Ország-világ

2015.09.02. 20:07

Szlovákia külügyminisztere szerint a schengeni rendszer összeomlott

A schengeni rendszer ténylegesen darabjaira hullott - jelentette ki a szlovák külügyminiszter szerdán Pozsonyban.

A szlovák kormány ugyancsak szerdán nyilatkozatban közölte: azt akarja, hogy az Európai Unió nyíltan, becsületesen és részletesen vitassa meg a migrációs helyzetet. Pozsony szerint jelenleg a vita lényegében egyetlen témára összepontosít: a bevándorlók szétosztására.

Miroslav Lajcák közölte: eközben az EU egyik alappillére, a lakosság szabad mozgása alapjaiban rendült meg. 

A migránsok teljesen szabadon utaznak át olyan tagállamokon, amelyek feladata a schengeni határok védelme. Normális körülmények között nehéz schengeni vízumhoz jutni, ám jelenleg emberek tízezrei érkeznek Szlovákiába bármiféle előzetes ellenőrzés nélkül. Van-e hát Schengenünk, vagy nincs?" - tette fel a kérdést a szlovák külügyminiszter. 

Hozzátette, hogy kormánya nemcsak a közös külső határ következetes védelmét szorgalmazza, hanem erőfeszítéseket akar a migrációt kiváltó okok megszüntetésére és az embercsempész bandák felszámolására. 

"Visszautasítom, hogy Szlovákiára olyan országként tekintsenek, amely nem szolidáris" - mondta. Lajcák szavai szerint az EU inkább csak sodródik, lépéseivel az eseményeket követi, ahelyett hogy elébük vágna.

A júniusi EU-csúcs óta semmilyen fórum nem foglalkozott a témával, és nagyon kevés tett történt. A legtöbb tárgyalás a kvótákról szólt - mondta Lajcák hozzátéve, hogy Szlovákia ragaszkodik az önkéntesség elvéhez, és hogy a migránsok szétterítésének a tagállamokban semmi köze a gond megoldásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában