Ország-világ

2015.09.03. 16:00

Táncra perdültek a szírek, akiket meglátogatott a szerb miniszterelnök

Szép napot kívánt ma minden menekültnek a magyarkanizsai tranzitzónában Aleksandar Vucic. Néhány héten belül ideiglenes befogadóközpontot hoznak létre a migránsok számára Szabadkán.

Szabó C. Szilárd

– Az Európai Unió tagországainak mindegyike így vagy úgy, de lezárja határait a migránsok előtt, Szerbia viszont nem ezt teszi – mondta tegnap Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a szerb–magyar határ mellett fekvő Magyarkanizsán, ahol a migránsok számára kialakított tranzitzónába látogatott. A város határában lévő, ezer ember befogadására alkalmas pihenőhelyet három hete nyitották meg. Erről lapunk is beszámolt a Kanizsának elege lett a menekültekből című cikkben. Azért volt szükség a pihenőhely kialakítására, mert a migránsok elárasztották a Bimbó Mihály polgármester szerint csak a csend városának nevezett Magyarkanizsa köztereit. A település önkormányzata saját költségvetéséből, 11 millió dinárból (közel 30 millió forint) felépítette a tranzitzónát, aminek működtetésre 4,5 millió dinárt (11 millió forintot) ígért meg látogatásakor a szerb kormányfő. A polgármester azt mondta lapunknak, ők így próbálnak segíteni – ahogy fogalmozott – a menekülttársadalomnak.

 

A szerb miniszterelnök Magyarkanizsán. Galéria: Schmidt Andrea


Tegnap a pihenőhely bejáratánál 200–600 forint közötti áron kínálták az ásványvizet, kólát, chipset és hamburgert a Gastro Balkán étteremlánc bodegájában. A tranzitzónában, ahol 22 nagy katonai sátrat állítottak fel, Aleksandar Vucic és Beate Merk bajor Európa-ügyi és regionális kapcsolatokért felelős miniszter beszélgetett a menekültekkel. Magyarország neve többször elhangzott. Volt, aki elmesélte, hét hete indult el otthonról, és hajóval, vonattal és gyalog jutott idáig. Azt kérte a miniszterelnöktől, szállítsák el őket busszal a határig, amire Vucic közölte, „ezt nem tehetjük meg, mi csak itt tudunk segíteni a pihenőhelyen". Volt olyan menekült, akivel kérésére együtt fotózkodott Aleksandar Vucic. A szír fiatalember ezt megköszönte, és azt mondta, nagyon örül, hogy megismerhette Szerbia kormányfőjét. A politikusnak mindenkihez volt egy jó szava, a gyermekekkel különösen hosszan beszélgetett, megsimogatta a fejüket, arcukat, és azt kívánta nekik, érezzék jól magukat.


Miközben a másfél órás látogatás végén Vucic és Beata Merk sajtótájékoztatót tartott a tranzitzóna bejáratánál, tőlük száz méterre szír férfiak egy csoportja táncra perdült. A kilenc férfi a szerb kólóhoz hasonló táncot lejtett.

 

 

 

 

 

 


Előbb a wifi, csak utána a víz és a villany


– Először a wifit építettük ki, mert enélkül egy percig sem tudnánk itt tartani őket, ugyanis a kommunikáció a legfontosabb. Csak utána vezettük be a vizet és a villanyt, húztuk fel a kerítést – avatott be a tranzitzóna építésébe Lackó Róbert, a városi képviselő-testület elnöke. Elmondta, közel 30 ezren haladtak át a három hét alatt a pihenőhelyen. Hangsúlyozta, napközben 1700-1800 migráns tartózkodik ott, akik ki-bejárkálhatnak. Többségük elhagyja éjszaka a tranzitzónát, útra kel, hogy átszökjön a zöldhatáron Magyarországra. Lackó szerint reggelre 250–300-an maradnak a zónában, ahol folyamatosan cserélődnek az emberek. Lackó szerint két nagyon nehéz napjuk volt, amikor a macedónok elengedték a menekülteket. Akkor volt, hogy 3500-an voltak a zónában.


Vucic: Nem leszünk idegengyűlölők


Aleksandar Vucic tegnap bejelentette, Szabadkán pihenőhelyet, Belgrádban ideiglenes befogadó állomást alakítanak ki. A szerb kormányfő kijelentette, országa nem fog idegengyűlölőként viselkedni a migránsokkal szemben, hanem az európai értékek mentén lép fel. Elmondta: csalódottnak érzi magát azért, mert egyesek a közösségi oldalakon negatív kommentárokat fogalmaznak meg, azt írják, hogy a migránsokat „ki kell dobni az országból, sőt néhányan nem is nevezik őket embereknek". Emlékeztetett arra, hogy a szerbek is menekültek a délszláv háború idején, így nem érti, hogyan lehetnek egyesek most ilyen érzéketlenek más háborús menekültekkel szemben. Egy közvélemény-kutató cég felmérése szerint a szerbek 70 százaléka támogatja, hogy az állam élelmiszert, vizet, szállást és gyógyszert biztosítson a migránsoknak.

 

 

 

Ideiglenes befogadóközpontot hoznak létre Szabadkán


Néhány héten belül ideiglenes befogadóközpontot hoznak létre a migránsok számára Szabadkán, a 75 fő befogadására alkalmas objektum felszerelése azért fontos, mert közeleg a tél - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb kormányfő csütörtökön Szabadkán, miután ellátogatott a központ számára kijelölt helyre.


A befogadóközpontban a migránsok egészségügyi ellátást, élelmet, vizet és takarót kapnak, valamint lehetőség lesz a tisztálkodásra is. A létesítményt annak a régi téglagyárnak a közelében alakítják ki, ahol jelenleg a migránsok meghúzzák magukat, mielőtt elindulnának a zöldhatár felé.


Aleksandar Vulin szociálisügyi miniszter néhány napja kijelentette, hogy Szerbia nem épít tartós befogadóközpontokat, csak átmeneti objektumokat alakít ki.


"Ezt a válságot nem mi okoztuk, ezek az emberek pedig nem szándékoznak Szerbiában maradni, (.) egyáltalán nem áll szándékunkban rákényszeríteni őket arra, hogy ott maradjanak, ahol nem akarnak maradni" - hangsúlyozta.


Az ideiglenes befogadóközpontot adományokból építik fel, az adományozó pedig feltételezhetően a német Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) humanitárius szervezet lesz. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában