Ország-világ

2015.09.01. 16:12

Szökés közben lőttek le egy állatkerti orángutánt

Az orángután épp a külső kerítésen mászott át, amikor felfedezték. Nem volt már más lehetőség, le kellett lőniük az állatkerti dolgozóknak.

Lelőttek egy orángutánt a duisburgi állatkertben, mert szökni készült, társát, akivel együtt menekült, sikerült elkábítani és visszavinni a karámjába.


A város közlése szerint az állat hétfő este szökött ki a területéről, mert az egyik reteszt rosszul zárták be. Az orángután épp a külső kerítésen mászott át, amikor felfedezték. Az intézmény szerint már nem volt lehetőség az állat elkábítására: félő volt ugyanis, hogy az altató túl lassan hat és a majom kijut az utcára, ahol emberi életeket veszélyeztet.


Az állat nem egyedül kísérelte meg a szökést. Egy másik orángután is el akart menekülni, őt azonban sikerült kábító lövedékkel leteríteni és visszavinni karámjába.


Helyi sajtójelentések szerint az akcióba a rendőrséget, a tűzoltókat és mentőket is bevonták. Az állatkert előtt fegyveres rendőrök álltak, bevetésükre azonban szerencsére nem volt szükség.


Az állatkert szerint a parkban tartózkodó vendégeket egyáltalán nem fenyegette veszély, őket még időben kikísérte a személyzet a területről - írja a Süddeutsche Zeitung.


A Német Állatvédelmi Szövetség élesen kritizálja az orángutánok állatkerti tartását. "Alapvetően már az kétségbe vonható, hogy az emberszabásúak egyáltalán tarthatók-e állatkertekben" - mutatott rá Marius Tünte szóvivő.


A bonyolult társas viszonyok kialakítására képes, fejlett mentális képességekkel rendelkező állatok számára a fogság nem megfelelő, gyakran neurózis és más betegségek alakulnak ki náluk. "Etikailag nem elfogadható, hogy közeli rokonainkat közszemlére tételük érdekében tárgyiasítjuk" - fejtette ki az állatvédő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában