Ország-világ

2015.12.08. 12:51

Szabadlábra helyezték Oscar Pistoriust

A sportolót múlt héten a legfelsőbb bíróság bűnösnek találta szándékos emberölés vádjában. Óvadék ellenében, megszorításokkal helyezték szabadlábra.

A dél-afrikai igazságszolgáltatás óvadék ellenében, bizonyos megszorításokkal szabadlábra helyezte kedden Oscar Pistoriust, akit a múlt héten a legfelsőbb bíróság bűnösnek talált szándékos emberölés vádjában.

A mindkét lábán amputált, de lábprotézissel is kiemelkedő eredményeket elérő atléta 2013. február 14-én saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt.

Pistorius kedden megjelent a pretoriai felsőbíróság előtt, mert lehetősége volt óvadék ellenében feltételes szabadlábra helyezését kérni. Ez utóbbit megkapta egy 690 amerikai dollárnak (közel 200 ezer forint) megfelelő összeg ellenében. A bíró megállapította, hogy nem áll fenn az elítélt megszökésének veszélye.

A sportolónak azonban nagybátyja pretoriai házában kell tartózkodnia, a házat csak reggel hét óra és déli 12 óra között hagyhatja el, maximum 20 kilométeres távolságra, útlevelét be kell szolgáltatnia és elektronikus nyomkövetőt kell viselnie - jelentette be Aubrey Ledwaba bíró.

Pistoriust tavaly első fokon gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek, és ötéves börtönbüntetésre ítélték. Az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, és kitartott azon megállapítása mellett, hogy a paralimpiai futó szándékos emberölést követett el. A legfelsőbb fellebbviteli fórum múlt heti ítéletében helyt adott a fellebbezésnek, és arra jutott, hogy a futó szándékosan végzett 29 éves barátnőjével. A szándékos emberölésért Dél-Afrikában kiszabható legenyhébb büntetés 15 éves szabadságvesztés.

A büntetés kiszabásával a fellebbviteli fórum az első fokon eljáró pretoriai felsőbíróságot bízta meg.

A felsőbíróság közölte most, hogy a büntetési tételt jövő év április 18-án hirdeti ki, Pristorius addig lehet szabadlábon.

Bary Roux, Pistorius ügyvédje bejelentette, hogy védence fellebbez a legfelsőbb bíróság ítélete ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában