Ország-világ

2015.11.26. 13:39

Álhír a kárpátaljai magyar képviselők átvilágítása

Az állítólag fals hír szerint Porosenko a KMKSZ képviselőinek kettős állampolgársággal kapcsolatos átvilágítására utasította az illetékes hatóságokat.

Álhír lehet a kárpátaljai ukrán sajtóban megjelent információ, amely szerint Petro Porosenko ukrán elnök a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselőinek kettős állampolgársággal kapcsolatos átvilágítására utasította az illetékes hatóságokat - derült ki a Kárpáti Igaz Szó című lap csütörtöki írásából.

Az újság megpróbálta kideríteni, az államfő valóban utasította-e az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU), a külügyminisztériumot és az állami határőrszolgálatot a kárpátaljai magyar képviselők kettős állampolgárságának vizsgálatára, és arra, hogy annak beigazolódása esetén fosszák meg őket képviselői mandátumuktól.

Az újság megkeresésére Natalja Jeszkina, a csapi határőregység sajtószóvivője közölte, hogy a határőrök eddig semmilyen hivatalos utasítást nem kaptak az utazók átvilágítására. Elmondása szerint a határátkelőkön csak a felmutatott úti okmányok érvényességét és a külföldiek esetében az Ukrajna területén való tartózkodás napjainak a számát ellenőrzik. Hasonló választ kapott a lap az SZBU Kárpátalja megyei főosztályának sajtószóvivőjétől, Ludmila Mazurtól, aki szerint az állambiztonsági szolgálathoz eddig nem érkezett meg a szóban forgó elnöki utasítás.

A cikk szerint nem véletlen, hogy a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) múlt csütörtöki botrányos ülése óta, amikor nem sikerült megválasztani a testület elnökét, igyekeznek nyomást gyakorolni a magyar frakcióra, amely nem állt a kormánypárt mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában