öt, katonákat szállító autóbuszt vettek célba, amelyek éppen megálltak a piros lámpánál. A járművek közül kettő súlyosan megrongálódott.

A detonáció a parlamenttől, a kormányzati épületektől és a török hadsereg vezérkarának főhadiszállásától nem messze történt, a török főváros Cankaya nevű kormányzati negyedében. A tévécsatornák által közvetített felvételeken nagy tüzet és számos mentőautót, Ankara egén pedig füstfelhőt lehetett látni. A tűzszerészek később ellenőrzött körülmények között felrobbantottak egy gyanús csomagot.

Ahmet Davotoglu török miniszterelnök a robbanást követően lemondta tervezett utazását Brüsszelbe, ahol az uniós tagállamok vezetőivel tanácskozott volna, elsősorban a migrációs válság kezeléséről. Recep Tayyip Erdogan elnök pedig elnapolta csütörtökre betervezett azerbajdzsáni látogatását.

A kabinet a hadsereg és a hírszerző szervezetek vezetőivel együtt válságülést tart az éjszaka.

19:49 - Jelentősen emelkedett a halottak száma

Jelentősen, ötről 20-21-re emelkedett a szerdai ankarai robbantásos merénylet halálos áldozatainak száma, a sebesülteké pedig 61-re - jelentette be az egészségügyi miniszter.

Török belbiztonsági források szerint a jelek arra utalnak, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezetet áll a terrortámadás mögött. Más biztonsági források a főként kurdok lakta Délkelet-Törökországban viszont úgy vélik, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet emberei voltak a tettesek.

Korábban írtuk:

Tizennyolcra emelkedett a szerdai ankarai robbantásos merénylet halálos áldozatainak száma, a sebesülteké pedig negyvenötre - jelentette az ankarai kormányzóra hivatkozva az NTV török televízió.

Korábban írtuk:

Legalább öt ember meghalt és tíz megsebesült a török fővárosban szerda délután történt robbanásban, amelyet feltehetően gépkocsiba rejtett pokolgép okozott - közölte Mehmet Kilicer, Ankara kormányzója.

A török vezérkar megerősítette, hogy terrortámadás történt, a merénylők katonákat szállító buszokat vettek célba, amelyek éppen megálltak a piros lámpánál.

Török biztonsági források szerint a jelek atrra utalnak, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezetet áll a terrortámadás mögött.

A detonáció a parlamenttől, kormányzati épületektől és a török hadsereg vezérkarának főhadiszállásától nem messze történt a török főváros Cankaya nevű kormányzati negyedében. A tévécsatornák által közvetített felvételeken nagy tüzet és számos mentőautót, Ankara egén pedig egy füstfelhőt lehetett látni.

Egyes szemtanúk szerint viszont a pokolgépet nem gépkocsiba, hanem egy szemeteskukába rejtették a katonai létesítményhez vezető úton.

"Hatalmas robbanást hallottam. Füst volt, és egy erős szag annak ellenére, hogy több sarokra voltunk onnan" - mondta egyikük.

Ahmet Davotoglu török miniszterelnök a robbanást követően lemondta tervezett utazását Brüsszelbe, ahol uniós tagállamok vezetőivel tanácskozott volna, elsősorban a migrációs válság kezeléséről.

Bekir Bozdag miniszterelnök-helyettes Twitter közösségi oldalán azt írta, hogy a támadás terroristák merénylete volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában