Ország-világ

2015.10.14. 07:56

Rétvári: átlátható módon ellenőrzik az interneten forgalmazott gyógyszereket, étrend-kiegészítőket

Felhívta a figyelmet arra: számos olyan honlap működik, amely megbízható információkat tartalmaz a gyógyszerekről és az étrend-kiegészítőkről.

Az interneten forgalmazott, egészségre potenciálisan veszélyt jelentő gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők hatósági ellenőrzése átlátható módon, a lakosság megbízható tájékoztatásával valósul meg - mutatott rá az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára jobbikos képviselőknek adott írásbeli válaszában.


Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában emlékeztetett arra, hogy január 1-től az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) határozatban elrendelheti azoknak a honlapoknak az ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét, amelyeken hamis vagy nem engedélyezett gyógyszereket forgalmaznak, valamint rendszeresen frissített listát publikál ezekről a - piacfelügyeleti tevékenysége során azonosított - készítményekről. A listán a készítmények neve, valamint hatóanyaga mellett szerepel az is, hogy miért veszélyes az adott terméket az illegális csatornán keresztül megvásárolnia a fogyasztónak.


Felhívta a figyelmet arra: számos olyan honlap működik, amely megbízható információkat tartalmaz a gyógyszerekről és az étrend-kiegészítőkről. Ilyen az OGYÉI honlapján elérhető, a hazánkban forgalomba hozható, a betegek által is kereshető gyógyszer- és gyógytermék adatbázis (www.ogyei.hu), illetve a bejelentett étrend-kiegészítők, valamint a veszélyes étrend-kiegészítők listája (www.oeti.hu), vagy a novenyigyogyszer.hu oldalon található adatbázis, amely a forgalomban lévő növényi gyógyszerekről, gyógytermékekről ad információt. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportja a lakosság számára rendszeres tájékoztató kampányokat folytat (www.hamisgyogyszer.hu), a munkacsoport tagja az Emmi egészségügyi államtitkársága - közölte.


Az Egészséges Magyarország 2014-2020 ágazati stratégia hangsúlyos eleme, hogy az egyénnek saját magának is van felelőssége az egészsége szempontjából, s ennek része, hogy csak megbízható forrásból, azaz az egészségügyi ellátórendszeren belül, a háziorvostól, a szakorvostól, a létrejött egészségfejlesztési irodákban tájékozódik az egészségmegőrzéssel,betegségmegelőzéssel kapcsolatos ismeretekről.


Jelezte: az étrend-kiegészítők internetes és üzleten belüli forgalmazásának ellenőrzése évek óta a népegészségügyi hatóság kiemelt feladata. A jogszabályi előírásoknak való meg nem felelés, közegészségügyi kockázat esetén a hatóság intézkedésként az adott termék forgalmazásának megtiltásával, a honlap beszüntetésével, a hirdetések letiltásával, egészségügyi bírság kiszabásával élhet.


Kitért arra is: az engedély nélküli gyógyszerforgalmazás szabálysértésnek minősül, a hamis, hamisított vagy Magyarországon nem engedélyezett gyógyszerek forgalmazása bűncselekmény, amely alapesetben is három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában