Ország-világ

2016.02.07. 18:39

Győr vs. Sopron: miben jobbak a megyei riválisok?

Győr többek között a helyiek jövedelmében, Sopron pedig a munkanélküliségi adatokban áll jobban, mint megyei riválisa - derül ki lapunk összevetéséből.

Hancz Gábor

A Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben jelentette meg 2014-ről szóló Győr-Moson-Sopron megyei évkönyvét, amelyben Győrről és Sopronról is részletes adatok szerepelnek. (A 2015-ös számokat csak az év végén teszik közzé.) A rubrikák között harminc olyan szerepel, amely afféle versenyként is felfogható: 15 mutatóban Győr, 15 mutatóban Sopron áll jobban. Tökéletes holtverseny.

Győrben többek között az óvodai, Sopronban pedig a bölcsődei mutatók jobbak, mint a másik városban.  Felvételünk a győri Belvárosi Óvodában készült.

Győrben többek között az óvodai, Sopronban pedig a bölcsődei mutatók jobbak, mint a másik városban. Felvételünk a győri Belvárosi Óvodában készült.


 

A kisalföldi megyeszékhelyen magyar viszonylatban, összességében jó a helyiek anyagi helyzete, így nem meglepetés, hogy a győriek átlagnyugdíja hatezer forinttal magasabb, mint az Alpokalján, míg az egy adófizetőre jutó személyi jövedelemadó-alapot képező jövedelemben 40 százalék a különbség. Az utóbbi eltérést ugyanakkor részben feltehetően az magyarázza, hogy a soproniak nagyobb arányban keresik külföldön a kenyerüket, és nem itthon adóznak.


Győr gazdasági erejét jelzi, hogy a lakosságszámot figyelembe véve is ötödével több a vállalkozás és a kiskereskedelmi üzlet, s hajszálnyival még vendéglátóhelyből is több található. A város némiképp fiatalosabb – a lélekszámra vetítve több a diák –, az óvodai csoportok pedig szellősebbek, ami nyilván előnyösebb a kicsiknek, továbbá egy-egy háziorvosra, házi gyermekorvosra kevesebb páciens jut. Sopronban ellenben a bölcsődékben férnek el kényelmesebben a gyerekek.

Felvételünk a soproni Csodaország Bölcsődében készült. Fotó: Magasi Dávid

Felvételünk a soproni Csodaország Bölcsődében készült. Fotó: Magasi Dávid

A hűség városa hiába maradt el 2014-ben valamelyest megyei riválisától az építkezések terén, 2010 óta mégis ott adtak át arányaiban több lakást. Sopron az egyébként Győrben is kiváló munkanélküliségi adatoknál is jobbakat tud felmutatni – részben persze az ausztriai munkaerőpiac felszívó hatása miatt. Emellett előbbre tart a közművesítettségben, és a beköltözőknek köszönhetően lakosságszáma is nagyobb ütemben nőtt az elmúlt években. Az ott élők ráadásul több zöldterületet kereshetnek fel, miközben a közutak valamivel biztonságosabbak. A két település közötti jövedelmi különbségeket árnyalja, hogy az autók és a vonalas telefonok száma a kisebbik megyei jogú városban magasabb.


Sopron hagyományosan erősebb idegenforgalommal bír, mint a szintén műemlékekben gazdag Győr. Ez megmutatkozik a turisták által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számában éppúgy, mint abban, hogy mennyien keresik fel a múzeumokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában