Ország-világ

2015.12.18. 15:29

Egyelőre nem indul eljárás a Párizsban őrizetbe vett férfi ellen

Egyelőre nem indul eljárás az ellen a 29 éves férfi ellen, akit kedden vettek őrizetbe a párizsi régióban a november 13-i 130 áldozatot követelő merényletekkel kapcsolatban - tudatták pénteken rendőrségi források.

A férfi őrizetbe vétele pénteken véget ért, szabadon távozhatott, "egyelőre nem indul ellene eljárás" - közölték a hatóságok.


A novemberben párhuzamosan hét helyszínen elkövetett dzsihadista terrortámadással kapcsolatban kedden reggel Villiers-sur-Marne nevű településen állították elő a férfit. A párizsi ügyészség egyik szóvivője kedden megerősítette az őrizetbe vétel tényét, de a férfi esetleges szerepéről nem beszélt.  


A nyomozók a pénteki közlés szerint arra keresték a választ, hogy a férfi kapcsolatban állhatott-e a támadások valamelyik elkövetőjével, valamint "egy másik férfival, akiről feltételezhető, hogy Szíriába utazott" - mondta a rendőrségi forrás. 


A nyomozás párhuzamosan több európai országban folyik. 


Franciaországban eddig két férfit helyeztek vád alá, amiért szállást biztosítottak a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud-nak, a támadások feltételezett főszervezőjének és egyik elkövetőjének a Párizstól északra található Saint-Denis-ben, ahol a francia rendőrség egy rajtaütésben végzett vele. A két gyanúsítottat azzal viszont nem vádolták meg, hogy részt vettek a támadássorozat előkészítésében. Belgiumban nyolc ember gyanúsítottak meg azzal, hogy közvetlenül részt vett a merényletek előkészítésében, és Törökországban is letartóztattak egy belga állampolgárt. Ők valamennyien őrizetben vannak. Ausztriában pedig egy algériai és egy pakisztáni állampolgárt állítottak elő a múlt hétvégén.   


A francia nyomozást hat terrorelhárítási vizsgálóbíró vezeti, amire még soha nem volt példa Franciaországban. A kilenc öngyilkos vagy megölt elkövető közül eddig hatot tudtak azonosítani, közülük öten francia állampolgárok voltak, a hatodik a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud, valamennyien Szíriából visszatért dzsihadisták. A Stade de France nemzeti stadionnál végrehajtott támadás két öngyilkos merénylőjéről annyit lehet tudni, hogy hamis szír útlevelekkel a migránsok közé vegyülve szivárogtak be Európába. Ezenkívül a párizsi kávéházak teraszán öldöklő csoportból sem tudtak még egy embert azonosítani.


November 13-án a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, s eközben megölt egy embert, majd Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A X. és XI. kerületben a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud vezetésével öt kávéház, bár és étterem teraszán összesen 39 embert öltek meg. A terrortámadások végén a kommandó egyik tagja, Brahim Abdeslam egy hatodik helyen, a Comptoir Voltaire nevű kávézóban felrobbantotta magát, de önmagán kívül nem ölt meg senkit. Eközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg.


A 26 éves Salah Abdeslamot, akiről azt gyanítják, hogy a logisztikai felelőse volt a támadásoknak, még mindig keresi a rendőrség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában