Ország-világ

2016.01.07. 14:05

Ezer migránst költöztetnének Bécsbe, tiltakoznak a lakosok

A migránsokategy egykor irodaházként használt épületben szállásolnák el Bécs Liesing városnegyedében.

A lakosok körében tiltakozást váltott ki, hogy ezer menedékkérőt akarnak elhelyezni Bécs Liesing városnegyedébe - számolt be róla a Die Presse című napilap csütörtöki száma.

Az osztrák főváros 23. kerületében, ahol Werner Faymann osztrák kancellár is él, egykor irodaházként használt épületben szállásolnák el a migránsokat.

A tervekért felelős Bécsi Szociális Alap (FSW) bejelentése szerint a befogadóhelyen olyanokat helyeznének el, akik menekültkérelmüket már benyújtották vagy a közeljövőben szeretnék ezt megtenni. Az embereket rövid ideig szállásolnák el itt, egészen addig, míg más ausztriai tartományokban szabad helyet találnak számukra. A tervek alapján a befogadóhely egy-másfél évig üzemelne, kezdetben néhány száz embert költöztetnének be, számuk legfeljebb az ezret érné el.

Gerald Bischof, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) illetékes kerületi vezetője elmondta: Bécs városa tájékoztatta őket a tervekről, azonban az erről szóló döntésbe beleszólási joguk nincsen. Bischof azzal számol, hogy mivel az épületben többen is elférnek, akár 1400 embert is elhelyezhetnek a kerületben.

Az osztrák lap beszámolója szerint a lakosok attól tartanak, hogy az alsó-ausztriai traiskircheni menekülttáborhoz hasonló menekültbefogadó központ épülne majd ki a bécsi kerületben, és többen azt is kifogásolták, hogy a beköltöztetést a két ünnep között vetette fel a városvezetés, amikor a legtöbb lakos szabadságon volt, így nem tudtak megfelelően hangot adni kifogásaiknak.

Az osztrák kormánykoalíció jelenleg Ausztria határainak megerősített védelmén vitatkozik - írta a Der Standard című osztrák lap csütörtöki száma.

Reinhold Lopatka, az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetője szigorított határellenőrzést szorgalmaz, amennyiben az unió nem garantálja a külső határok védelmét és a menekültek igazságos európai elosztását.

Az SPÖ ügyvivője, Gerhard Schmid szerint az unió végét jelenti, ha minden ország a saját hatáskörében jár el. A lapnak adott korábbi interjújában azt is sürgette, hogy a gazdasági menekülteket következetesen küldjék vissza származási országukba és ezt már az uniós külső határoknál megtegyék.

Ausztriában januártól októberig 63 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban pedig 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be. A kormány 2015 év végéig több mint 95 ezer benyújtott és mintegy 25 ezer elfogadott menekültkérelemmel számol.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában