Ország-világ

2015.11.17. 10:35

Terror - Bomba robbant az orosz utasszállítón

A sarm-es-sejki repülőtér két munkatársát őrizetbe vették. Aki elvezeti a hatóságokat a tetteshez, 50 millió dollárt kaphat.

Terrorcselekmény okozta a Sínai-félszigeten október végén lezuhant orosz utasszállító katasztrófáját, amelyben 224 ember halt meg - derült ki a Kreml honlapjára kedden feltett tájékoztatóból.

Ez az első alkalom, hogy Oroszország megerősítette, pokolgépes robbanás következtében zuhant le idén október 31-én a Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) nevű orosz légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó gépe. Eddig Moszkvában nem tulajdonítottak nagyobb jelentőséget a nyugati országok ezzel kapcsolatos állátásainak, azt hangoztatva, hogy meg kell várni a hivatalos vizsgálat eredményét a katasztrófa okairól.

A Kremlben hétfő este Alekszandr Bortnyikov, a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) elnöke tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz államfőt a szervezete által elvégzett vizsgálatról.

"Egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy terrorcselekmény volt" - fogalmazott Bortnyikov. Hozzátette, hogy az utasok személyes holmijának, útipoggyászának, valamint az október 31-én lezuhant repülőgép darabjainak vizsgálata során idegen, külföldön gyártott robbanóanyag nyomaira bukkantak.

Orosz szakértők szerint a gép fedélzetén házilag gyártott robbanószerkezet lépett működésbe, amely egy kilogramm TNT robbanóanyagnak megfelelő hatást fejtett ki, és ennek következtében a repülőgép a levegőben szétesett. Ezzel magyarázható az is, hogy a törzs darabjai egymástól nagy távolságra estek le - tette hozzá.

Vlagyimir Putyin kijelentette, ez volt Oroszország modernkori történelmének egyik legvéresebb terrorcselekménye.

Az orosz elnök arra utasította a titkosszolgálatokat, hogy kutassák fel a Sínai-félszigeten lezuhant orosz gép ellen elkövetett terrortámadás elkövetőit, az orosz hadseregnek pedig parancsba adta, hogy fokozza légicsapásait Szíriában.

"Mindenütt keresni fogjuk őket, bárhova is bújtak. Meg fogjuk találni őket bolygónk bármelyik pontján, és elnyerik majd büntetésüket" - figyelmeztetett Putyin.

Az FSZB 50 millió dollárt ajánlott fel a nyomravezetőknek.

Ezzel egy időben a Reuters hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó egyiptomi biztonsági tisztségviselőkre hivatkozva jelentette, hogy a hatóságok őrizetbe vették a Sarm-es-Sejk repülőterének két dolgozóját az orosz utasszállító repülőgép tragédiájával kapcsolatban. A biztonsági tisztségviselők egyike azt mondta, összesen tizenhét embert tartanak őrizetben, köztük a sarm-es-sejki repülőtér két munkatársát, akik a hatóságok gyanúja szerint segítettek robbanószerkezetet juttatni a szerencsétlenül járt gép fedélzetére. A CBC egyiptomi műholdas hírtévé azonban úgy értesült biztonsági forrásból, hogy nem igaz a két repülőtéri alkalmazott letartóztatásáról szóló hír.

A keddi bejelentést követően a Kogalymavia légitársaság megkaphatja a biztosítási díját - közölte Karen Aszojan, a legnagyobb orosz biztosítótársaság sajtórészlegének igazgatója. Az összeg mértékéről nem volt hajlandó nyilatkozni.

A halálos áldozatok hozzátartozóit képviselő ügyvéd, Igor Trunov kedden azt mondta, hogy az áldozatok családjai 1-7 millió dollárt (1 dollár 292 forint) kártérítést kaphatnak. Az összeg kiszámításánál a világban történt hasonló eseteknél alkalmazott gyakorlatot vette alapul a szakértő. Úgy vélekedett, hogy tisztázni kell a sarm-es-sejki repülőtér felelősségének mértékét is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában