Ország-világ

2015.11.18. 07:16

Francia államügyész: Abaaoud nincs a letartóztatottak között

Abdelhamid Abaaoud, a múlt pénteki párizsi merényletek feltételezett szervezője nincs a szerdán Saint-Denis-ben letartóztatottak között.

Francia államügyész: Abaaoud nincs a letartóztatottak között

20. 50 - Abdelhamid Abaaoud, a múlt heti párizsi merényletek feltételezett szervezője és Salah Abdeslam, a szökésben lévő és körözés alatt álló merénylő nincs a szerdán Saint-Denis-ben letartóztatottak között - közölte Francois Molins illetékes francia államügyész, hozzátéve, hogy azt még nem tudjuk, hogy a rajtaütés halálos áldozatai között van-e, mert őket még nem azonosították.


Nyolc embert vettek őrizetbe a rendőrök a hét órás rajtaütés során, hét férfit és egy nőt. 


A The Washington Post nem sokkal korábban hírszerzési forrásokra hivatkozva - további részletek közlése nélkül - azt jelentette, hogy Abaaoud halott. A francia hírportáloknak és televízióknak ezt nem tudták megerősíteni rendőrségi források.


A rendőrség korábban azt közölte, hogy legalább ketten haltak meg az akcióban, egyikük egy nő, aki felrobbantotta magát. Az i-Télé hírtelevízó szerint ő Abaaoud unokatestvére. A hírcsatorna úgy tudja, hogy a rendőrök a törmelékek között egy harmadik feltételezett merénylő holttestét is megtalálták. 


Francois Molins ügyész annyit mondott, hogy nem tudja egyelőre megmondani, hogy hány ember halt meg.  


A lakásban előállított három embert sem tudták eddig azonosítani a rendőrök. "Azonosításuk még folyamatban" - mondta az ügyész, de azt jelezte, hogy sem Abaaoud, sem Abdeslam nincs a letartóztatottak között.


Az ügyész megerősítette, hogy az akció célpontja a 129 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat feltételezett főszervezője, a 28 éves - Marokkóban született, de belga állampolgárságú - Abdelhamid Abaaoud volt, aki Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai "hóhérának" és európai toborzójának számít. A hírszerzési megfigyelések és telefonlehallgatások arra utaltak, hogy Abaaoud a lakásban lehet.  


Francois Molins szerint a férfit azzal gyanúsítják, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet számos Európában végrehajtott terrorcselekményének vagy merénylettervének a kitervelője. Az ügyész megerősítette, hogy a Bataclan koncertterembe behatolt terrorkommandó egyik öngyilkos merénylőjének egy szemetesben megtalált telefonján talált utolsó SMS vezetett nyomra. Az üzenet címzettje abban a lakásban tartózkodott, ahova a kommandósok hajnalban betörtek.   


Az ügyész azt is elmondta, hogy "minden jel arra utal", hogy a csoport újabb merényletre készült. A France2 közszolgálati televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a La Défense üzleti negyed vagy a Roissy Charles de Gaulle repülőtér volt az újabb célpont, de erről az ügyész nem közölt részleteket. 


Az ügyész elmondta, hogy a hét óráig tartó rendőri akció nagyon nehéz volt. A lakás ajtaja golyóálló volt, s amíg azt a kommandósok kinyitották, a terroristák fel tudtak készülni az ellentámadásra. A rendőrök mintegy 5 ezer töltényt lőttek ki, öt rendőr könnyebben megsérült.

Meghalt a párizsi merényletek feltételezett fő szervezője

19:20 -  Meghalt a párizsi merényletek feltételezett fő szervezője, Abdelhamid Abaaoud - értesült a The Washington Post szerdán hírszerzési forrásból.

Egy harmadik feltételezett merénylő is meghalt a saint-denis-i műveletben

 

19:06 - Egy harmadik feltételezett merénylő holttestére bukkantak a törmelékek alatt a rendőrök abban a lakásban a Párizstól északra található Saint-Denis elővárosban, ahova szerda reggel nagy erőkkel hatolt be a rendőrség - jelentette az i-Télé francia hírtelevízió.


A belügyminiszter korábban nem zárta ki, hogy egy harmadik terrorista is meghalt a rendőrök által indított ostrom kezdetén.


Ezzel háromra emelkedett a hét órán át tartó rajtaütésben meghaltak száma, hét embert őrizetbe vettek.

A terrorizmás globális háborúval fenyeget

18.40 - Úgy kell biztonságot teremtenünk, hogy emiatt ne kelljen lemondanunk  megszerzett szabadságunkról -  jelentette ki Sergio Mattarella olasz államfő kedden Firenzében a párizsi terrorcselekményekkel kapcsolatos beszédében, hangsúlyozva, hogy a terrorizmus globális háborúval fenyeget.  


Sergio Mattarella szerint a terroristák "az új évezredet eltorzító" globális háborút igyekeznek kirobbantani,  mégpedig teljesen új "módszerekkel".  


Az olasz köztársasági elnök kijelentette: "a terrorizmus keltette rettegés ki akar bennünket forgatni természetünkből, de mi nem hajlunk meg előtte!" Hozzátette: "nem hagyjuk, hogy elrabolják eddigi életvitelünket és jövőnket, meg fogjuk védeni életminőségünket".  


Az államfő a firenzei Palazzo Vecchio palotájában az olasz parlamentarizmus történetéről tartott találkozón szólalt fel. Sergio Mattarella azt mondta, hogy a terrorizmus fenyegetésével szemben biztonságot kell teremteni anélkül, hogy az eddig szerzett szabadságokról lemondanánk. Az olasz elnök úgy vélte, Európának egységben kell fellépnie a terrorizmussal szemben, éppen ezért "még több Európára van szükség".  


Matteo Renzi olasz miniszterelnök a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak adott interjúban szintén azt hangsúlyozta, hogy a biztonsági intézkedések megerősítése nem jelentheti "a szabadságunkról és identitásunkról való lemondást". A kormányfő hozzátette: nem szabad alábecsülni a helyzetet, de nincsen szükség sem rendkívüli törvények bevezetésére, sem felesleges hisztériára.  


Matteo Renzi hangsúlyozta, hogy a Ferenc pápa által meghirdetett és decemberben kezdődő szentév többek által szorgalmazott elhalasztása  szóba sem jöhet.

Drámai videó két gyanúsított elfogásáról

17.50 - A rendőrök a hajnali lerohanáshoz köthető gyanúsítottakat fogtak el. Videós cikkünket itt nézhetik meg.

Egy év alatt 100 ezer embert ölt meg az Iszlám Állam

17.05 - Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet az elmúlt egy évben 100 ezer muszlimot ölt meg Szíriában és Irakban - mondta II. Abdalláh jordániai király szerdán újságíróknak, miután Heinz Fischer osztrák szövetségi elnökkel találkozott Bécsben.


Abdalláh szerint a 129 halálos áldozatot követelő múlt pénteki párizsi merényletek csak újabb példái annak, hogy szükség van a "terror elleni globális harcra". A világnak továbbá egy "átfogó megközelítésére" is szüksége lesz ahhoz, hogy a terrorizmus csapásával felvehesse a harcot - tette hozzá. 

Belső gondokkal küzd az Iszlám Állam egy egykori tag szerint

17.00 - Belső gondokkal küzd, vezetői félelemben élnek, s szakadozóban van az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet - erről beszélt az amerikai The Daily Beast munkatársának Isztambulban a szervezetből kiugrott egyik terrorista.  


Az Abu Khaled álnéven szerepeltetett terrorista hosszasan beszél az Iszlám Állam belső ügyeiről; legalábbis arról, amit ő megismerhetett. A többi között például arról, hogy a szervezet egyre jobban támaszkodik a külföldről érkező fanatikusokra, ám a vezetők tartanak is attól, hogy esetleg nem teljesen lojálisak. A terrorszervezet vezetőit az is aggasztja, hogy a szervezet széttöredezhet, etnikai és nemzeti hovatartozástól függően bomolhat csoportokra. 


A terrorista arról is beszél, hogy a külföldi militánsokat származási országuk szerint szervezik csapatokba, mert így könnyebb a kommunikáció velük, és könnyebben is ellenőrizhetőek. Legalábbis így volt ez mostanáig. Ezt a gyakorlatot ugyanis nemrégiben, az úgynevezett Líbiai Brigád feloszlatásakor megszüntették. A 750 tagot számláló, al-Battarként ismert Líbiai Brigádot ugyanis nem tartották eléggé lojálisnak az Iszlám Állam szervezetéhez. "A Líbiai Brigád tagjai az Iszlám Állam szerint lojálisabbak voltak az emírhez, mint magához a szervezethez" - állítja Abu Khaled. Az emír egyébként nem más, mint Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője. 


A külföldi harcosok iránti bizalmatlanság okán az Iszlám Állam vezetői  úgy döntöttek: vegyes csapatokat szerveznek, így az egyes csoportokban sokan nem tudnak egymással sem kommunikálni, ugyanis nem beszélnek arabul. 


Az interjúban - amelynek csupán az első részét publikálta a The Daily Beast - Abu Khaledről csak annyi derül ki, hogy szíriai, nem fiatal fanatikus, hanem középkorú, tanult, több nyelven beszélő férfi, aki önként csatlakozott a terrorszervezethez. Ennek okáról azt mondja: Amerika miatt tette, az amerikai politika ugyanis szerinte Iránnal és Oroszországgal együtt hatalomban tartja az alavita kisebbséghez tartozó Bassár el-Aszad szír elnököt, s ő ez ellen akart küzdeni. "Ám egyfajta kalandvágy is volt ez" - teszi hozzá. Saját bevallása szerint miután rendes katonai kiképzést kapott az Iszlám Állam területén, ő képezte ki az újonnan érkező regrutákat. 


Kiábrándultan hagyta ott a terrorszervezetet, ugyanakkor új terrorcsoportot alapított azoknak, akik szintén kiábrándultságuk miatt léptek ki az Iszlám Államból. 

Újra megnyitották a koppenhágai repteret

16.50 - Újra megnyitották szerda délután a koppenhágai repülőtér 3-as számú utascsarnokát, amelyet nem sokkal korábban egy gazdátlan csomag miatt ürítettek ki - közölte a repülőtér vezetése.  


A légikikötőbe több rendőrségi jármű, tűzoltó és mentőautó érkezett, tűzszerészek láttak munkához. Az utasfelvételt a 2-es számú terminálba irányították át, ami jelentős torlódáshoz és járatok késéséhez vezetett. Az utascsarnokot érintő tömegközlekedési járatokat leállították. Utóbb azonban a dán rendőrség Twitter-bejegyzéséből kiderült, hogy félreértés történt, veszélyhelyzet nem volt.   


A 3-as terminál főként a skandináviai járatok fogadására és indítására szolgál.  


A dán rendőrség egyébként délelőtt jelentette be, hogy a második legmagasabb fokozatra emelte készültségi fokozatát a múlt pénteki franciaországi merényleteket követően. 

Az Iszlám Állam kivégzett egy norvég és egy kínai túszt

16.40 - Az Iszlám Állam terrorszervezet kivégzett egy norvég és egy kínai túszt, miután két hónapja válságdíjat követeltek értük - írták a dzsihadisták egy angol nyelvű magazinjában szerdán.  


Az áldozatokat a szélsőségesek korábban 48 éves Ole Johan Grimsgaard-Ofstadként és az 50 éves Fan Csinghuiként azonosították. 

Nehezítené a fegyverhez jutást Brüsszel

16.20 - Olyan javaslatokat tett közzé szerdán az Európai Bizottság, melyek elfogadása szándékai szerint tovább nehezíti majd a lőfegyverhez jutást, jobban követhetővé teszi majd a legális lőfegyvereket, és a mostaninál is szigorúbban biztosítja a hatástalanított fegyverek működésképtelenségét.  


A bizottság arra tett javaslatot a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak, valamint a társjogalkotó Európai Parlamentnek, hogy módosítsák azt az irányelvet, amely a magánszemélyek lőfegyverhez jutását és a fegyverek szállítását szabályozza a tagállamok között. 


Brüsszel szigorítaná az egyes félautomata fegyverek vásárlására vonatkozó szabályokat. Bizonyos félautomata lőfegyvereket átsorolna abba a kategóriába, melyeket magánszemélyek nem vásárolhatnak meg. Ez azokra a fegyverekre vonatkozna, melyek ugyan nem alkalmasak automata tüzelésre, az elsütő billentyűt minden lövéshez ismételten meg kell húzni, de hasonlítanak az automata fegyverekre. Ezen kívül a lőfegyverek, részeik és a lőszerek internetes kereskedelmének szabályait is szigorítaná a brüsszeli testület. 


A javaslat a lövedék kilövésére nem alkalmas fegyvereket, gáz- és riasztópisztolyokat is az irányelv hatálya alá vonná, mert Brüsszel úgy véli, hogy éles lőfegyverré alakíthatóak. 


A hatástalanított lőfegyverek esetében a bizottság azt szeretné, hogy a tagállamok a működésképtelenné tett lőfegyverekről és tulajdonosaikról is vezessenek nyilvántartást. Emellett a bizottság azon is szigorítana, hogy magánszemélyek milyen hatástalanított fegyvereket birtokolhatnak. A jelenlegi szabályozás tiltja, hogy magánszemélyek automata és egyéb katonai lőfegyvereket birtokoljanak, kivéve, ha hatástalanították őket. A jövőben viszont ilyen fegyverek hatástalanított változata sem lehetne magánszemélyek birtokában. A most magánkézben lévő ilyen fegyvereket meg kellene semmisíteni. 


A jelenlegi irányelv hatálya a fegyvergyűjtőkre nem terjed ki. Brüsszel ezen is változtatna, mert úgy véli, hogy a gyűjtők a fegyverkereskedelem egyik potenciális forrását jelentik. A jövőben gyűjtők csak ugyanolyan engedély birtokában juthatnának fegyverhez, mint bárki más. 


A lőfegyverek jobb követhetősége érdekében a bizottság több és nehezebben eltávolítható jelzéssel látná el a lőfegyvereket, s megszabná, hogy a fegyver mely részét kell jellel ellátni. A tagállamoknak minden ilyen adatot meg kellene őrizniük egészen a lőfegyver megsemmisítéséig. 


Mindezek mellett a bizottság szorosabb együttműködést szeretne a tagállamok között, például információcserét arról, ha egy tagországban valakitől megtagadják a fegyvervásárlási engedély kiadását. 


A bizottság azt is közölte: folyamatban van annak az akciótervnek a kidolgozása is, amely az illegális fegyvervásárlások, fegyverek és robbanóanyagok, valamint a szervezett bűnözés visszaszorítását célozza majd. 


"Nem tűrhetjük és nem is fogjuk tűrni, hogy szervezett bűnözők férjenek hozzá katonai jellegű fegyverekhez és kereskedjenek velük Európában" - idézi a bizottság közleménye Jean-Claude Junckert, a testület elnökét. 

Hűlt helye van a terrorvezérnek


14.35 - A múlt heti párizsi merényletek egyik helyszínéről, a Bataclan koncertterem elől az egyik öngyilkos merénylő által elküldött utolsó SMS címzettje tartózkodott abban a lakásban, ahol szerda hajnalban feltételezett terroristákat vett őrizetbe a rendőrség - jelentette a France2 francia közszolgálati híradó.


"Elindultunk, kezdünk" - ezt az üzenetet küldte el múlt péntek este 21 óra 42 perckor az egyik öngyilkos merénylő, mielőtt társaival behatolt a Bataclanba. A mobiltelefont a koncertterem előtti szemetesben találták meg a rendőrök. A telefonban a Bataclan terméről is szerepelt egy részletes tervrajz. A France2 szerint a nyomozók megállapították, hogy az a mobiltelefon, amelyikre az üzenetet küldték, a Párizstól északra található Saint-Denis előváros sétálóutcájában, a rue de la République 48-as számú házában volt.


Az akciót ebben az épületben reggel 4 óra után indították el nagy erőkkel a kommandósok, célpontja a 129 halálos és 352 sebesült áldozatot követelő, múlt pénteki merényletsorozat feltételezett főszervezője, a 28 éves - Marokkóban született, de belga állampolgárságú - Abdelhamid Abaaoud volt. A férfi 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez Szíriában, amelynek egyik legismertebb arca és hóhéra lett.


A rajtaütés során ketten meghaltak, hét embert őrizetbe vettek. A France2 szerint az őrizetbe vettek között nincsen Abaaoud, aki vagy elmenekült a helyszínről vagy tévesen feltételezte a rendőrség, hogy ő volt a lakásban.


Francois Molins párizsi főügyész azt közölte, hogy még tart az azonosítás.


"Senki nem tudott bemenni az épületbe, ezért a rendőrség tudományos és technikai vizsgálatai még nem kezdődtek meg" - jelezte az ügyész, aki délutánra ígért részletesebb tájékoztatást. "Jelenleg lehetetlen a személyazonosságokat megállapítani" - tette hozzá.

 

Azonosították mind a 129 áldozatot


13.07 - Azonosították a múlt heti párizsi merényletek mind a 129 halálos áldozatát - közölték szerdán az illetékes hatóságok.


"Minden egyes elhunyt áldozatnak megvan a személyazonossága, azaz 129 embernek, és mintegy száz család fejet hajthatott a hozzátartozója előtt az Igazságügyi Orvostani Intézetben" - olvasható a szerdai kormányülés jegyzőkönyvében.


A dokumentum szerint 89-en haltak meg a Bataclan koncertteremben, egy embert öltek meg a terroristák a Stade de France nemzeti stadion közelében, a többi áldozat az utcai lövöldözések során, kávéházak teraszán vesztette életét.


 

Nem kapták el Abaaoud-ot


12.31 - Bernard Cazeneuve belügyminiszter és Francois Molins párizsi főügyész a helyszínen újságíróknak elmondta: a műveletet azért indították, mert a hírszerzési megfigyelések és telefonlehallgatások arra utaltak, hogy Abaaoud a lakásban lehet.


A szabadkozásból, és abból, hogy szerinte a halottak és az őrizetbe vett személyek azonosítása még folyamatban van, kiolvasható, hogy Abaaoud valószínűleg nem került rendőrkézre - írja az Index. 


A párizsi főügyész, François Molins a sajtónak nyilatkozva kijelentette, hogy továbbra sem tudni, a pénteki terrortámadások állítólagos kitervelóje, Abdelhamid Abaaoud ott volt-e a lakásban.

Véget ért a művelet


12.15 - Rendőrségi források szerint véget ért a múlt heti franciaországi merényletek nyomán szerda hajnalban a Párizstól északra található Saint-Denis elővárosban elindított rendőrségi művelet. Az akcióban két ember meghalt.

   

A hivatalos közlések szerint hét embert őrizetbe vettek. Közülük hármat a rendőrség hozott ki a művelettel célba vett lakásból, ketten a szomszédos lakásokban voltak, két másik embert pedig a környéken fogtak el.  

   

Valamennyi feltételezett terroristát ártalmatlanították - mondta rendkívüli sajtótájékoztatóján Stéphane Le Foll kormányszóvivő.  

   

Öt rendőr könnyebben megsebesült.    

   

A lakásban a kommandósok először három embert előállítottak, majd az ismeretlen személyazonosságú nő felrobbantotta magát a testére erősített robbanószerkezettel, egy másik feltételezett terroristával pedig "lövések és gránátok" végeztek Bernard Cazeneuve belügyminiszter tájékoztatása szerint.


A francia BFMTV szerint a nő, aki a derekára erősített robbanóanyaggal lett öngyilkos az ostrom alá vett lakásban, annak az Abdelhamid Abaaoud-nak a rokona, akit a pénteki merényletek kitervelőjének tartanak.

 

Letartóztatnak egy férfit Párizs északi, Saint-Denis negyedében a terrorellenes rendőri erők akciója során 2015. november 18-án, öt nappal nappal a francia fővárosban elkövetett merényletsorozat után.

Letartóztatnak egy férfit Párizs északi, Saint-Denis negyedében a terrorellenes rendőri erők akciója során 2015. november 18-án, öt nappal nappal a francia fővárosban elkövetett merényletsorozat után.


Ezután két, a romok között elbújt gyanúsítottat is előállítottak, valamint a lakást kiadó férfit és annak egy ismerősét.   

   

"Egy barátom kérte meg, hogy két ismerősét szállásoljam el néhány napra" - mondta az egyik férfi a francia hírügynökségnek, mielőtt megbilincselték a rendőrök. "Nem tudtam, hogy terroristák" - tette hozzá.   

   

Egyik őrizetbe vett, illetve meghalt ember kilétét sem közölte a főügyész és a belügyminiszter, de jelezték, hogy az azonosítások folyamatban vannak.   

   

A rajtaütési akcióban, amely több mint három órán át tartott, rendszeresen lehetett detonációkat és automata fegyverekből lövéseket hallani a Saint-Denis-bazilika közelében található sétálóutcában.  

   

A helyszín még délben is le volt zárva, a lakást és környékét a rendőrség biztosította és vizsgálta át.   

   

Katonai egységeket is vezényeltek a körzetbe. A környék házait továbbra sem hagyhatják el a lakók.

Újabb merényletre készültek


11.39 - A párizsi La Défense üzleti negyedben terveztek merényletet azok a feltételezett dzsihadisták, akiket a múlt heti párizsi merényletek nyomán, a fővárostól északra található Saint-Denis elővárosban elindított rendőrségi művelet keretében szerda reggel őrizetbe vettek a rendőrök - közölte a Reuters hírügynökség francia kiadása rendőrségi forrásokra hivatkozva.    

   

Ezt egyelőre sem az ügyészég, sem más francia hírportál vagy hírtelevízió nem erősítette meg,    

   

"A rendőri erők olyan terroristákat kerestek, akik a francia terrorelhárítási szervek szerint egy újabb akciót készítettek elő. Ez egy újabb csapat, amely a La Défense-ban tervezett merényletet" - írta a Reuters.    

   

A hírügynökség forrása megerősítette, hogy a rendőri akció fő célpontja a 129 áldozatot követelő, múlt pénteki merényletsorozat feltételezett fő szervezője, a 28 éves, Marokkóban született, de belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud volt.

 

Fotók

 

Csehországon keresztül is érkezhettek a fegyverek


10.35 - Csehországon keresztül Francia iratokkal rendelkező két férfit vett őrizetbe a cseh rendőrség idén áprilisban a cseh-szlovák határon, mert fegyverekkel teli gépkocsit vezettek - közölte a Lidovky.cz cseh hírportál szerdán.    

   

A forrás szerint Csehország egyike lehet azon országoknak, amelyeken keresztül a párizsi merényleteknél használt fegyverek Franciaországba kerültek.    

   

A rendőrség rutinellenőrzés keretében a cseh-szlovák határ átlépése után, a dél-morvaországi Stary Hrozenkov közelében állította meg az autót, amelyről kiderült, hogy fegyverekkel van tele. A francia állampolgárságú személyeket őrizetbe vették, és júniusban vádemelésre tettek javaslatot az illetékes hatóságok.    

   

A zlíni közlekedési rendőrség azonnal tájékoztatta az esetről a terrorizmussal foglalkozó cseh nemzeti központot is, amely a szervezett bűnözéssel foglalkozó rendőrségi osztály része.    

   

Pavel Hanták, a rendőrségi osztály szóvivője a hírportált úgy tájékoztatta, hogy az őrizetbe vett franciák Szlovákiában vették a fegyvereket. Olyan fegyverekről volt szó, amelyeket a franciák nyilatkozatai szerint vaktölténnyel való lövöldözésre kellett volna átalakítani. A Lidovky.cz úgy tudja, hogy Szlovákiában olyan géppisztolyokat is lehet kapni, amelyeket egy kis átalakítás után újra éles lőszerrel lehet használni.l is érkezhettek.

A visszafordított gépen volt a Tankcsapda


9.54 - Bombafenyegetés miatt megszakította útját az Egyesült Államokban az Air France francia légitársaság két utasszállító járata, amely Washingtonból, illetve Los Angelesből indult Párizsba - adta hírül szerdára virradóra az amerikai és a kanadai média.


A hatóságok átvizsgálták a gépeket, de nem találtak veszélyre utaló jeleket.


Az amerikai fővárosból induló repülőgépet a fenyegetés nyomán a kanadai, Új-Skócia tartománybeli Halifaxba irányították, míg a Los Angelesből indulót a Utah állambeli Salt Lake Citybe - jelentette a CNN és az NBC amerikai, valamint a kanadai CBC televízió.


A híradások szerint mindkét gép biztonságosan földet ért, és az utasokat kiszállították.


Az M1 aktuális csatorna beszámolója szerint a Los Angelesből a francia fővárosba tartó Air France-gépen utaztak a Tankcsapda magyar zenekar tagjai is.


Lukács László énekes szerint Los Angelesből indultak, jóval az indulás előtt kiértek a reptérre, mert számítottak a hosszadalmasabb biztonsági vizsgálatokra. Különösebb extra átvizsgálás viszont nem volt, felszállás után az út is zökkenőmentesen alakult, egészen addig, amíg egyszer csak arra nem kértek minden utast, foglalja el a helyét, mert a Utah állambeli Salt Lake Cityben leszállnak - írja a HVG.


Landolás után FBI-osok és biztonságiak vették körbe a gépet, az utasokat beterelték a terminálba, ott mondták el nekik, miről van szó. Mindenkit kikérdeztek, nem láttak-e gyanús utast vagy technikai berendezést. A vizsgálatok után aki akart az utasok közül, azzal a géppel is továbbutazhatott Párizs felé vagy megvárhatta a következő repülőt.


Mindkét kényszerleszállást telefonhívás miatt hajtották végre. A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy ugyanaz a személy volt-e a hívó.


Az ügyben több biztonsági szolgálat, köztük a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) indított vizsgálatot.

 

Két terrorista meghalt


9.09 - Három ember meghalt, öt embert pedig őrizetbe vettek szerda reggel a múlt heti párizsi merényletek nyomán, a Párizstól északra található Saint-Denis-ben elindított rendőrségi akcióban - közölte a párizsi ügyészég és más források.    

   

Az akciót reggel 4 óra után indították el a Stade de France stadiontól alig egy kilométerre található külváros egyik sétálóutcában található lakásnál, célpontja a 129 áldozatot követelő, múlt pénteki merényletsorozat feltételezett fő szervezője, a 28 éves (Marokkóban született) belga állampolgárságú, Abdelhamid Abaaoud. A férfi 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez Szíriában, amelynek egyik legismertebb arca és hóhéra lett.    

   

Rendőrségi források szerint egy nő felrobbantotta magát, és további két terrorista is meghalt vagy megölték a kommandósok.   

   

Három további embert, akik elsáncolták magukat a lakásban, letartóztattak a rendőrök, de az ügyészség kora délelőtti közlése szerint az akció még nem ért véget. A média szerint hosszú ideje csend honol a lezárt környéken.    

   

Rajtuk kívül még két embert előállították a rendőrök, ők nem a lakásban voltak.   

   

Az ügyészség egyelőre nem közölte, hogy kik haltak meg, és kiket vettek őrizetbe.   

  

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet angol nyelvű, Dabik magazinjában megjelent, ismeretlen helyszínen készült, dátumozatlan kép a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaudról, a november 13-i párizsi

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet angol nyelvű, Dabik magazinjában megjelent, ismeretlen helyszínen készült, dátumozatlan kép a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaudról, a november 13-i párizsi terrorcselekmények fő szervezőjéről.


Legalább három rendőr megsebesült a rajtaütési akcióban, amely több mint három órán át tartott. Eközben rendszeresen lehetett detonációkat és automata fegyverekből lövéseket hallani a Saint-Denis-bazilika közelében található sétálóutcában.    

   

A rendőröket meglepte, hogy milyen sokan tartózkodtak a lakásban. Az első információk szerint legfeljebb négy emberre számítottak.   

   

Katonai egységeket is vezényeltek a lakás környékére Saint-Denis-ben. A környék házait nem hagyhatják el a lakók. Az iskolák nem nyitnak ki szerdán.   

   

Az eddigi hivatalos közlések szerint a múlt pénteki párizsi merényletsorozatot hét helyszínen három terroristakommandó követte el, a támadásoknak 129 áldozata volt, továbbá hét merénylő halt meg - közülük hatan felrobbantották magukat, egy emberrel pedig a kommandósok végeztek. Öt támadót tudtak eddig azonosítani, legalább hárman harcoltak Szíriában dzsihadistaként. A nyolcadik feltételezett támadó, Salah Abdeslam ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, s kedd este óta egy kilencedik feltételezett merénylőt is keresnek, de annak személyazonosságát még nem tudta megállapítani a rendőrség.   

   

Francois Hollande francia államfő szerint a "háborús cselekményt Szíriában tervelték ki, Belgiumban szervezték meg és Franciaországban hajtották végre".

 

Felrobbantotta magát egy nő


8.21 - Rendőrségi források szerint felrobbantotta magát egy nő szerda reggel a múlt heti párizsi merényletek nyomán elindított saint-denis-i rendőrségi akcióban.


Egy másik terrorista szintén meghalt, a harmadik - aki a feltételezések szerint a pénteki merényletek valószínű szervezője, a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud - elsáncolta magát a lakásban. Két embert letartóztattak.
A nyilatkozó források szerint egyelőre nem tudják, kik haltak meg.


Legalább három rendőr megsebesült a rajtaütési akcióban.


Katonai egységeket is vezényeltek a lakás környékére Saint-Denis-ben. A környék házait nem hagyhatják el a lakók.


7.53 - Szinte folyamatosan robbanások és lövések hallatszottak szerda reggel az észak-párizsi Saint-Denis negyedben ott, ahol a rendőrség rajtaütést hajtott végre egy lakásban.

 

Terrorellenes rendőri erők akciója Párizsban. Fotó: MTI - GALÉRIA


Az előzetes gyanú szerint a lakásban húzta meg magát a pénteki párizsi merényletek feltételezett szervezője, a belga Abdelhamid Abaaoud, de rajta kívül még 2-3 ember tartózkodik ott meg nem nevezett rendőrségi források közlése szerint.


A környéken lakók arról számoltak be, hogy legalább hét robbanást hallottak, valamint szórványos fegyverropogást.


A környéket körbezárta a rendőrség, és a Saint-Denis központjában lévő oktatási intézmények zárva maradtak. Nem közlekednek a városközpontban a tömegközlekedési eszközök sem.

 

A merényletek szervezőjére vadásztak


7.24 - A pénteki párizsi merényletek szervezője a célpontja annak a rendőrségi akciónak, amely szerda hajnalban kezdődött a francia főváros Saint-Denis nevű negyedében - közölték rendőrségi források.


Az akcióban a rendőrök rajtaütést hajtottak végre egy lakásban, ahol legalább kettő, de négynél nem több ember húzta meg magát, köztük feltehetőleg a merényletek szervezője, a belga Abdelhamid Abaaoud. A kommandósok és az ott lévők között tűzpárbaj alakult ki, és ebben több rendőr megsebesült, de sebesüléseik súlyossága nem ismert. Azt sem tudni egyelőre, hogy a gyanúsítottak között van-e sebesült.

Terrorellenes rendőri erők akciója Párizsban. Fotó: MTI - GALÉRIA

A legfrissebb jelentés szerint, van egy halottja a lövöldözésnek, de nem közölték, hogy ki.


A helyszínre rendőrségi erősítést vezényeltek, a tűzoltókat is riasztották, a környéket körbezárták.

 

Lövések dördültek Párizsban


6.09 - Tűzpárbajra került sor szerdára virradó éjjel Párizs északi, Saint-Denis negyedében a terrorellenes rendőri erők egy beavatkozása során - jelentették több forrásból egybehangzóan.


A párizsi terrortámadások után öt nappal végrehajtott akcióban a rendőrség különleges bevetési egysége, a Raid is részt vett - közölte egy, a nyomozáshoz közel álló forrás.


A tűzpárbaj tényét egy másik illetékes is megerősítette, azt azonban nem tudta megmondani, hogy a beavatkozás a több mint 130 halálos áldozatot követelő pénteki merényletek még szökésben lévő elkövetőinek elfogására irányult-e.

 

Két járat fordult vissza


5.41 - Bombafenyegetés miatt megszakította útját Amerikában az Air France francia légitársaság két utasszállító járata, amely Washingtonból, illetve Los Angelesből indult Párizsba - adta hírül kedd éjjel az amerikai és a kanadai média.


Az amerikai fővárosból induló repülőgépet a fenyegetés nyomán a kanadai Új-Skócia tartománybeli Halifaxba irányították, míg a Los-Angelesből felszállt gépet a Utah állambeli Salt Lake Citybe - számolt be róla a CNN és az NBC amerikai, valamint a kanadai CBC televízió.

 

Terrorellenes rendőri erők akciója Párizsban. Fotó: MTI - GALÉRIA

A híradások szerint mindkét gép biztonságosan földet ért, és az utasokat kiszállították.


Mindkét kényszerleszállást telefonhívás miatt hajtották végre. A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy ugyanaz a személy volt-e a hívó.


Az ügyben több biztonsági szolgálat, köztük a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) indított vizsgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában