Ország-világ

2015.10.16. 21:24

A szlovén határra viszik a horvátok a migránsokat

A magyar határa nem irányítanak több menedékkérőt, mert ilyen körülmények között ez csak további "szenvedést" okozna nekik.

Horvátország életbe lépteti a C-tervet, vagyis a szlovén határa szállítja a migránsokat, és nem irányít több menedékkérőt a magyar határa - jelentette be Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak pénteken Opatovacon, néhány órával az után, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten bejelentette a magyar-horvát zöldhatár éjféltől történő lezárását.

Ranko Ostojic kijelentette, hogy a Szerbia felől belépő migránsokat az észak-horvátországi Csáktornyára (Cakovec) szállítják. Három helyen - Macelj és Muraszerdahely (Mursko Sredisce) közúti átkelőn, valamint a muraszerdahelyi vasút vonalán - léphetnek be Szlovéniába.

Ostojic elismerte, hogy Szlovéniával nem kötöttek megállapodást a magyar határzár utáni időszakra, és a zágrábi sajtó által emlegetett C-terv nem közös horvát-szlovén, hanem csupán horvát terv.

A magyar határra nem irányítanak több menedékkérőt, mert ilyen körülmények között ez csak további "szenvedést" okozna nekik - mondta a belügyminiszter.

A tárcavezető elmondta: Zágráb megpróbált Magyarországgal tárgyalni arról, engedélyezze, hogy a horvát hatóságok a migránsokat az opatovaci befogadóállomásról vonattal egyenesen az osztrák határig szállítsák, továbbá garantálták volna azt is, hogy ugyanúgy egyetlen illegális bevándorló sem marad magyar területen, mint eddig, de ezt a magyar hatóságok elutasították.

Vesna Pusic horvát külügyminiszter a horvát közszolgálati televízió (HRT) híradójában péntek este elmondta: miután Magyarország határzárat rendelt el, logikus lépés, hogy a menedékkérőket Horvátország Szlovénia felé irányítja, és tárgyalni fog vele az átengedés üteméről. A miniszter arról is beszélt, hogy amennyiben Németország és Ausztria lezárja határait a migránsok előtt, ugyanazt Horvátországnak is meg kell tennie.

Horvátország eredeti, A-terve az volt, hogy regisztrálja, majd átengedi az országon a migránsokat, vagyis korridort nyit Ausztria és Németország felé. Ez azonban egy nap alatt káoszhoz vezetett. Politikai elemzők szerint a B-terv, miszerint a magyar határ felé irányítják a migránsokat, válasz volt a dugába dőlt A-tervre, amely voltaképpen nem is létezett.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 186 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában