Ország-világ

2015.12.31. 18:17

55 ezren haltak meg idén a szíriai háborúban

Ezzel 260 ezer fölé emelkedett a szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma a harcok csaknem öt évvel ezelőtti kirobbanása óta.

Több mint ötvenötezer ember halt meg idén a szíriai háborúban, köztük kétezer-ötszáznál is több gyermek - közölte csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).


A brit székhelyű civilszervezet azt is jelezte: ezzel idén 260 ezer fölé emelkedett a szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma a harcok csaknem öt évvel ezelőtti kirobbanása óta.


Az OSDH adatai szerint az 55 ezer 219 idei halálos áldozat közül 13 ezer 249 volt civil, köztük 2574 gyermek. Tavaly 76 ezer 21 emberéletet követelt a szíriai háború.


Az áldozatok többsége valamelyik oldalon harcolt a konfliktusban. A szervezet nyilvántartása szerint idén a lázadók közül 7798-an vesztették életüket, míg a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet, az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Front és más szélsőséges, iszlamista milíciák több mint tizenhatezer fegyverest veszítettek el 2015-ben.


A szíriai kormányzat oldalán harcolók közül 17 ezer 686-an vesztek oda. A hadsereg 8800 katonája halt meg, a Bassár el-Aszad oldalán küzdő fegyveres csoportok pedig több mint hétezer embert vesztettek. A szintén a kormányerőket támogató libanoni, síita Hezbollah 378 embert vesztett.


Az OSDH úgy tudja: a halottak soraiban 1214 úgynevezett idegen harcos is van, akik külföldről érkeztek az országba, hogy valamelyik oldalon fegyvert fogjanak a konfliktusban. Az OSDH, amely aktivisták hálózatától és egészségügyi forrásoktól szerzi adatait, úgy tudja: az év folyamán 274 áldozatot nem sikerült azonosítani.


A civilszervezet információi szerint a 2011 márciusa óta meghalt 260 ezer 758 áldozat közül több mint 76 ezer volt a civil.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában