Ország-világ

2015.09.24. 12:01

Zümmögnek a zsiráfok éjszakánként

Egyelőre nem bizonyított, hogy a hang az állatok közti kommunikációt szolgálja-e.

Éjszakánként zümmögő hangot adnak ki a zsiráfok - ismerték fel bécsi és berlini kutatók. Egyelőre nem bizonyított, hogy a hang az állatok közti kommunikációt szolgálja-e.

Bár régóta ismert, hogy a zsiráfok képesek hangot kiadni, azt viszont nem tudni, vajon ezt kommunikációra használják-e. Elsősorban fújtató és dörmögő hangokat jegyeztek fel a szakértők. A lehetséges kommunikáció alaposabb vizsgálatához ezer órányi hangfelvételt készítettek a bécsi, berlini és koppenhágai állatkert zsiráfjairól. A Bécsi Egyetem és a Berlini Állatpark tudósai a BioMedCentral című szaklapban mutatták be eredményeiket.

A szakértők meglepetésére az állatok éjjel harmonikus, folyamatos és modulált frekvenciájú zümmögést hallattak - Koppenhágában napfelkelte előtt két órával, a másik két állatkertben az éjszaka közepén. Problémát jelent viszont, hogy a tudósok csak hangfelvétellel rendelkeznek, így nem tudják megállapítani, melyik zsiráf zümmögött. Ezért nem tudják azt sem kimutatni, hogyan és milyen összefüggésben használják az állatok kommunikációra a hangokat.

Mindhárom állatkertben hasonló módon tartották a zsiráfokat. Koppenhágában egy vemhes tehenet választottak el a csordától, Bécsben egy bikát különítettek el a többiektől. Berlinben minden zsiráf saját istállóban töltötte az éjszakát, csak a borjak éjszakáztak anyjuk mellett. A kutatók ezért azt feltételezik, hogy a zümmögés a sötétben a kapcsolatfelvételt szolgálja, a csorda elzárt tagját szólítják így.

A további kutatáshoz Angela Stöger-Horwath és Anton Baotic, a Bécsi Egyetem munkatársai egy automatikus, akusztikus monitoringrendszert fognak alkalmazni, amely videófelvételeket is készít. Így egyrészt elemezhető lesz a zsiráfok viselkedése, másrészt azonosítható lesz a zümmögő állat. Ezen kívül az éjszaka közepén különválaszthatnak egy állatot a csordától, majd kielemezhetik, hogyan reagál a hangfelvételek visszajátszására.

Stöger-Horwath az elmúlt években tanulmányozta többek között az elefántok kommunikációját, "kihallgatta" Fu Longot, a schönbrunni állatkert fiatal pandáját és tanulmányozta a zsiráfok hangképzését a Koppenhágában vérfertőzés veszélye miatt megölt, majd részben vadállatokkal megetetett Marius testrészeinek segítségével.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában