Ország-világ

2015.11.16. 20:23

Orbán: a kormánynak a magyar emberek biztonsága az első

A miniszterelnök kiemelte, hogy a kormány eddig is "ezen a vonalon haladt", nem kell megváltoztatnia gondolkodását.

A kormánynak a magyar emberek biztonsága az első, eddig is "ezen a vonalon haladt", nem kell megváltoztatnia gondolkodását - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornának hétfőn adott interjújában.

A miniszterelnök a péntek esti párizsi merényletekkel kapcsolatban kijelentette: a kormánynak folytatnia kell, meg kell erősítenie az eddigi politikáját, de az irány, valamint az együttműködés a kormányzat, a politika és a szakmai szervezetek között eddig is rendben volt.

Orbán Viktor elmondta: amikor a biztonságért felelős szakmai szervezetektől megérkeztek a jelzések a kormányhoz, "a mi fejünkben rögtön megszólalt egy vészcsengő, máshol ez nem így történt". Magyarország mind a maga, a saját polgárai, mind Európa, az európai polgárok védelmében is mindent megtett, ami lehetséges, sőt még valamivel többet is, mert még az országhatárokon túlra is küld rendőri és határőrizeti egységeket - emlékeztetett.

A kormányfő kifejtette: az ország terrorfenyegetettségét illetően "újabb információra nincsen szükség, mert a valóságos élet minden várakozásunkat fölül- vagy alulmúlta".

Az Európába tartó migrációs hullámmal kapcsolatban kifejtette: beszállítottak Európába több százezer olyan embert, akiről nem tudjuk, hogy kicsoda, nem tudjuk pontosan honnan jött, mit akar, és nyilvánvalóan közülük néhányan "arra használják ezt a hatalmas migránsáradatot, hogy terroristaként jussanak be Európába", ezért a veszély folyamatos és közvetlen.

Orbán Viktor kijelentette, hogy a magyar biztonsági szervezetek hónapok óta folyamatosan jelezték a kormánynak: annak, hogy "ellenőrizetlenül és információk nélkül áramolnak be tömegek olyan országokból, amelyekkel vagy amelyek területén az Európai Unió háborúban áll", a biztonságra - így Magyarország biztonságára - nézve súlyos következményei lesznek.

A kerítésépítés mellett is fontos biztonsági érvek szóltak - hangsúlyozta.

Hozzátette: megpróbálta folyamatosan beépíteni a magyar politikába a magyar titkosszolgálatok, terrorelhárítás és rendőri szakemberek tudását, de ez nem mindenhol történt így Európában.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva azt mondta, "törvényekhez érdemes hozzányúlni", mert adatkezelési problémák vannak, de ezekről most még korai beszélni, "hagyjuk, hogy szerdán a kormány megoldja ezeket a problémákat".

Közölte: nem először fordul elő Európában, hogy egy gondolat hatalmába keríti a politikai döntéshozókat, és a biztonság, a bűnözés szempontjai, a veszélyek "valahogy kiiktatódnak". "Most is egy téves ösvényen járunk", még mindig az a meghatározó vélemény Brüsszelben és néhány nagy EU-tagállamban, hogy a bevándorlás összességében jó, és amit most tesz Európa, az helyes és hasznos - fogalmazott. Hozzátette: holott nyilvánvaló, például a magyaroknak, hogy ez nem így van.

A kormányfő kifejtette: most többen megpróbálják meggyőzni az embereket, hogy semmilyen összefüggés nincs a bevándorlás és a terrorizmus között, és "rendkívül lehangoló ezt látni". Az egész európai politikai vezetésnek fordulatot kell végrehajtania - jegyezte meg.

Arra is kitért, hogy ahol sok a bevándorló, megnövekszik a bűncselekmények száma, a közbiztonság romlik, az élet egyre nehezebben élhető. Erről az európai elit nem hajlandó beszélni, pedig kell beszélni erről a társadalmi jelenségről - emelte ki.

Orbán Viktor azt mondta, az uniós intézmények vezetői a párizsi merényletek óta eltelt napokban megpróbálták meggyőzni az európaiakat, hogy ami történt, nem ok arra, hogy megváltoztassuk a bevándorlás-politikánkat, holott "az egész európai politikát újra kell gondolni", meg kell védeni a határokat, a kultúránkat, a gazdasági érdekeinket. Az, hogy az események hatására egyértelmű és világos váltás lesz a politikai irányvonalban, ma még nem látszik - vélekedett.

Kifejtette: az EU-nak ki kell kényszerítenie, hogy Görögország megvédje a határait, ahogyan azt a schengeni szerződés aláírásával vállalta. Ha Görögország erre nem képes, ki kell jelölni "egy második védelmi vonalat", ahol ellenőrzik a belépőket - fűzte hozzá.

A miniszterelnök szerint a dublini szerződés "halott", de a schengeni megállapodást nem rostálná ki, azt meg kell tartani és védeni, e nélkül ugyanis nincs szabad mozgás és munkavállalás Európában. Viszont csak azok lehetnek részesei e szerződésnek, akik be is tartják - jelentette ki.

Úgy vélte, "elviselhetetlenül megnőtt a távolság" az európaiak elvárásai, gondolkodásmódja és az európai vezetők politikája között, senki nem hatalmazta fel őket arra, hogy ellenőrizetlenül beengedjenek százezreket. Idő kérdése, és az emberek "magukhoz fogják hajlítani Európa választott vezetőit" - mondta.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország nem akar passzív szereplője és szemlélője lenni az európai politikának, folyamatosan tesz javaslatokat. A visegrádi országokkal nagyon intenzív egyeztetések zajlanak, Közép-Európa "egészséges, jó életösztönök alapján működő" régió, alakul egy közép-európai politikai kultúra és az azt megtestesítő rendszeres közös fellépés Európában - mondta.

A kulcsállam e kérdésben Németország, amely egyetlen mondattal véget vethetne a menekültáradatnak - hangsúlyozta.

A kormány kvótarendszer elleni álláspontjáról elmondta: az nem lehet, hogy a magyarok "terrorveszélyt vállaljanak át" más országokból azzal, hogy azonosítatlan embereket beengedjenek Magyarországra.

A kormányfő közölte: egyelőre nincs új időpontja az elmaradt Fidesz-kongresszusnak, de kedden-szerdán már lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában