Ország-világ

2015.12.09. 07:55

Nehezebb lesz Amerikába utazni

Az amerikai képviselőház a vízummentes beutazási rend szigorításáról szóló törvényt fogadott el, amely Magyarországra is vonatkozik.

A vízummentes beutazási rend szigorításáról szóló törvényt fogadott el kedden az amerikai képviselőház a terrorveszélyre adott válaszként, a jogszabály vonatkozik az amerikai vízummentességi program által kedvezményezett 38 ország - köztük Magyarország - állampolgáraira is.

A 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek és a 14 emberéletet követelő San Bernardinó-i vérengzés hatására megalkotott törvényt elsöprő többséggel fogadták el a képviselők, és biztosra vehető, hogy a szenátus is jóváhagyja, illetve Barack Obama amerikai elnök is aláírja.

A törvény szerint ezentúl a vízummentességi program által kedvezményezett 38 ország (többségük nyugat-európai ország vagy más térségben található NATO-tagország) Egyesült Államokba készülő állampolgárai közül is vízumért kell folyamodniuk azoknak, akik az elmúlt öt évben Szíriában, Irakban, Iránban vagy Szudánban jártak.

A törvény megköveteli a kedvezményezett országoktól, hogy osszák meg információikat az Egyesült Államokkal a terroristagyanús személyekről.

A jogszabály szerint kizárhatók a programból azok az országok, amelyek nem működnek együtt kellőképpen az amerikai kormányzattal a nemzetközi terrorizmus elleni harcban.

Irak és Szíria nagy kockázatú országnak számít az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ottani térnyerése miatt, Iránt és Szudánt pedig a terrort államilag támogató országok közé sorolták Washingtonban.

Kevin McCarthy, a szövetségi alsóház republikánus többségének vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy tudomásuk szerint ötezren vannak olyanok, akik alanyai a vízummentes programnak, nyugati útlevéllel rendelkeznek, és jártak az elmúlt öt évben az említett országokban.

Michael McCaul, a képviselőház belbiztonsági bizottságának republikánus elnöke azt mondta, hogy a törvény betömi a nemzetbiztonságot érintő joghézagokat, és az amerikai hatóságok könnyebben tudják majd megakadályozni a veszélyes emberek belépését az ország területére.

McCaul kedden felfedte a Nemzeti Terrorelhárítási Központ (NCTC) egy neki címzett és titkosnak minősített levelét. Szerinte az amerikai hírszerzés arra a következtetésre jutott, hogy iszlamista szélsőségesek a menekültprogramot felhasználva próbálják meg embereiket bejuttatni az Egyesült Államokba. McCaul szerint az Iszlám Állam súlyosabb fenyegetést jelent, mint amilyet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat valaha jelentett, beleértve azt az időszakot is, amikor még Oszama bin Laden irányította.

A vízummentességi program révén évente mintegy 20 millióan keresik fel az Egyesült Államokat, és ők akár kilencven napig tartózkodhatnak az országban. Az 1986-ben megkezdett program az idegenforgalom fellendítését, és a szövetséges államokhoz fűződő kapcsolatok szorosabbra tételét szolgálta.

Az amerikai törvényhozás republikánus párti többségének hangadói - de demokrata párti honatyák is - számos alkalommal megfogalmazták aggodalmukat amiatt, hogy az amerikai kormány ebben a pénzügyi évben 10 ezer szíriai menekült befogadását tervezi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában