Ország-világ

2015.09.25. 14:57

Orbán: Ausztria megtagadta barátságát, de készek vagyunk ezt elfelejteni

Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország kész elfelejteni, hogy az osztrákok "lenáciztak minket", ami - jegyezte meg - abszurd egy osztrák politikustól.

Orbán: a magyar-szlovén határon nem akarunk kerítést építeni

 

A magyar kormány Szlovénia és Magyarország közé nem akar kerítést építeni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Bécsben.

A kormányfő az osztrák partnereivel folytatott megbeszélései után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar-szlovén határon most terepmunka zajlik, hogy "kitakarítsák" a határsávot, alkalmassá téve ezzel mobil eszközök elhelyezésére.

Mivel azonban Szlovénia tagja a schengeni övezetnek, arra a határszakaszra semmi olyat nem szabad felépíteni, amit nem lehet "eltakarítani" egy napon belül - közölte Orbán Viktor.

Orbán: ha nem tudjuk megvédeni a magyar határt, Schengen elesett

Magyarország déli határainak megvédése egyben az osztrák, a bajor és végső soron az európai határok megvédése, és ha ezt nem tudjuk megoldani, Schengen elesett - hangoztatta Orbán Viktor pénteken Bécsben, az osztrák kancellárral és alkancellárral folytatott tárgyalásait követően.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta: ha Magyarország nem tudja megvédeni déli határait, akkor naponta 10 ezer, a következő hónapokban akár 250 ezer ember érkezhet Ausztria, illetve Németország felé.

Kiemelte: politikai szempontból komoly dilemmát jelentett a horvát határon épülő kerítés, mivel Zágráb bár nem tagja a schengeni övezetnek, de az Európai Uniónak igen. Élvezzük a Schengenből fakadó előnyöket, de ez időnként kötelezettségekkel jár, és Magyarország vállalja ezeket a kötelezettségeket - szögezte le.

A magyar kormányfő úgy fogalmazott, "kerítést építeni nem egy jó érzés", és a magyar rendőrök a lehető legemberségesebb módon próbálják védeni a határokat.

Orbán támogatást gyűjt a horvát határzár előtt

A magyar-horvát zöldhatár tervezett lezárása előtt Orbán Viktor miniszterelnök felkeresi a visegrádi együttműködés (V4) tagállamait, magyar kormánytagok pedig Horvátországba látogatnak, hogy a sikeres akcióhoz szükséges támogatást szerezzenek.

A kormányfő ezt pénteken a bécsi magyar nagykövetségen tartott sajtótájékoztatóján mondta, azzal indokolva a látogatásokat, hogy nem elég csak a sajtón keresztül elmondani a világnak, mit miért tesz Magyarország.

Orbán Viktor szerint a bevándorlás utánpótlása korlátlan, ám ez az európai vezetők fejében még nem tükröződik.

Orbán: a horvát határon is határrendészeti rendszert kell létesíteni

A magyar-horvát határon is létre kell hozni egy, a szerb határnál létesítetthez hasonló határrendészeti rendszert a határátlépés európai formáinak biztosítása érdekében - közölte Orbán Viktor pénteken Bécsben, Werner Faymann osztrák kancellárral és Reinhold Mitterlehner alkancellárral folytatott tárgyalásait követően.

A miniszterelnök a bécsi magyar nagykövetségen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, Magyarország előtt két lehetőség áll. Az elsőt, a Horvátország által javasolt, Ausztria irányába vezető migránsfolyosó létrehozását az osztrák vezetés elutasította, mivel az ellentétes az uniós és nemzetközi szabályokkal.

Ezért az a feladat, hogy a szerb határon működő, a hozzá fűzött reményeket beváltott határrendészeti rendszer jöjjön létre Magyarország és Horvátország között is - mondta Orbán Viktor, kiemelve, hogy ezt, ha "nem is teljes szívvel", de Ausztria is tudomásul veszi.

Orbán: Ausztria megtagadta barátságát, de készek vagyunk ezt elfelejteni

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Ausztria különösen nehéz időkben tagadta meg barátságát Magyarországtól, de a magyar kormány hajlandó mindezt elfelejteni.

A kormányfő pénteken a bécsi magyar nagykövetségen tartott sajtótájékoztatót, miután megbeszélést folytatott Werner Faymann osztrák kancellárral és Reinhold Mitterlehner alkancellárral.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország kész elfelejteni, hogy az osztrákok "lenáciztak minket", ami - jegyezte meg - abszurd egy osztrák politikustól.

A miniszterelnök azt javasolta osztrák tárgyalópartnereinek, hogy a két ország próbálja segíteni egymást, mert "jogi értelemben mostantól egy csónakban ülünk", hiszen a magyar-horvát határon ugyanaz a helyzet a migráció ügyében, mint az osztrák-magyar határon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában