Ország-világ

2015.11.25. 06:57

Orosz vadászgép: A navigátor szerint nem sértették meg a török légteret

A török hadsereg nyilvánosságra hozta az egyik figyelmeztetés hangfelvételét.

Orosz pilóta: lehet, hogy megsértette a gép a török légteret, de nem szándékosan

Ajdar Tljauberdin nyugalmazott orosz pilóta az M1 aktuális csatornán szerda este azt mondta: lehetséges, hogy megsértette a török légteret a kedden lelőtt orosz vadászgép, de biztos, hogy nem szándékosan.

A pilóta arról beszélt, elképzelhető, hogy véletlenül megsértette a török légteret az orosz gép, mivel nagyon nagy sebességgel repült és ismeretlen volt a terület a pilóták számára, mivel először repültek fölé. Hozzátette: nem hiszi, hogy felderítést végeztek volna.

Arra a kérdésre, hogy tudott-e volna védekezni a támadás ellen a Szu-24-es, Ajdar Tljauberdin úgy válaszolt: elvileg igen, de mint Vlagyimir Putyin orosz elnök is mondta, "hátba támadtak bennünket".

Kedden a török légierő lelőtt egy orosz harci gépet, amely Ankara szerint megsértette az ország légterét a szíriai határnál. Moszkva szerint viszont a gép végig Szíria légterében haladt.

A török hadsereg nyilvánosságra hozta az egyik figyelmeztetés hangfelvételét

A török hadsereg nyilvánosságra hozott szerdán egy hangfelvételt, amelyen állítása szerint a lelőtt orosz Szu-24-es vadászbombázónak leadott egyik figyelmeztetés hallható.

"A török légtér közelében repül, azonnal forduljon délnek!" - hallatszik a török reptéri irányító angol nyelvű felszólítása.

A vadászbombázó navigátora szerdán azt állította, hogy nem kaptak figyelmeztetést a török légierőtől, és nem sértették meg Törökország légterét.

Lavrov: a gép lelövésének komoly következményei lesznek a két ország kapcsolataira nézve

Az orosz vadászbombázó lelövésének komoly következményei lesznek a két ország kapcsolataira nézve - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a török kollégájával, Mevlut Cavusogluval szerdán folytatott telefonbeszélgetésében.

A két politikus egy nappal aután beszélt egymással, hogy a török légierő F-16-os vadászgépe lelőtt egy orosz Szu-24-es vadászbombázót a szíriai-török határ közelében.

A beszélgetésről kiadott orosz külügyi közlemény szerint Lavrov felháborodásának adott hangot Ankara eljárása miatt. Hangsúlyozta: Törökország azzal, hogy lelőtte a terrorellenes műveletben részt vevő harci repülőgépet, amely Moszkva álláspontja szerint nem sértette meg a török légteret, tulajdonképpen az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet támogatta. A közlemény szerint Ankara előre kitervelt módon, szándékosan és határozott célokat követve cselekedett.

Lavrov emlékeztetett arra is, hogy Moszkva szerint Törökország illegális olajkereskedelmet folytat az IÁ-val, ami éppen azon a területen zajlik, ahol a vadászbombázót lelőtték. Hangsúlyozta, hogy a gép lelövésének komoly következményei lesznek a kétoldalú kapcsolatokra nézve, és nem marad válasz nélkül - olvasható a közleményben.

Cavusoglu a közlemény szerint sajnálatát és részvételét fejezte ki az orosz pilóta halála miatt, és a Moszkvával való párbeszéd és kapcsolatok megőrzésének fontosságáról beszélt, de igyekezett igazolni országa eljárását. Emlékeztetett arra is, hogy már október elején figyelmeztették Moszkvát a korábbi légtérsértések miatt. Az orosz tárcavezető elismerte, hogy valóban kaptak ilyen figyelmeztetéseket, és azokat az eseteket már kimerítően feltárták.

Lavrov szerint az orosz adatok arról tanúskodnak, hogy a vadászbombázó szíriai légtérben tartózkodott, ott is lőtték le, és a török határtól négy kilométerre zuhant le, miközben Ankara és a NATO azt állítja, hogy a Szu-24-es 17 másodpercig tartózkodott a török légtérben. Felidézett egy három éve történt hasonló esetet, amikor a szíriaiak lelőttek egy török felségjelű gépet, amely megsértette a légterüket. Recep Tayyip Erdogan jelenlegi török elnök, aki abban az időben a miniszterelnöki tisztséget látta el, parlamenti beszédében úgy vélekedett, hogy egy rövid ideig tartó határsértés nem lehet ürügy erőszak alkalmazására - emlékeztetett Lavrov. Az orosz külügyminiszter sajnálatát fejezte ki annak kapcsán is, hogy véleménye szerint a kedden tartott rendkívüli NATO-tanácskozáson Törökország akcióját igyekeztek mentegetni, nem esett szó sem sajnálatról, sem részvétről, és hasonló nyilatkozatok érkeztek az EU-ból is.

A két nép barátsága nem függhet a politikusoktól - hangsúlyozta Lavrov -, azonban a kétoldalú kapcsolatokat komolyan felülvizsgálhatják. A telefonbeszélgetés mintegy egyórás volt, és a török külügyminiszter kezdeményezte - mondta az orosz külügyminiszter.

A navigátor szerint nem sértették meg a török légteret

Kizárta a török légierő által kedden lelőtt Szu-24 orosz vadászbombázó navigátora, hogy a gép megsértette volna a török légteret.

"Nem először hajtottunk végre a térségben harci berepülést, úgy ismerjük, mint a tenyerünket. Teljesítettük a harci feladatot, és ugyanazon az útvonalon visszatérőben voltunk a légi bázisra" - mondta szerdán Konsztantyin Murahtyin, akit a gép lelövése után szíriai és orosz különleges egységek menekítettek ki a harci övezetből. Az első pilóta életét vesztette az incidens során.

Murahtyin az orosz televízióban azt is kijelentette, hogy - a török fél állításával ellentétben, amely szerint a gépnek öt perc leforgása alatt összesen 21 ilyen üzenetet küldtek - semmilyen figyelmeztetést nem kaptak, sem rádión, sem szemmel láthatóan

Moszkva cáfolja az orosz-török külügyminiszteri találkozó hírét

Moszkvában határozottan cáfolták azt az ankarai bejelentést, amely szerint a két ország külügyminisztere szerdai telefonbeszélgetésük során találkozóról állapodtak volna meg.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán közölte, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nem adta beleegyezését török kollégájának a kétoldalú találkozóról szóló javaslatához.

Tanju Bilgic török külügyi szóvivő korábban közölte, hogy a két külügyminiszter telefonon beszélt egymással, és abban állapodtak meg, hogy a következő napokban találkozni fognak.

A telefonbeszélgetés egy nappal azután zajlott le, hogy a török légierő F-16-os típusú vadászgépe lelőtt egy orosz Szu-24-es vadászbombázót a szíriai-török határ közelében.

"November 25-én a miniszterek telefonon beszéltek, amelynek során a török miniszter előterjesztette orosz kollégájának a török légtért megsértő orosz repülőgép lelövésével kapcsolatos incidens adatait. Megállapodtak abban, hogy diplomáciai és katonai csatornákon megosztják egymással az eset részleteit" - írta a szóvivő Ankarában kiadott közleményében.

Lavrov az eredeti tervek szerint részt vett volna a november 25-ére tervezett orosz-török közös stratégiai tervező csoport ötödik ülésén, amely a két állam közötti párbeszéd egyeztetési fórumának számít, de a keddi incidenst követően lemondta a részvételt.

"Nem tervezünk egyelőre látogatást a Török Köztársaságba, és nincs tervben török kollégáink fogadása sem (Oroszországban)" - mondta az orosz külügyminiszter, hozzáfűzve: Cavusoglu mindössze reményét fejezte ki, hogy valamelyik nemzetközi találkozó mentén leülhetnének mindent megtárgyalni. Lavrov szerint Cavusoglu ennek kapcsán külön említette az EBESZ december 3-4-re tervezett belgrádi találkozóját. Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta: nem zárkóznak el a kapcsolatoktól Ankarával, amit a nap folyamán lezajlott telefonbeszélgetés is bizonyít.

Maria Zaharova azonban megerősítette: Lavrov nem adta beleegyezését a török külügyminiszter egyik javaslatához sem egy lehetséges találkozót illetően. Az orosz külügyminiszter az orosz és nemzetközi sajtónak adott nyilatkozatában azt mondta: nem szorgalmazta, hogy török kollégájával találkozhasson az EBESZ csúcson.

Zaharova azzal a kéréssel fordult a török illetékesekhez, hogy "hagyják abba a valósággal ellentétes információk közlését".

Peszkov: Moszkva alaposan elemzi a közös orosz-török terveket
 

Az orosz katonai repülőgép lelövésének fényében Moszkva alaposan megvizsgálja a közös orosz-török beruházási terveket, köztük a Törökország első atomerőművének építését is - közölte szerdán Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

Peszkov a 22 milliárd dolláros, eddigi legnagyobb orosz beruházás jövőjével kapcsolatosan nem kívánt jóslatokba bocsátkozni. A négy, egyenként 1200 megawattos reaktorblokkból álló Akkuyu erőmű építéséről 2010-ben kötött megállapodást a két ország. Az első reaktor építése idén áprilisban kezdődött, és Oroszország eddig 3 milliárd dollárt fektetett be. A tervezett atomerőmű a török elektromosenergia-szükséglet mintegy 17 százalékát fedezné. Az első reaktorblokk üzembe helyezését 2020-ra tervezik.

Előzőleg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök arra figyelmeztetett szerdán, hogy az orosz vadászgép előző napi lelövése miatt Moszkva lemondhat néhány fontos orosz-török közös projektet. A kormány honlapján megjelent közlemény szerint Medvegyev hangsúlyozta, hogy az incidens következményeként a török vállalatok veszíthetnek oroszországi piaci részesedésükből.

Dmitrij Peszkov elmondta, hogy Vlagyimir Putyin elnök nem vitatta meg a NATO-tagországok vezetőivel az Sz-400-as rakétavédelmi rendszernek a szíriai Latakia tartományban lévő Hmejmim légi támaszpontjára történő telepítését. Hozzátette: az orosz légierő folytatja Szíriában a szélsőséges csoportok elleni légicsapásokat.

"Az orosz repülőgépek, harci gépek folytatják a munkát: terrorista infrastruktúrát semmisítenek meg, megakadályozzák a terrorizmus fő pénzforrásának számító törvénytelen kőolaj- és kőolajszármazék-szállításokat"- hangsúlyozta a szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy a szíriai orosz hadműveletek befejezése után az arab államban marad-e az orosz Sz-400 rakétarendszer, Dmitrij Peszkov közölte: nem áll a rendelkezésére ezzel kapcsolatos információ. Emlékeztetett, hogy Putyin elnök szerda reggel Sz-300 típusú légvédelmi rakétarendszer Szíriába történő telepítését rendelte el. Ezután javasolta a védelmi minisztérium a korszerű Triumf (NATO kódnevén: SA-21 Growler) légvédelmi Sz-400-asok telepítését, amit az elnök végül jóváhagyott.

Szergej Nariskin, az orosz parlament alsóházának elnöke Valíd Muallem szíriai külügyminiszterrel tartott közös szerdai sajtótájékoztatóján az Sz-24 orosz harci gép elleni támadás felelőseinek megbüntetését követelte. A gépet kedden lőtte le a török légierő F-16-os gépe a török-szíriai határ közelében. Ankara állítása szerint a vadászgép megsértette a török légteret, Moszkva szerint viszont végig Szíria felett repült.    

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte az orosz vadászgép lelövéséhez hasonló támadásokat, ugyanakkor kijelentette: Oroszország nem indít háborút Törökország ellen.

"Nem indítunk háborút Törökország ellen, kapcsolatunk a török néppel nem változott" - mondta szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. Oroszország azonban nem hagyhatja válasz nélkül a török katonaság lépését, és Moszkva "komolyan átértékeli" az orosz-török viszonyt - tette hozzá az Interfax hírügynökség jelentése szerint. Putyin elnökhöz hasonlóan Lavrov is a Törökországgal megkötött szerződések komoly átgondolását ígérte.

Putyin: Ankara szándékosan elősegíti az ország iszlamizálódását


Az ankarai vezetés szándékosan elősegíti Törökország iszlamizálódását - jelentette ki szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök az Interfax hírügynökség jelentése szerint.

Az államfő bejelentette ezenkívül, hogy elrendelte Sz-300-as légvédelmi rendszer telepítését a szíriai orosz légitámaszpontra.

    Hírügynökségi jelentések szerint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter nem sokkal korábban arról beszélt minisztériumi kollégiumának ülésén, hogy Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket telepítenek a szíriai Latakia tartományban lévő Hmejmim légi támaszpontjára.

Orosz vadászgép: Washington szerint a szíriai légtérben érte találat a törökök által lelőtt gépet

Az Egyesült Államok szerint szíriai légtérben érte találat a törökök által lelőtt orosz vadászgépet, miután az rövid időre behatolt a török légtérbe - mondta a Reuters hírügynökségnek egy amerikai kormányzati tisztségviselő, aki kérte, hogy mellőzzék nevének említését. 

Az amerikai vélekedést a tisztségviselő szerint az orosz gép mozgásának hőérzékelős nyomonkövetésére, az abból leszűrt adatokra alapozzák.

A törökök eredeti állítása szerint török, az oroszok szerint viszont szíriai légtérben lőtték le a törökök az orosz gépet.

A NATO-tag Törökország hangsúlyozta, hogy török részről többször figyelmeztették az orosz pilótát: gépe a török légtérben tartózkodik, az orosz gép azonban nem változtatott irányt.

Moszkvában ugyanakkor azt emelték ki, hogy a gépet szíriai légtérben lőtték le, és hogy a gép semmilyen formában nem jelentett veszélyt Törökországra nézve.

A név nélkül nyilatkozó washingtoni tisztségviselő szerint az orosz gép valóban behatolt egy rövid időre a török légtérbe, de ott nem érte találat, és már szíriai légtérben volt, amikor lelőtték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában