Ország-világ

2015.11.27. 16:12

18 ezer vadlúd Tatán

Péntek reggelre 18 ezerre emelkedett a vadludak száma Tatán. Az elmúlt két nap emelkedő tendenciáját követve minden esély megvan rá, hogy ez a szám a következő napokban még tovább nőjön.

A két globálisan veszélyeztetett, hazánkban is fokozottan védett vörösnyakú lúd és kis lilik mellett, az örvös lúd (Branta bernicla) is megérkezett a tatai Öreg-tóra, így már hat különböző vadlúdfaj látható az Öreg-tavon. A madarat (képen középen) egy délután a tavon pihenő csapatban sikerült fotózni. A ludak közül az örvös lúd él a legközelebb az Északi-sarkhoz. Tengerparti vonuló, a kontinens belsejébe csak nagyon ritkán vetődnek el egyes példányai.


A vadludak az eurázsiai tundrák vidékéről érkeznek minden évben Tatára, hogy a telet itt töltsék. Majd február végén, március elején visszaindulnak északi költőhelyeik felé.

A vadludakkal együtt 3500 réce, 3000 sirály, és közel 8000 varjú látványos forgataga nyújt igazi látványosságot a tónál, és várja a hétvégi Sokadalomra érkezőket.


A vadludak tiszteletére minden év novemberében megrendezésre kerülő országos természetvédelmi fesztivál idén is gazdag programkínálattal várja a természetbarátokat.


Az idei fesztivál díszvendége lesz a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság. A nemzeti park bemutatkozása mellett számos, az igazgatóság által működtetett természetvédelmi programról, valamint nagyközönségi akciókról és programajánlatokról is tájékozódhatnak az érdeklődők. Lesz teleszkópos madármegfigyelés, madárgyűrűzés, madármegfigyelő verseny, játszóház és táncház. Mindemellett természetvédelmi témájú előadásokkal, kiadványokkal, különböző élőállatos bemutatókkal, természetvédelmi és környezetvédelmi, szaktanácsadással, természetjáró és ökoturisztikai túraajánlatokkal, csillagászati programokkal, zöld civil szervezetek bemutatkozó standjaival, és számtalan színes programmal vár Mindenkit a Tatai Vadlúd Sokadalom, ahol a helyi termelők finomságait kóstolgatva a vásározók színes adventi forgatagában is elmerülhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában