Ország-világ

2015.11.21. 08:00

Rendőrségi művelet kezdődött Brüsszelben

Holnap zárva tartanak az iskolák, nem indul újra a metró, a főtér közelében rengeteg rendőr tűnt fel. Vasárnap este rendőrségi művelet kezdődött a városban.

A belga média késő este azt jelentette, hogy rendőrségi művelet kezdődött Brüsszel központjában, nem messze a város főterétől. A La Libre Belgique című napilap internetes kiadása arról számolt be, hogy az akció nem sokkal este hét óra után indult az óvárosi Grand Place (Brüszel főtere) körzetében és a Rue du Midi-n, és a szombat óta érvényben lévő terrorellenes készültség keretében zajlik. Részletek nem ismeretesek.


közösségi médiában közzétett fotók és bejegyzések szerint a lakosságot arra szólították fel, hogy ne menjenek az ablakok közelébe, miközben lezárták a környező utcákat.


Egy, a Twitteren közzétett fotón egy szálloda halljában álló fegyveres katonát lehetett látni.


A brüsszeli rendőrség később az AFP francia hírügynökségnek megerősítette, hogy "Belgium több pontján" rendőrségi művelet indult, azonban arra kérte a sajtót, hogy ne közöljön helyszíneket a folyamatban lévő akciókkal kapcsolatban.


 Több helyi hírportál és televízió beszámolója szerint egy katonai helikopter is megjelent Brüsszel felett, és több kerületből érkezett jelentés rendőri és katonai akciókról. Több belváros étterem vendégeit arra szólították fel, hogy hagyják el a környéket. A hírműsorok rendszeresen ismétlik Belgium első számú kőrözött személye, a hét helyszínen elkövetett párizsi támadások egyik feltételezett elkövetője, Salah Abdeslam fényképét és a rendőrség elfogatóparancsát.


A francia nyelvű belga közszolgálati televízió és rádió, az RTBF vendége volt vasárnap Mohamed Abdeslam, a keresett terrorista testvére, aki elmondta, hogy családja az utóbbi időben sem vett észre rendkívülit Salah viselkedésében. Mohamed szerint testvére nagyon erős külső befolyás hatására cselekedhetett és arra kérte, hogy adja fel magát.

Meghosszabbították a készültséget


Meghosszabbították a legmagasabb szintű, négyes fokozatú terrorfenyegetettségi készültséget Brüsszelben - jelentette be Charles Michel belga miniszterelnök vasárnap délután a nemzetbiztonsági tanács ülését követően.

Az iskolák zárva maradnak, a metró nem közlekedik hétfőn. A nagy számú látogatót vonzó rendezvényeket korlátozzák.

   

A miniszterelnök bejelentése szerint a nemzetbiztonsági tanács úgy ítélte meg, hogy továbbra is "súlyos és azonnali" terrorfenyegetettség áll fenn.

   

Szombaton a főváros térségében a legmagasabb szintre emelték a terrorellenes készültség szintjét, miután az egy héttel ezelőtt Párizsban végrehajtott terrortámadáshoz hasonló terrorakció előkészületéről szereztek értesülést.

   

Belgium többi részében - szintén az eddigi intézkedésnek megfelelően - a második legmagasabb, hármas fokozatú készültségi szint marad érvényben.

   

kormányfő szerint hétfőn délután újra  értékelik a helyzetet. A cél az, hogy az élet a lehető leggyorsabban visszatérjen a normális mederbe - tette hozzá Charles Michel.

Szombaton írtuk


Megerősítette szombaton Charles Michel belga miniszterelnök, hogy Brüsszel térségében a legmagasabb szintre emelték az éjszaka folyamán a terrorfenyegetettség szintjét, miután az egy héttel ezelőtt Párizsban végrehajtott terrortámadáshoz hasonló terrorakció előkészületéről szereztek értesülést.


A nemzetbiztonsági tanács ülését követően tartott sajtótájékoztatón Michel arról számolt be, hogy több elkövető által több helyen előkészített potenciális merényletkísérletről szereztek tudomást.


Több sajtóorgánum is beszámolt arról, hogy a belga főváros Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében vegyszereket és robbanóanyagot is találhattak egy házkutatásnál, de ezt Michel a nyomozás érdekeire való tekintettel nem kommentálta.

 

Fotók


A kormánytól független Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM), amely a készültség szintjének legmagasabb fokozatra emeléséről döntött, azt tanácsolja az embereknek, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket, a tömegrendezvényeket, koncerteket, a tömegközlekedést, tartsák tiszteletben és segítsék a biztonsági ellenőrzéseket, és ne terjesszenek pletykákat, kövessék a hivatalos szervek tájékoztatásait. A fővárosban nem jár a metró, valamennyi megálló zárva tart, a legjobb esetben vasárnap délután nyílik meg újra.


Az intézkedés példa nélküli, mert a metró eddig akkor sem zárt be, mikor szintén 4-es fokozatú terrorellenes készültség volt a belga fővárosban.


A kormány arra kérte a nagyobb rendezvények, koncertek, sportesemények szervezőit, hogy vegyék fel a kapcsolatot a központi válságközponttal, s amennyire lehet, csökkentsék az ilyen rendezvények számát. Emellett növelik a biztonsági intézkedéseket a tömegközlekedésben, ami a repülőtereket és pályaudvarokat is érinti. Ezen kívül a kormány nagyobb létszámban rendeli az utcákra a biztonsági erőket, és telefonos forródrótot is létrehozott, amelyen bárki érdeklődhet a helyzetről, vagy tanácsot kérhet a központi krízisközponttól.

 

Fotók


"Legyenek éberek és óvatosak, de ne essenek pánikba" - kérte a Brüsszelben élőktől a miniszterelnök. A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a nemzetbiztonsági tanács várhatóan vasárnap délután ül össze újra, s akkor várhatóan az OCAM is újra értékelni fogja a terrorfenyegetettség szintjét - jelentette Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója.


Az esetleges célpontok a "vásárlóutcák, tüntetések, a sűrűn látogatott helyek és a közlekedési eszközök" - mondta a kormányfő a nemzetbiztonsági tanács ülése után.


Számos kulturális rendezvényt is töröltek a belga fővárosban, egyebek mellett elmarad Johnny Hallyday francia rocksztár két hétvégi koncertje. Sok múzeum - közöttük az Atomium - is bezárt. Zárva tartanak a bevásárlóközpontok és a mozik. Brüsszel híres bevásárlóutcájában, a Rue Neuve-ön szinte az összes bolt bezárt, s az utcák általában is üresebbek a megszokottnál. A belvárosban szinte mindenütt katonák járőröznek, csapatszállító járművek parkolnak. A belgiumi amerikai nagykövetség felszólította a városban élő amerikaiakat, hogy maradjanak otthon, a NATO pedig - aminek szintén Brüsszelben van a központja - kérte dolgozóit, s azok családtagjait, hogy ne szálljanak fel tömegközlekedési járművekre.

 

Fotók


Megtartják viszont a labdarúgó-bajnokságban az összes első ligás mérkőzést a Brüsszelben játszandó Lokeren-Anderlecht találkozó kivételével.


A brüsszeli repülőtér közleménye szerint az utasok fennakadás nélkül igénybe vehetik a járatokat. A repülőtér elérhető - közölte Twitter-üzenetében a repülőtér, viszont tilos a parkolás azokon a helyeken, ahol általában csak néhány percre, az utasok ki- és beszállása idejére lehet megállni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában