Ország-világ

2015.11.26. 06:54

Hétről öt évre csökkentették egy 71 éves bebörtönzött kínai újságírónő büntetését

Az asszonyt már 1993-ban is elítélték - akkor hat év börtönre - államtitkok kiszivárogtatásáért.

Hétről öt évre csökkentették az államtitkok kiszivárogtatása miatt elítélt, 71 éves másként gondolkodó kínai újságíró, Kao Jüt büntetését - közölte csütörtökön a fellebbviteli bíróság.


Az első fokú tárgyalást egy évvel ezelőtt folytatták le, az eső fokú ítéletet pedig idén áprilisban hozták meg.


A külföldön jól ismert újságírót tavaly áprilisban vették őrizetbe annak gyanújával, hogy illegálisan megszerzett egy titkos pártdokumentumot, és annak másolatát egy külföldi honlap rendelkezésére bocsátotta.


Feltételezések szerint ez az úgynevezett 9-es számú dokumentum volt, a központi pártszervek egyik körlevele, amelyben a kádereket hét, a társadalomra felforgató hatású jelenség elleni harcra buzdították. Köztük volt a nyugati alkotmányos demokrácia, illetve az emberi jogok és a szólásszabadság követelése. Kao a témához kapcsolódóan cikket is megjelentetett a Deutsche Welle német állami rádióállomás kínai nyelvű honlapján.


Az asszonyt már 1993-ban is elítélték - akkor hat év börtönre - államtitkok kiszivárogtatásáért, azelőtt pedig, az 1989-es Tienanmen téri diáklázadások leverését megelőző napon ugyancsak elfogták és 15 hónapon át fogva tartották.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában