Ország-világ

2015.11.24. 12:57

Nem a rendőrök miatt estek a sínekre a menekültek Bicskén

A képsorokon az látszott, amint egy férfi feleségével és gyermekével a síneken fekszik. A sajtóhírekkel szemben azonban nem a rendőrök miatt estek el.

Hamis benyomást keltettek a bicskei vasútállomásnál szeptember elején készült fotókkal az osztrák sajtótanács (Österreischischer Presserat) állásfoglalása szerint.

A testület arra figyelmeztetett, hogy a menekültválságról tudósító fotókat mindig a helyes összefüggésben kell ábrázolni, és konkrét esetként a még szeptember elején a bicskei vasútállomásnál készült képeket említette. A több ausztriai médiumban is megjelent fotón a síneken fekvő férfi, nő és gyermek látható, a kísérőszöveg szerint pedig a magyar rendőrség a befogadótáborba akarta vinni a menekülteket akaratuk ellenére.

A közölt képek általi sejtetés miatt több olvasó is a sajtótanácshoz fordult.


A tanács közleményében megemlíti: a helyszínen készített videofelvétel szerint a férfi szándékosan rántotta magával a nőt és gyermekét, nem rendőri közbelépés miatt estek el.

A sajtótanács megállapítása szerint a közölt fotókkal hamis benyomást keltettek, azt sugalmazták, hogy rendőri erőszak is történt. Amennyiben a képek hamis kontextusban jelennek meg vagy az események másképpen zajlottak, mint ahogyan arról a híradások szóltak, úgy a tanács döntése értelmében helyesbítést kell kiadni.

Az osztrák sajtótanács a legnagyobb, osztrák újságírókat és lapszövetségeket tömörítő grémium. Az önkéntesen szerveződő testület döntéseinek nincsenek jogi következményei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában