Ország-világ

2015.11.20. 11:28

27 ember halt meg a bamakói túszdrámában

A támadást egy al-Kaidához köthető csoport vállalta magára. Az országban háromnapos gyászt tartanak.

 • A hotelt péntek reggel dzsihadista fegyveresek rohanták meg
 • 170 túszt ejtettek, legalább hármat megöltek
 • Még 138 túsz az épületben van
 • Néhányat a fegyveresek engedtek szabadon
 • A fegyveresek délután elbarikádozták magukat
 • 17 óra után már nem volt túsz az épületben
 • 27 ember meghalt
 • A támadást az al-Kaidához köthető csoport vállalta magára
 • Rendkívüli állapot és gyász Maliban
 • Péntek este kiszabadultak a túszok a mali főváros pénteken megtámadott luxusszállodájában. A reggel kezdődött túszdráma során iszlamista fegyveresek 170 embert tartottak fogva.


  A terrorakció következtében, amelyet az al-Murabitun iszlamista szervezet vállalt magára, a mali hatóságok bejelentése szerint 27-en vesztették életüket, beleértve az öt támadót is. (Amerikai biztonsági szervek gyanúja szerint valóban ez a szervezet és az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQIM) állhatott a támadás mögött, nem pedig az Iszlám Állam, vagy a Boko Haram.)


  Az áldozatok között van két mali, egy francia, egy amerikai és egy belga állampolgár, kínai és orosz áldozatok is meghaltak.


  Pekingi tisztségviselők szombaton közölték, hogy a támadásban meghalt a kínai állami vasútépítési társaság (China Railway Construction Corp.) három magas rangú vezetője: a vállalat nemzetközi csoportjának vezérigazgatója és helyettese, valamint a csoport nyugat-afrikai részlegének igazgatója.


  A kínai külügyminisztérium azt is megerősítette, hogy négy másik kínai üzletembert sikerült kimenteni az iszlamista fegyveresek által lerohant hotelből.


  Brüsszeli források szerint a belga parlament egyik politikai tanácsadója is.

    

  Salif Traoré mali nemzetbiztonsági miniszter péntek délután egy sajtótájékoztatón közölte: "jelenleg nincs több túsz a támadók fogságában". Mint mondta, a biztonsági erőknek 76 embert sikerült kiszabadítaniuk.

     

  Egy mali katonai forrás tájékoztatása szerint két túszejtőt megöltek, a többieket továbbra is a szálloda hetedik emeletén próbálják elfogni.

     

  Fotók  A támadást az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló egyik afrikai dzsihadista csoport vállalta magára. A Mohtar Belmohtar algériai dzsihadista vezér által alapított al-Murabitum szervezet a Twitteren üzente meg, hogy ő áll a támadás mögött. Az al-Akhbár mauritániai hírügynökség későbbi tájékoztatása szerint a terrorcsoport közölte, hogy az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQIM) nevű észak-afrikai szervezettel közösen hajtották végre a támadást.

     

  A fegyveresek péntek reggel diplomáciai jelzésű járművel érkeztek az egyébként szigorúan őrzött hotelhez, majd lerohanták a szállodát, és közben azt kiáltozták, hogy Allah akbar (Allah a legnagyobb). A támadás egyik túlélője szerint angolul beszéltek. A támadók emeletről emeletre pásztázták végig az épületet. Egy szemtanú szerint kézigránátokat is bevetettek.

     

  A támadás miatt megszakította csádi látogatását és hazautazott Ibrahim Boubacar Keita mali elnök, aki egy regionális csúcstalálkozón vett volna ott részt.

     

  A túszok kiszabadításában amerikai és francia különleges műveleti erők tagjai támogatták a mali hatóságokat. A Pentagon közleménye szerint az amerikai katonák segítettek biztonságos helyre szállítani a hotelból kiszabadított túszokat. A francia védelmi miniszter arról tájékoztatott, hogy kora délután óta a helyszínen tartózkodnak a francia csendőrség túszszabadításra szakosodott osztagának tagjai is, akik Burkina Fasóból érkeztek Maliba.

     

  Fotók


  A 190 szobás luxusszálloda elleni támadást Franciaországban sokan, főleg a kormány tagjai, a francia érdekek elleni újabb támadásként értékelték egy héttel a 130 halálos áldozatot követelő párizsi vérengzés után - jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. A francia hírportálokon és hírtelevíziókban a merényletsorozattal kapcsolatos szünet nélküli beszámolókat pénteken a bamakói túszejtés fejleményeiről szóló hírfolyam váltotta fel.

     

  "Megint biztosan kell állnunk a lábunkon, és ki kell fejezni együttérzésünket egy baráti országgal, Malival" - hangsúlyozta Francois Hollande francia elnök.

     

  Didier Reynders belga külügyminiszter azt közölte, hogy a szálloda vendégei között négy belga állampolgár is volt.

     

  A CCTV kínai közszolgálati televízió diplomáciai forrásokat idézve arról számolt be, hogy mintegy 10 kínai tartózkodott a megtámadott bamakói hotelban, valamennyien Maliban működő kínai vállalatok alkalmazottjai. Rajtuk kívül hét algériai, hat amerikai, legalább négy német és húsz indiai állampolgár is megszállt a hotelban, továbbá az Air France francia légitársaság 12, és a Turkish Airlines török légitársaság 7 alkalmazottja is.

     

  Fotók
  Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára elítélte pénteken a "rettenetes terrorista támadást", amely szerinte "egy olyan pillanatban érte az országot, amikor fontos előrelépések történtek a (kormány és az északi tuareg lázadók közötti) békefolyamatban".

     

  A zambiai hivatalos látogatáson tartózkodó Frank Walter-Steinmeier német külügyminiszter hangsúlyozta: a mostani terrorcselekmény mindenki számára világossá tette, hogy "Mali stabilizálásáig még egy hosszabb út vezet", és a régióban még nem sikerült legyőzni az iszlamista terrort, Mali pedig továbbra is a nemzetközi közösségre van utalva. Hozzátette: Németország készen áll arra, hogy Franciaország oldalán fokozza a Mali stabilitását célzó erőfeszítéseit.

     

  Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá került, akiket 2013-ban francia katonai beavatkozással vertek vissza. Az országban ENSZ-békefenntartók, illetve legalább ezer francia katona állomásozik. Maliban idén ez volt a harmadik támadás külföldiek által látogatott létesítmény ellen.

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában