Ország-világ

2015.09.05. 00:08

Van valami a levegőben

Újdonság, hogy rapközeli zenekarok uralják a nagyszínpadokat és a rádiókat úgy, hogy refrénjeiket az ovisok együtt skandálják szüleikkel. Zenei, így rapforradalmat is élünk, amit a sokáig ˝föld alatti˝ Hősök és a Punnany Massif is élvez. A Halott Pénz csapata szerint a gengszterrap helyett az életigenlő, át- és megélhető szövegeket szeretjük, a Kelemen Kabátban ezért külön dalban köszöni, hogy jó fejek vagyunk – mi, a közönség.

Kancsár Tímea, Kiss Tímea

Vajon mi a legjobb dolog, amit egy rapper a szájával tehet? – kérdeztük a műfaj egyre népszerűbb képviselőit hitvallásukról.

– Amikor gitározni tanultam, inspirált, hogy láttam Jimi Hendrixet foggal pengetni – vallja a Halott Pénz vokalistája, [namelink name="Járai Márk"]. A Hősök, a Punnany Massif és a Kelemen Kabátban csapata szerint inkább barátnőik az illetékesek a válaszban. Azért az sem rossz, ha mikrofont ragadnak. A Maradjatok gyerekek című slágerért például az utóbbi formáció a felelős, nekik köszönhetően egy ország dúdolta: „Nyári gyerek vagyok, kacagok, nevetek / Amíg csillog a szemetek, maradjatok gyerekek!"

A rapközeli formációk nótáira az ovis és szülei, a kamasz és a tarisznyás bölcsész együtt tombol, de hol vannak már a keményvonalas gengszterek, akik a kilencvenes, de talán még a kétezres éveket uralták, és otthon csak titokban bólogattunk írt CD-ikre, másolt kazettáikra? Ugyan még nem nyugdíjazták őket, kitört a nemcsak rap-, hanem a zenei forradalom is.

„Nem derogál, hogy albérletben lakom"

– Amikor mi ezt elkezdtük, nem nagyon szerettünk dolgozni – emlékezett vissza a „hungaro trip pop"-ot játszó Punnany Massif egyik alapító tagja a kezdetekre. – Iskolába már nem jártunk, trehányak voltunk, összevissza hazudoztunk, és csak valami sajátra vágytunk. Nem nagyon gondoltunk bele abba, hogy a zenénk majd többezres tömegeket mozgat meg. Beszippantott bennünket ez a világ – avatott be [namelink name="Farkas Roland"], becenevén Wolfie, az úttörővé vált formáció egyik szövegelője.

A Punnany Massif tagjai nem gondoltak bele abba, hogy a zenéjük egyszer majd többezres tömegeket mozgat meg.

A Punnany Massif tagjai nem gondoltak bele abba, hogy a zenéjük egyszer majd többezres tömegeket mozgat meg.
– Nem a Punnany Massif az első együttesem, és amikor elkezdtem a zenével foglalkozni, még nagyon fiatalka voltam. Tulajdonképpen az autentikus hiphopzenén szocializálódtam. Annak idején minden szombat éjfélkor ment az MTV-n a kedvenc rapzenéimmel egy műsor, én beállítottam a kicsi VHS videomagnómat, és az egészet felvettem. Érdekelt és tetszett, hogy szavakkal milyen sok mindent ki lehet fejezni – világított rá a zenész.

A Punnany zenéjét műfajilag nem nevezné rapnek, bár vannak benne rapes elemek: – Manapság a közízlés és a média is próbálta a rapzenét a perifériára tolni. Az emberek ismerik Ganxsta Zolee-t és az Animal Cannibalst – a műfaj két szélsőséges képviselőjét. A közöttük lévő halmazra azonban senki sem figyelt. Azután jöttünk mi, a Hősök és a Halott Pénz – általunk a rapelés egészen más színbe kerül. És hát ott van a Red Bull Pilvaker, ami a hozzánk hasonló zenészeknek az olvasztótégelye.

Csápolnak az ovisok

Hozzájuk hasonlóan [namelink name="Marsalkó Dávid"], a Halott Pénz formáció frontembere szintén undergroundos vonalon indult, de rapzenész teljesen sosem volt. – A műfaj is változásokat él meg, de inkább azt mondanám: általános zenei forradalom van. A széles közönség előtt is megjelentek új arcok, és egy igény, hogy az eddig a fesztiválokat és koncerteket uraló néhány zenekar mellé más is felférjen a színpadra. Rap vagy dumálós műfaj nemigen kerülhetett fel eddig a nagyszínpadokra, csak a Punnany Massif vagy az Akkezdet Phiai népszerűvé válásával. Ők olyan változást hoztak, amely ajtót nyitott a műfaj összes hazai képviselőjének – fogalmazott az énekes-dalszerző, aki szerint a közönség attitűdje is megváltozott.

Felcser Máté az egyik alapító. Fotók: Kuklis István

Felcser Máté az egyik alapító. Fotók: Kuklis István
– Sokkal nyitottabbak, és sokkal könnyebben tudnak azonosulni az olyan történetekkel, amelyek róluk szólnak és azokról az érzésekről, amelyeket mi is átélünk, nem pedig valami kitalált gettóról – magyarázta.

Így koncertjeiken egész családok ugrálnak kisiskolás, sőt ovis gyerekekkel, kamaszlányok sikongatnak, sőt szegedi fellépésükön egy színpadi lánykérést is levezényeltek. – Pont az a zene lényege, hogy nem attól függ, hány éves vagy, hanem az, elkap-e a hangulata vagy a szövege – jegyezte meg Dávid, akihez Márk is csatlakozott.

– Nemcsak a szöveg a fontos, hanem az, hogyan lépünk ki a színpadra: nyitottsággal, elfogadással, nincs nálunk gyűlöletkommunikáció, nem bántunk másokat – mondta, és megjegyezték: nem szeretik a mellékneveket az „emberek" szó előtt. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy idén a Van valami a levegőben című számuk lett a Fonogram-díj-kiosztón az év dala.

A szüleink sem lettek heroinisták

Az év másik kedvencét, a Maradjatok gyerekek című dalt egy már szintén „nagyszínpados" formáció jegyzi. Hogy közülük ki Kelemen, és ki Kabátban, az nem derült ki, amikor [namelink name="Horváth Boldizsár"] frontemberrel, azaz Szerencsenkirállyal és Pápay Mihállyal, azaz M-Papával találkoztunk. Leszögeztük: esetükben is beszélhetünk a rap műfajáról, bár ők inkább előadásmódként használják dalaikban, formációjukat klasszikus popcsapatnak tartják – meghatározó énekrefrénekkel.

Inkább csak siker számukra, és nem feltétlenül egy magasztos misszió alapja, hogy dalaikat – ahogy koncertjeiken is tapasztaltuk – változatos korú emberek tömegei látogatják.

Horváth Boldizsár ˝nyári gyerek˝ a Balaton-parton. Fotó: Kelemen Kabátban

Horváth Boldizsár ˝nyári gyerek˝ a Balaton-parton. Fotó: Kelemen Kabátban
– Azt írjuk és játsszuk, ami jólesik, és jó visszajelzés, ha szélesebb réteg hallgat. Persze érzünk némi felelősséget, de nem kell magunkat megerőltetnünk vagy cenzúrát gyakorolnunk, mert elég pozitív, – a saját világnézetünk szerinti – jó dolgokat éneklünk meg. Önazonosak vagyunk, magunkénak érezzük a szövegeinket, tőlük nem térne senki „rossz útra". Attól, hogy a szüleink a Rolling Stones-on nevelkedtek, nem lett közülük mindenki heroinista meg kokainista. Életvitelszerűen sem vagyunk rossz példák, normálisan élünk, szoktunk például kenyeret vajazni, de mondjuk M-Papa a Nutella-válságot nem érezte át – beszélt a csapatról Szerecsenkirály.
Nincs konkrét küldetésük, de az egész munkásságukat tekintve azért látszik: nézzük a dolgok jó oldalát, éljünk nyugodtan, gondolkozzunk, és ne ítélkezzünk ész nélkül, szemléljük nyitottan a világot.

Szívjuk, Mint szivacs a vizet

– Mi fán terem a társadalmi felelősségvállalás? – többek között ilyen dolgokat feszegetünk.

– Nagy tömegeket szolgálunk ki, sok fiatal hallgat bennünket, ezért a zenénkkel szándékosan nevelünk. Ez is ma egy rapper feladata! Na meg az is, hogy ne buzdítsunk agresszivitásra, miközben életérzést, örömet sugalljunk – foglalja össze [namelink name="Baranyai Dániel"] (Eckü), a Hősök egyik frontembere, miért kellenek a jó szövegek. A hallgatóság szívja magába, mint a szivacs a vizet.

– Nincs megkülönböztetés, hogy a 28–40 közötti, egyedülálló banki ügyintézőknek vagy a molett nőknek írjuk a dalokat. A magyar rapet, hiphopot, saccolhatjuk, a 12–30 éves korosztály hallgatja – teljesen mindegy, hogy mi kinek szánjuk, egyébként nincs célcsoport kitűzve – ragozza Eckü, mikor a Szegedi Ifjúsági Napokon a tini rajongókon végignéztünk.

– A Beastie Boys amerikai hiphopbanda Root Down című dala miatt lettem rapper. Ebből lett azután bő gatya, tornacipő, gördeszka, break és az MC-zés. Na meg a festegetés és a zsírkrétával rajzolás az iskola falára – feszegette a rapperek mindennapjait Mentha. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában