Ország-világ

2015.11.10. 15:47

Szlovénia ˝műszaki akadályt˝ épít Horvátországgal közös határán

Szlovénia schengeni határán ideiglenes műszaki akadályt épít, beleértve a kerítést is.

Szlovénia szükség esetén drótkerítést is tartalmazó "műszaki akadályt" emel a következő napokban Horvátországgal közös határán a migránsáradat megfékezésére - jelentette be Miro Cerar szlovén miniszterelnök keddi rendkívüli ljubljanai sajtótájékoztatóján.


Miro Cerar elmondta: kormánya hétfői ülésén úgy döntött, hogy Szlovénia schengeni határán ideiglenes műszaki akadályt épít, beleértve a kerítést is, amelynek az lesz a célja, hogy bizonyos pontokra terelje a migránsokat. A szlovén miniszterelnök leszögezte, "a határt teljesen nem zárják le", és annyi migránst fogadnak, amennyit el tudnak látni.


Cerar ezt azzal magyarázta, hogy kormánya úgy ítélte meg, nem csökken és nem is lassul a nyugat-balkáni útvonalon Nyugat-Európába tartó migránsok áradata.


"Harminc ezren vannak jelenleg is úton Szlovéniába" - mondta, majd hozzátette: a nyugat-balkáni útvonalon érintett országok nem tartják magukat a brüsszeli migrációs csúcson kötött megállapodásokhoz.


A miniszterelnök figyelmeztetett, hogy Szlovénia akár már csütörtökön nagyszámú migránsáradattal szembesülhet, miközben Ausztria és Németország bejelentette, naponta csak 6000 migránst fogad területén, ezért akár több ezren is feltorlódhatnak az országban.


"Az egyre rosszabb időjárási viszonyok miatt ez humanitárius katasztrófához is vezethet, ugyanis nem leszünk képesek szavatolni számukra az ellátást" - húzta alá. Cerar szerint ez biztonsági szempontból is nagy problémát jelent az országnak.


"Miniszterelnökként nem engedhetem meg, hogy ez bekövetkezzen, ezért úgy döntöttem, hogy az elkövetkező napokban Szlovénia a schengeni határán ideiglenes műszaki akadályt épít" - szögezte le, hozzáfűzve: a szomszédos országokat már értesítették az intézkedésről.


Szlovéniának 670 kilométer hosszú határa van Horvátországgal. A kétmilliós országban október közepe óta 171 130 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.


Merkel: Szlovénia nem kényszerülne rendkívüli intézkedésekre, ha rend lenne a görög-török határon


Szlovénia nem kényszerülne rendkívüli intézkedésekre, ha "meg lehetne oldani a problémákat a görög-török külső határon" - mondta a német kancellár kedden Berlinben.


Angela Merkel sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a szlovéniai fejlemények aláhúzzák annak "sürgősségét, hogy összeurópai megoldáson kell dolgoznunk", és mindenekelőtt biztosítani kell a görög-török uniós külső határt.


Éppen ezért fontos, hogy az uniós kormány-, illetve államfők informális tanácskozást tartanak csütörtökön Máltán az EU-Afrika csúcs után.


Az idő sürget, megoldásokat kell találni a külső határok jobb védelmére, tárgyalni kell Törökországgal egy migrációs akciótervről és fel kell gyorsítani az uniós regisztrációs pontok (hot spotok) kiépítését Görögországban és Olaszországban - mondta Angela Merkel.


Közben a Bild című lap online kiadásában azt írta: a szlovén kormány egyeztette a horvát határon végrehajtani tervezett intézkedéseit az osztrák és német belügyi hatóságokkal, és Magyarországon beszerzett 100 kilométer drótkerítés felhúzásához elegendő anyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában