Ország-világ

2015.11.16. 07:43

Hadat üzent az Anonymus az ISIS-nek Párizs miatt

A hackercsoport videóban üzent, hogy minden tudását felhasználja a terroristák ellen.

munkatársunktól

"A francia nép erősebb nálatok, és ez a támadás csak erősebbé teszi őket" - áll abban a videóüzenetben, amelyet az Anonymous nevű hackercsoport tett közzé a párizsi terrortámadásokat követően. A hackerek képviselője minden eddiginél nagyobb összefogást ígér a terrorista szervezet ellen, és számítógépes támadásokat emleget - írja a Mirror.


Nem ez az első alkalom, hogy az Anonymous fellépést ígér az Iszlám Állammal szemben: a januári, Charlie Hedbo elleni támadás után hasonló fenyegetéseket tettek a hackerek.

Hasznos is lehet


Ormós Zoltán internetes szakjogász szerint akár hasznos is lehet, hogy az Anonymus nemzetközi hackercsoport is harcot hirdetett a párizsi merényletek után az Iszlám Állam terrorszervezet ellen.


Az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában a szakértő a "fantomok" harcának nevezte az eseményeket, hiszen, miként az Anonymus, úgy "relatíve" az Iszlám Állam is egy fantomszervezet.


Az internetes szakjogász kifejtette: az Anonymus sokféle módon veheti fel a harcot a terrorszervezet ellen. Egyrészt átvehetik egy email-fiók vagy egy közösségi oldalon lévő profiljuk feletti irányítást. Ezáltal az ottani tartalom helyett saját üzeneteiket oszthatják meg, például egy eddig az Iszlám Államot népszerűsítő oldalon a párizsi merényletek áldozataira való megemlékezésről szóló üzeneteket oszthatnak meg.


Ezeket "sima fióktöréssel" is megvalósíthatják - mondta a szakértő, megjegyezve, hogy az Anonymus akár a terrorszervezet számítógépes rendszereibe is behatolhat. Ott titkos megfigyeléseket végezhetnek, adatokat szerezhetnek meg, nyomokra bukkanhatnak, amelyeket tovább adhatnak a bűnüldöző hatóságoknak is - hangsúlyozta.


Ormós Zoltán kitért arra is: maguk a szakértők is csodálkoznak azon, miként lehetséges, hogy egyes - a terrorszervezet által megosztott - tartalmak a Facebook-on, a Twitteren, a Youtube-on sokszor hetekig, akár hónapokig is fent maradnak. Egyes szakértők úgy vélekednek, hogy a káros tartalmat is egyfajta "elrettentésül" tartják fent a hatóságok. Mások szerint olyan gyorsan hoznak létre új fiókokat, hogy azokat a hatóságok nem tudják követni - mondta Ormós Zoltán, de megjegyezte: ő maga ezt nem tartja valószínűnek.


Megemlítette ugyanakkor a kérdés üzleti hátterét is, hiszen - mint mondta - a közösségi oldalak számára az ilyen tartalmak magas látogatottságot, így jelentős bevételt hoznak.


Az internetes szakjogász kiemelte, hogy a hatóságoknak számos eszköze, módszere van már az internetes tartalmak ellenőrzésére, kiszűrésére, sok esetben nem is emberek, hanem szoftverek végzik el ezt a munkát. Ormós Zoltán példaként elmondta azt is, hogy az amerikai kongresszus a Twitter teljes tartalmát lementi. Ha egy másodpercig is volt csak fent valami, hiába törölték, az Egyesült Államok "könyvtárában" ez akkor is megmarad.


Az Anonymus egy XVII. századi nagy-britanniai összeesküvőt, Guy Fawkes-t választotta szimbólumává. A nemzetközi hackercsoport 2004-ben alakult a világháló cenzúrája ellen, és azóta több kibertámadást is végrehajtottak aktivistái. Az idén januárban, ugyancsak Párizsban végrehajtott merényleteket követően az Anonymus már bejelentette, hogy az IÁ és az al-Kaida szélsőségesei ellen kibertámadásokat tervez.


A nemzetközi hackercsoport hétfőn az interneten tette közzé videoüzenetét, amelyben harcot hirdetett az Iszlám Állam ellen, amely magára vállalta a 129 halálos áldozattal járó múlt pénteki párizsi támadásokat. A videón egy Guy Fawkes-maszkot viselő férfi azt mondta: "ezek a támadások nem maradhatnak büntetlenül. Az eddigi legnagyobb műveletünket fogjuk ellenetek megindítani. Sok hackertámadásra számítsatok. A háború meg lett hirdetve. Készüljetek. Nem bocsájtunk meg és nem felejtünk" - mondta a franciául beszélő férfi, aki nem közölt részleteket a tervezett számítógépes támadásokról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában