Ország-világ

2015.12.16. 19:16

Az éjszakai rajtaütések tilalma miatt csúszhatott ki a párizsi merénylő a belga rendőrök kezéből

A párizsi terrorcselekmények után két nappal felderítették a vérengzésekkel összefüggésben körözött Salah Abdeslam tartózkodási helyét Brüsszel Molenbeek nevű negyedében, de az éjszakai rajtaütéseket tiltó jogszabály miatt nem kutathatták át a lakást, és a gyanúsított ezáltal időt nyerhetett a szökésre - közölte a belga igazságügyi miniszter.

Koen Geens arról beszélt a Het Laatste Nieuws című belga lapnak adott interjújában, hogy a titkosszolgálatok szerint Salah Abdeslam, akiről azt gyanítják, hogy a logisztikai felelőse volt a terrorcselekményeknek, november 15-én éjszaka valószínűleg egy molenbeeki lakásban tartózkodott. 


A lakást azonban reggelig nem kutathatták egy 1967-es törvény miatt, amely este 11 óra és hajnali 5 óra között csak kivételes esetekben teszi lehetővé a rendőrségi rajtaütéseket, és a terrorizmussal kapcsolatos ügyek nem tartoznak ide a jogszabály szerint. 


A történtekről a belga szövetségi ügyészség szóvivője is beszámolt. "Okunk volt azt hinni, hogy Salah Abdeslam abban a lakásban tartózkodik, ezért november 16-án reggel 5 órakor házkutatást tartottunk, de nem volt ott" - közölte Eric Van Der Sypt. 


Charles Michel belga kormányfő három nappal később tizennyolc új jogszabályra tett javaslatot a terrorveszéllyel kapcsolatban, amelyek közül az egyik éjjel-nappal lehetővé tenné a házkutatásokat. A törvénytervezeteket azonban azóta sem hagyta jóvá a parlament. 


Az ország első számú körözött személyének számító Salah Abdeslamot még mindig nem sikerült kézre keríteni. A magát Yassine Baghlinak is nevező belgiumi születésű férfi ellen a terrortámadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de azóta is szökésben van, és azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e. A belga rendőrség által első számú közellenségként aposztrofált fiatalember két testvére közül Ibrahim öngyilkos merénylőként robbantotta fel magát a párizsi Bataclan koncertteremben, a másikat, Mohamedet pedig még a merényletsorozatot követő hétvégén őrizetbe vették a brüsszeli Molenbeekben. 


A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett november 13-i merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában