Ország-világ

2015.09.28. 08:27

Péterfalvi: a terrorizmus elleni harcot is segíti a biometrikus azonosítás

A sokat kritizált biometrikus azonosítás a terrorizmus elleni harcot is szolgálja - mondta a Magyar Időknek Péterfalvi Attila, aki a lapnak adott interjúban cáfolta, hogy az információszabadságról szóló törvény módosítása alkotmányellenes lenne, beszélt a gyermekeket az internet veszélyeitől védő Arcades-programról, valamint arról is, hogy adatvédelmi szempontból is problémát jelentenek a migránsok.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Magyar Idők hétfői számában megjelent interjúban utalt arra, hogy adatvédelmi szempontból is nagy gondot jelenthet, hogy migránsok tömege árad be az országba és a kontinensre azonosítás nélkül. A schengeni adatbázissal kapcsolatos adatvédelmi ellenőrzések a hatóság kompetenciájába tartoznak - mutatott rá Péterfalvi Attila, aki a panaszbeadványok számának emelkedésére számít. 


Az állampolgárok adatainak védelméről szólva Péterfalvi Attila azt mondta: igazából két veszély leselkedik ránk ilyen szempontból a magánszférában. Az egyik a technika fejlődése, a másik pedig a terrorizmus elleni küzdelem, a nemzetbiztonság, a bűnmegelőzés és a bűnüldözés. Utóbbit szolgálja majd Magyarországon az új biometrikus sablonon alapuló arcképközpont. Ezzel megpróbálták megtalálni azt a megoldást, amely még alkotmányosan elfogadható, de a magánszférához való jog nem sérül. Mint hangsúlyozta, az adatok felhasználását csak a legfontosabb állami célok indokolhatják, többek között nemzetbiztonsági szempontok.


Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítása kapcsán leszögezte: nem alkotmányellenes, hogy a kérelmezőnek közölnie kell saját adatait, ha közérdekű információkhoz akar jutni, mivel az adatkezelőnek nincs joga a kérelmező azonosítására, nem ellenőrizheti, hogy a megadott személyes adat valóban a kérelmezőé-e.


A hatóság elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy az interneten közétett adatok a gyermekekre is veszélyt jelenthetnek. Mint elmondta, az Arcades-program keretében a közeljövőben kétszáz pedagógust készítenek fel a nemrég elkészült európai uniós adatvédelmi tananyagból, illetve az általános és középiskolásoknak szóló oktatási tematikából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában