Ország-világ

2016.02.19. 15:11

Génmódosított banánt etetnének diákokkal kísérleti céllal

Az Iowai Állami Egyetem kutatói fizetnének is ezért a tanulóknak.

Egy tucatnyi diáknak fizetnének az Iowai Állami Egyetem (ISU) kutatói azért, hogy egy sokak által vitatott tudományos kísérlet részeként génmódosított (GMO) banánt fogyasszanak.

A The Des Moines Register című helyi lap szerint az ausztrál Queenslandi Műszaki Egyetem tudósai által fejlesztett banánban egy olyan gén található, amely segítheti az Afrikában élők szervezetének A-vitamin-termelését.

"Ugandában és más afrikai országokban az A-vitamin hiánya az egyik legfőbb hozzájárulója a fertőző betegségek okozta gyermekkori haláleseteknek. Nem lenne nagyszerű, ha ez a banán megelőzné a kisgyerekek körében a kanyaró, a malária és a hasmenés okozta halált?" - fogalmazott Wendy White, az ISU élelmiszertudományi professzora és a kutatás vezetője egy 2014-es közleményben.

A tudós még 2014 nyarán fordult emailben az egyetem diákjaihoz azzal, hogy 12 női önkéntest keres, akiknek háromszor négy napig kellett volna olyan diétát követniük, amelynek része lett volna a "normális" banán mellett a génmódosított változat fogyasztása is. A hatást vérvétellel ellenőrizték volna, a kiválasztott önkénteseknek fejenként 900 dollárt (mintegy 250 ezer forintot) ajánlottak fel.

A viták miatt azóta is húzódó, azonban a tervek szerint idén végül megvalósuló kísérletet a kizárólag természetes ételek fogyasztásának szószólói közül sokan veszélyesnek ítélik, ugyanakkor a kutatás támogatói szerint a beültetett gén egy másik banánfajtából származott, és fogyasztása teljesen biztonságos.

A héten a kísérletet ellenző aktivisták petícióban követelték az egyetem vezetésétől, és a kutatást támogató Bill és Melinda Gates Alapítványtól, hogy állítsák le a projektet. A petíciót az aktivisták szerint több mint 57 ezren írták alá.

A tiltakozók a közleményükben úgy fogalmaznak: az ISU diákjait arra kérték a tudósok, hogy legyenek az elsők, akik ilyen "ismeretlen veszélyeket rejtő" génmódosított élelmiszert fogyasztanak, miközben a kutatás nem kellően átlátható módon zajlik, az intézmény közösségének tagjai pedig nem kaptak válaszokat többek között a kutatás kockázataival, általánosíthatóságával kapcsolatos aggodalmaikra sem.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában