Ország-világ

2015.09.10. 18:06

Zágráb annyi menekültet fogad, amennyit meghatároznak

Horvátország annyi menekültet fogad, amennyit az Európai Bizottság meghatároz számára - közölte Branko Ostojic belügyminiszter csütörtökön a kormányülés után megtartott sajtókonferencián.

A miniszter emlékeztetett: a kormány korábban már kinyilvánította azt a szándékát, hogy önkéntes alapon 550 menekültet vesz át más uniós tagállamoktól. Észtország mellett Horvátország volt az az ország, amely több menekült befogadása mellett döntött, mint amennyire az Európai Bizottság májusban javaslatot tett - hangsúlyozta.


"A horvátok szolidaritást demonstráltak akkor is, és a jövőben is ezt teszik" - mondta. 


Az Európai Bizottság legújabb javaslata szerint Horvátországnak további 1064 menekültet kellene átvállalnia a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagállamtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól.


A miniszter ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy azok a menekültek, akik ily módon kerülnek Horvátországba, már nemzetközi védelemre való jogosultságot nyertek. Számukra szállást, nyelvtanulási lehetőséget, munkalehetőséget és egészségügyi ellátást is biztosítanak. 


"Jelenleg két befogadóállomással rendelkezünk: Kutinán, amely száz ember, továbbá Zágrábban, amely összesen 600 ember befogadására alkalmas" - húzta alá. 


Újságírói kérdésre, hogy felkészült-e kormány arra a lehetőségre is, hogy a menekülthullám Horvátország felé veszi az irányt, és azok, akik ide jönnek, nem szeretnének itt maradni, valamint regisztrálni sem akarnak, a belügyminiszter azt válaszolta: az teljesen más helyzet. 


Az állam, amennyiben sor kerülne egy ilyen rendkívüli állapotra, aktiválja a "válság kezelésére fenntartott forrásait". Az ország rendelkezik elég férőhellyel, hogy ideiglenesen, de akár hosszabb időre is szállást biztosítson a menekülteknek, amíg konkrét intézkedések nem születnek. 


A horvát politikusok és a sajtó képviselői is szívesen hivatkoznak arra, hogy Horvátországnak nagy tapasztalata van a menekültek befogadását illetően. Ugyanis a délszláv háborúban félmillió embert kellett elszállásolniuk és ellátniuk az ország háború sújtotta területiről és Boszniából a fővárosban és tengerparti szállodákban. A jelen esetben pedig, ha szükség van rá, a volt laktanyákat is üzemképessé tennék az országba érkező menekülteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában