Ország-világ

2015.10.23. 13:52

1956 - Így emlékeztek Győrön és Mosonmagyaróváron át Sopronig - fotók

Győrben Szigethy Attila emléktáblájánál helyeztek el koszorút, Sopronban a Széchenyi téri Hűségzászlónál hajtottak fejet a tisztelgők.

kisalfold.hu

Sopron

Ez az ünnep szent ma is


Huszonhat éve ünnepelhetjük nyíltan és büntetlenül október 23-át. Éppen huszonhat éve, ezen a napon hirdette ki Szűrös Mátyás 1956 kései gyümölcsét, a köztársaságot. Ez az ünnep azóta is szent – mondta a városi megemlékezésen Tellér Gyula miniszterelnöki főtanácsadó. Sopronban a Széchenyi téri Hűségzászlónál hajtottak fejet a tisztelgők a forradalom és szabadságharc emléke előtt, de korábban a botanikus kertben emlékezett az egyetem közössége is.

 

1956 - Így emlékezett Sopron. Fotók: Magasi Dávid


A városi ünnepségen Tellér Gyula szent szertartásnak nevezte az '56-os hősök megidézését. Személyes visszaemlékezésével hozta közel az ötvenkilenc évvel ezelőtti eseményeket. Külön kitért Nagy Imre miniszterelnök szerepére, aki a nemzet érdekében, a függetlenség eszméjéért a halált is vállalta. – Nem feledhetjük őket, márcsak azért sem, mert mai életünkben az '56-os hősök teljesítménye is benne van – hangsúlyozta a szónok. Az ünnep – vagyis a szertartás – hangulatát a Soproni Petőfi Színház művészei szavalataikkal emelték, majd a Hűségzászló talapzatára kerültek a virágok, koszorúk. A Liszt-központban ezt követően kezdődött a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar ünnepi koncertje. 

Győr

A nagybetűs SZABADSÁG napja


Megemlékezéssel egybekötött koszorúzást tartottak Győrben, a Golgota emlékműnél, ahol dr. Somogyi Tivadar alpolgármester mondott ünnepi beszédet, miután megkoszorúzták Szigethy Attila emléktábláját a Szent István úti domborműnél.

1956-os megemlékezés Győrben - 2015


 ˝Október 23. a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb dátuma, a nagybetűs SZABADSÁG napja, amelyet egy kis nemzet nagy tetteként emlegetnek világszerte˝ – kezdte a megemlékezést ezekkel a szavakkal az alpolgármester, majd beszélt arról is, hogy a mi felelősségünk, hogy pártállástól, világnézettől függetlenül megtartsuk azokat a közös nevezőket, amelyeket történelmünk, nyelvünk, kultúránk jelent. Ha mindezt könnyelműen elfeledjük, akkor történik meg az igazi tragédia. Kossuth szavaival élve: „Az eltiport nemzet újjászületik, de öngyilkos nemzetnek nincs feltámadás." Hiszem, sőt tudom, hogy nemzetünkre még nagy jövő vár!" – zárta szavait Somogyi Tivadar.


A koszorúk elhelyezése előtt Lázin Beratrix, Jáger András és Nagy Balázs, a Győri Nemzeti Színház művészei mutatták be a „Valahol Európában…" című műsorukat.

Csorna - Kapuvár

Randevú volt a szabadsággal


 A Soproni úti 1956-os emlékműnél tisztelegtek a csornaiak a szabadságharc hősei előtt, péntek este. Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel.Mint mondta, az akkoriban sokak által tunyának kikiáltott fiatalság lett a történelem formálója a forradalomban. 

 

Szalai Szófiának Vargyas Andrea mutatta meg az emlékművet.

Szalai Szófiának Vargyas Andrea mutatta meg az emlékművet.

– A gyári munkások, a fővárosban tartózkodó parasztemberek és hazafi katonák mellett elsősorban kölyökképű, csibészesen mosolygó pesti fiúk és lányok adtak randevút a szabadságnak. A szabadságnak tetszett, amit látott, így született meg az 1956-os magyar forradalom és a szabadság tragikus szerelme. A pesti srácok életükben először biztosították ki a gépkarabélyt, először tömködtek benzines rongyot az üvegekbe. És nem féltek. Az ünnepségen a járás és a város vezetői, a csornai intézmények képviselői és a civil szervezetek tagjai helyezték el koszorúikat az emlékmű lábánál. A műsorban a Bárdos Kórus közreműködött. 


Kapuváron a Fő téri emlékműnél rendezték az ünnepi megemlékezést pénteken. A beszédet ott is Gyopáros Alpár országgyűlési  képviselő mondta. 

Mosonmagyaróvár

Emlékérem az ’56-os események kutatójának 


A mosonmagyaróvári 1956-os események kutatásában, történelmi igazságának feltárásában, a helyi forradalmi események kutatásában, rögzítésében, a fellelt dokumentumok, relikviák összegyűjtésében, őrzésében, a helyi ’56-os emlékhelyek létrehozásában és hagyományok átörökítésében végzett kiemelkedő munkájáért Mosonmagyaróvárért Emlékérmet adományoztak Németh Alajosnak.


Az elismerést az október 23-i városi ünnepen a Fehér Ló Közösségi Házban vehette át Árvay István mosonmagyaróvári polgármestertől. A városvezető ünnepi beszédében kiemelte: „az ötvenhatosok tudták, mit veszítettek el 1945-ben, és mit kell tenni azért, hogy ezt visszaszerezzék. Ezzel példát mutattak, és ez az, amiért ma ünnepelhetünk, és van mit ünnepelnünk". Árvay István utalt a jelenlegi helyzetre is, mondván, hogy önmagunkat, identitásunkat meg kell védeni. A rendezvényen a Theatrum ad Flexum társulat „Pillanatképek egy család életéből 1956" című összeállítással hozta testközelbe az 59 éve zajlott véres eseményeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában