Ország-világ

2015.11.30. 20:21

Egyre kevesebb harcosa van az Iszlám Államnak

Az amerikai hírszerzés szerint a bombázások és a kurd erők előretörése következtében egyre többen hagyják ott a terrorszervezetet.

Hírszerzési jelentések és drónok készítette felvételek tanúsága szerint csökken az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosainak száma - legalábbis ezt állította Steve Warren ezredes, az Iszlám Állam (IÁ) ellen harcoló koalíció szóvivője hétfőn az iraki fővárosban, Bagdadban.

USA Today című lapnak nyilatkozó amerikai ezredes azt állítja: az amerikaiak vezette bombázások és a kurd erők előretörése következtében egyre többen hagyják ott a terrorszervezetet. Magas rangú katonai tisztségviselők szerint október közepétől mintegy háromezer terroristát öltek meg. Lloyd Austin tábornok, aki az Egyesült Államoknak a közel-keleti térségért és Közép-Ázsiáért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) vezetőjeként felügyeli a közel-keleti amerikai hadműveleteket, a múlt héten katonák előtt Irakban úgy fogalmazott, hogy az amerikaiak hadműveletei a "maximális fájdalmat" okozzák az ellenségnek.

Elemzők viszont óvatosságra intenek az Iszlám Állam esetleges meggyengülését illetően. Michael O'Hanlon, a Brookings Intézet katonai szakértője a USA Today-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: ezek átmeneti, múló jelek, s az egyéni megfigyeléseken alapuló becslések csalódást okozhatnak. "Hajlok arra, hogy egyetértsek a CENTCOM-mal, s ezek az anekdoták és információ-darabkák ígéretesen hangzanak, ám legyünk kicsit szkeptikusak és várjunk meg, amíg több, megbízható adatunk nem lesz" - fogalmazott O'Hanlon.

A múlt héten egyébként, szintén Steve Warren ezredes közlése szerint, az iraki Kirkuk mellett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kilencven harcosa tette le a fegyvert és adta meg magát az iraki kurd autonóm terület harcosainak, a pesmergáknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában