Ország-világ

2015.09.14. 10:01

Orbán: a magyarok nem akarnak káoszt

A próbaidős rendőröknek a kormányfő azt mondta: meg kell védeniük Európát, Magyarországot és annak határait.

14:41 - Akár húszezer migráns is érkezhet hétfőn Horgosra

Éjfélig akár húszezer migráns is érkezhet a szerb-magyar határ mellett fekvő Horgosra - értesült a szabadkai Pannon RTV.

Beszámolójuk szerint már délelőtt is legalább tucatnyi, menekültekkel teli autóbusz érkezett a településre, és folyamatosan érkeznek a járművek Belgrádból, Szabadkáról és Magyarkanizsáról. A legtöbben értesültek arról, hogy Magyarország keddtől szigorít a határvédelmen, ezért igyekeznek minél hamarabb átjutni.

Arról viszont sokan nem tudnak, hogy Németország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést, és így már a célországba is nehezebben tudnak bejutni - közölte a Pannon RTV.

A határ mentén osztrák aktivisták segítik a migránsokat, például Röszke irányába mutató nyilakat festettek az úttestre, hogy útbaigazítsák őket. Emellett vízzel és élelemmel is ellátják a főleg a Közel-Keletről érkező embereket.

Az utóbbi napokban rekordszámú migráns érkezett a szintén a határ mellett fekvő Magyarkanizsára is, ám a legtöbben nem mentek be a legfeljebb ezer fő befogadására alkalmas pihenőhelyre, mert mielőbb szerettek volna átjutni a határon. A Pannon RTV beszámolója szerint hétfő délelőtt csupán 20-30 migráns tartózkodott a pihenőhelyen.

A szerb-macedón határra is kevesen érkeztek, hétfőre virradóra mindössze ezren. A szerb szociálisügyi miniszter viszont körülbelül 3500 főre számít a nap folyamán.

Csikós László szociálisügyi államtitkár az MTI tudósítójának hétfőn Belgrádban azt mondta: Szerbia szinte kiürült, alig néhány ezer migráns van az országban. Információi szerint több mint húszezer migráns van jelenleg Görögországban, átjutásukat egyelőre lassítják a hatóságok, de bizonyára hamarosan ők is megérkeznek. A politikus arra számít, hogy a magyar határellenőrzés szigorítása után megváltozik a migránsok útvonala, és vagy teljesen új utakat választanak, vagy esetleg újra "feléled" az Olaszországba vezető veszélyes tengeri útvonal.

14:30 - Szlovénián keresztül is próbálnak migránsok Ausztriába jutni

A magyar-osztrák határon bevezetett szigorúbb ellenőrzések miatt az elmúlt napokban több migráns Szlovénián keresztül próbált meg Ausztriába jutni - jelentette a szlovén média hétfőn.

A Vecer című maribori napilap arról írt, hogy a rendőrség szombat reggel a sentilji szlovén-osztrák határátkelő közelében, egy román rendszámú mikrobuszban 21 iráni és afganisztáni állampolgárt talált. A gépjárművet egy 43 éves román férfi vezette, aki Magyarország felől lépte át a szlovén határt.

Ugyanakkor az osztrák hatóságok közölték, hogy szombaton szintén a sentilji határátkelő körzetében, osztrák oldalon 43 iraki és szír menekültet tartóztattak fel, akik Szlovéniából illegálisan lépték át a határt - írta a lap.

Ausztria és Szlovénia között megállapodás van arról, hogy az illegális határsértőket mindkét fél visszaküldi. Az említett határsértést illetően a szlovén hatóságok jelezték, hogy osztrák kollégáik nem értesítették őket, és bizonyítékkal sem támasztották alá, hogy a migránsok valóban Szlovéniából kerültek Ausztriába, ezért szerintük kérdéses, hogy visszatoloncolják-e őket.

Korábbi jelentések szerint csütörtök hajnalban egy csoport szíriai menekültet is feltartóztatott a szlovén rendőrség a magyar határ közelében, Lendva környékén, miközben az autópálya mentén Ausztria felé gyalogoltak. A menekültek az M7-es autópálya mentén haladva, illegálisan lépték át a magyar-szlovén határt, hogy szlovén területen keresztül Ausztriába, majd onnan Németországba jussanak. A tizennégy szíriai állampolgárt - amennyiben nem nyújtanak be menedékkérelmet Szlovéniában - visszatoloncolják Magyarországra.

14:26 - Sobotka és Babis szerint a schengeni külső határokat kell megvédeni

Amíg nincsenek biztosítva az Európai Unió külső határai, a migráció problémáját nem oldják meg a Németország és Ausztria által a határőrizet ideiglenes visszaállítására meghozott intézkedések - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök hétfőn, a kormány ülése utáni sajtóértekezleten a dél-morvaországi Brünnben.

Sobotka szerint a belügyminiszterek hétfő délután kezdődő brüsszeli tanácskozásán Csehország támogatni fogja az európai határok őrizetének megszigorítására irányuló intézkedéseket.

"Európa közepén jelenleg arra a problémára reagálnak, hogy nem működik a külső schengeni határ, illetve arra, hogy az Európai Unió eddig megtűrte, hogy a külső schengeni határon fekvő országok nem voltak képesek megfelelni vállalt kötelezettségeiknek" - mondta Sobotka újságíróknak. Konkrétan Görögországot említette, amely jelenleg képtelen biztosítani határai őrzését.

A cseh belügyminiszter és a külügyminiszter Brüsszelben védelmezni fogja a migránsok ügyében eddig elfoglalt cseh álláspontot, beleértve a menekültek kötelező befogadási kvótáinak elutasítását is.

"Készek vagyunk minden reális intézkedést támogatni, amelyeket az Európai Bizottság javasol, és amelyek a menekültáradatot még a schengeni határon szabályozhatják" - szögezte le a cseh kormányfő.

Sobotka szerint az idő sürget, és nagyon gyorsan meg kell hozni a szükséges intézkedéseket.

Andrej Babis miniszterelnök-helyettes a kormányülés utáni sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy rendkívüli európai uniós csúcstalálkozóra van szükség, amelyen a vezető politikusok a menekültáradat megfékezésével foglalkoznának. Hangsúlyozta, hogy le kellene zárni a schengeni határokat, és azokat kívülről, nem pedig belülről kell védeni.

A miniszterelnök-helyettes bírálta Németországot.

"(Angela) Merkel asszony előbb meghívta az összes menekültet, még a gazdasági migránsokat is Németországba, és most csodálkozik, hogy egy hétvégén 10 ezer menekült és migráns érkezik hozzá" - jelentette ki arra reagálva, hogy Németország vasárnap bejelentette az ideiglenes határellenőrzés újbóli bevezetését.

14:24 - Német kormányszóvivő: Németország továbbra is fogad menedékkérőket

Németország nem váltott irányt a menekültválságban követett politikájában, továbbra is betartja emberiességi és jogi kötelezettségeit, ami azt is jelenti, hogy változatlanul fogadja a területére érkező menedékkérőket - mondta a német kormányszóvivő hétfőn Berlinben.

Steffen Seibert tájékoztatóján elmondta: a német kormány mindig az adott helyzetnek megfelelően jár el, az utóbbi napok fejleményei révén kialakult helyzet pedig szükségessé tette a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását.

Ez nem a határok lezárását jelenti, és azt sem, hogy változtak volna a kormány tevékenységét meghatározó alapelvek - hangsúlyozta a szóvivő.

Németország továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a "közös európai válasz a megoldás" a menekültválságra.

A "közös értékek alapján közösen kell cselekedni, a német kormány minden erejével küzd ezért, és fontos szövetségesei is vannak" - mondta Steffen Seibert.

14:23 - Ismét szabad az átjárás a nickelsdorfi határátkelőnél

Hétfőn délelőtt feloldották a zárlatot a miklóshalmai (Nickelsdorf) határátkelőnél, az osztrák autópálya-üzemeltető (Asfinag) megszüntette az A4-es autópálya lezárását.

A társaság reggel 8.45-kor zárta le a határátkelőt Bécstől Budapest felé, és közlése szerint a másik irányban sem volt járható a sztráda. Az érintett osztrák útszakaszon négy kilométeres torlódás alakult ki, amely a határzár feloldásával azonnal megszűnt.

Az Asfinag szóvivője nem zárta ki, hogy a nap további részében ismételten lezárják majd a határt, tájékoztatása szerint mindez attól függ, hogy lesznek-e emberek az autópályán.

Mikóshalmánál még mindig özönlenek a menekültek Magyarországról. A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a migránsokat vonatokkal és buszokkal is próbálják elszállítani, azonban már alig bírják tartani a tempót.

A menekültek az órákig tartó várakozás ellenére még mindig nagyon fegyelmezettek, azonban az önkéntesek attól tartanak, hogy egy idő után maguk fognak nekivágni az útnak - akár a németországi határellenőrzés ellenére is.

A tartományban új átmeneti befogadóhelyeket is keresnek, de a rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a menekültek nem akarnak ott maradni, egyre nehezebb irányítani őket. Jelenleg hétezer embert látnak el, délutánra húszezer menekült érkezésére számítanak.

Bécsben jelenleg 4700 átmeneti befogadóhely van, egy válságstáb délután dönt arról, hogy meg tudnak-e nyitni további szállásokat az osztrák fővárosban.

Alsó-Ausztriában további átmeneti helyeket rendeztek be, ahova 1850 főt tudnak elhelyezni. Eddig Schwechatnál 500, a tullni csarnoknál ezer embert tudtak fogadni, hétfőtől Sankt Pöltenben további háromszáz főnek alkalmas befogadóhelyet nyitottak meg.

Vasárnap Ausztria déli határszakasza felé is elkezdtek áramlani a menekültek, Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz im Lafnitztal) például hétfőn 4500 menekült érkezett. Jelenleg a tartományban azon dolgoznak, hogy a menekülteket különbuszokkal szálláshelyeikre vigyék. Azonban a migránsok közül sokan nem akarják megvárni, hogy továbbszállítsák őket, gyalog indulnak neki az útnak. A hatóságok a nap folyamán tízezer menekült érkezését várják.

Hans Niessl burgenlandi tartományi vezető hétfőn tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta: az az érzése, hogy Magyarország azon fáradozik, hogy az országban lévő menekültek számát lenullázza. Az osztrák katonák határ menti bevetéséről úgy vélekedett, hogy megkésett intézkedés, és elmondta: már csaknem háromnegyed éve szorgalmazza az ideiglenes és szúrópróbaszerű határellenőrzést is.

A németországi ellenőrzés bevezetése miatt sokkal nagyobb a menekültáradat Ausztriában, csaknem húszezer menekült van úton az országban az osztrák belügyminisztérium becslése szerint. A tárca azt is közölte, hogy a menekültek ellátásának rendszere nem változik, arról azonban esetenként döntenek, hogy a Magyarországról érkező menekülteket felszólítják-e Ausztria elhagyására vagy egyáltalán megállítják-e a határon. A határhoz küldött katonákat a belügyminisztérium közbiztonsági vezetője és a vezérkari főnök irányítja.

14:23 - Magyar Közút: lezárták az osztrák hatóságok az M1-es autópályát Hegyeshalomnál

Ismét lezárták az osztrák hatóságok az M1-es autópályát Hegyeshalomnál - tájékoztatott honlapján a Magyar Közút Zrt.

A 13 óra 50 perckor életbe lépett határzár a Magyarországról ki- és belépő forgalmat egyaránt érinti.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya közölte: Hegyeshalom irányába a 165-ös kilométernél Rajka irányába az M15-ös autóútra tereli a forgalmat a rendőrség.

14:05 - Új szakaszba léphet az unió embercsempészet elleni művelete a Földközi-tengeren

Az európai uniós tagországok kormányainak képviselőiből álló Tanács hétfőn hivatalosan elfogadta azt az értékelést, miszerint az embercsempészet elleni földközi-tengeri uniós műveletben teljesültek az első szakasz hírszerzéssel és információgyűjtéssel kapcsolatos katonai célkitűzései, így adottak a feltételek ahhoz, hogy áttérjenek a művelet második szakaszára.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője már szeptember 3-án, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos luxembourgi informális tanácskozása után közölte: széles körű az egyetértés az uniós országok között abban, hogy új szakaszba kell léptetni, ki kell terjeszteni az illegális bevándorlók Európába csempészésének megfékezése érdekében indított földközi-tengeri EU-műveletet.

A csempészhajók elleni tevőleges haditengerészeti fellépés megkezdését Enrico Credendino ellentengernagy, a művelet olasz parancsnoka javasolta augusztus végén. E fellépés egyelőre még nem a líbiai parti vizeken, csupán a nemzetközi vizeken történne.

Az EUNAVFOR elnevezésű művelet első, felderítési szakaszának megkezdését július másodikán jelentették be Brüsszelben. Ebben az első szakaszban Mogherini közlése szerint 16 alkalommal azonosítottak embercsempészhajókat, amelyek ellen akciót lehetett volna indítani, de erre eddig nem volt felhatalmazás.

A most tervbe vett második szakasz a gyanús hajók átvizsgálását jelentené, valamint annak megakadályozását, hogy a zömmel Líbiából útnak induló, menekültekkel zsúfolt vízi járművek eljussanak az olasz partokig. A művelet harmadik szakaszára - a líbiai parti vizekre való behatolásra, a csempészhajók elindulás előtti megsemmisítésére - az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása hiányában egyelőre nem akar vállalkozni az unió.

14:04 - Hat magyar embercsempészt fogtak el Bács-Kiskun megyében

Hat magyar, járműveikben illegális bevándorlókat szállító embercsempészt fogtak el az M5-ös autópályán és Kecskeméten - tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hétfőn az MTI-t.

[namelink name="Árvai Edina"] főhadnagy közleménye szerint a járművekben vasárnap 24, magát szírnek valló illegális bevándorló utazott. Az embercsempészek ellen büntetőeljárás, az illegális bevándorlókkal szemben idegenrendészeti eljárás indult.

13:46 - MSZP: a káoszt az Orbán-kormány tehetetlensége okozta

Az MSZP szerint az elmúlt hetek káoszát a migráció ügyében az Orbán-kormány tehetetlensége okozta.

[namelink name="Harangozó Tamás"], az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke és Demeter Márta országgyűlési képviselő hétfőn ezt arra reagálva írta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, a magyarok nem akarják, hogy a világméretű népmozgás megváltoztassa az ezeréves, keresztény kultúrájú Magyarországot. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető pedig arról beszélt, a következő napokban Magyarország határainál dől el, hogy Európa meg tudja-e védeni határait.

A két szocialista politikus közleményében azt írta, a kormány tehetetlenségének nyílt beismerése a Magyar Honvédség határra vezénylésének szándéka, mert a rendőrség már képtelen szavatolni a határ rendjét.

Harangozó Tamás és Demeter Márta felhívta arra a figyelmet, hogy a honvédség új feladatairól szóló törvényt az Országgyűlés még nem fogadta el, ezért felszólította a kormányt, hogy "eszébe se jusson" törvényi felhatalmazás nélkül fegyveresen bevetni a honvédséget.

Az ellenzéki képviselők szerint érvényt szerezni csak világos és egyértelmű törvényeknek lehet, a benyújtott, jogilag zavaros kétharmados törvények azonban csak tovább fogják fokozni a káoszt.

Felszólították a Fideszt arra, azt írják bele a törvénybe, hogy a katonák kizárólag a határ közelében láthatnak el feladatokat, és csak a rendőrségi törvény szerint használhatják fegyverüket, alkalmazhatnak kényszerítő eszközöket.

Harangozó Tamás és Demeter Márta arra is felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul biztosítsa a határvédelemben részt vevő szervek megfelelő ellátását.

13:44 - Jobbik: egyetlen migránst sem szabad letelepíteni az országban

A Jobbik szerint sem kvótarendszer, sem visszatoloncolások alapján nem szabad egyetlen migránst se beengedni az országba, hosszú távon letelepíteni, integrálni pedig pláne nem.

[namelink name="Z. Kárpát Dániel"], az ellenzéki párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján arra szólította fel a kormányt: tegye egyértelművé, hogy fogad-e Nyugat-Európából visszatoloncolt migránsokat.

Kijelentette: a nyugat-európai hatóságok már több mint húszezer esetben jeleztek ilyen szándékot, miközben eddig kevesebb, mint ezer embert már ténylegesen vissza is toloncoltak. Hol vannak ezek az emberek? Mi a sorsuk? - tette fel a kérdést.

A Jobbik arra is felszólítja a kormányzatot: valljon színt, mit kíván kezdeni a kvótaszerű megoldások ötletével. Ha a kormány nyitottságot mutat erre a megoldásra, a párt ügydöntő népszavazást kezdeményez ennek megakadályozása érdekében - szögezte le.

Kérdésre közölte: a honvédség határra vezénylését pártja támogatja, a kormány kétharmados parlamenti támogatást igénylő javaslatáról azonban csak a módosító javaslatok tükrében foglalnak állást.

13:30 - Kopacz: Lengyelország is bevezetheti a határellenőrzést

Lengyelország bármilyen veszély esetén ellenőrizni fogja a határait - közölte hétfőn a lengyel miniszterelnök.

Ewa Kopacz újságírók előtt hangsúlyozta, hogy országa az Európai Unió külső határai ellenőrzésének a megerősítését támogatja, és "bármilyen veszély" esetén bevezeti az ellenőrzést a tagországokkal közös határain.

A kormányfő közölte Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, hogy Lengyelország nem fogadja el a Bizottság által javasolt kvótákat, amelyek alapján automatikusan elosztanák a menekülteket a tagországok között.

13:25 - Már a héten megnyílhat az első olaszországi regisztrációs pont

A dél-olaszországi Lampedusa szigetén szeptember 17-én tervezik megnyitni a bevándorlók regisztrálására szolgáló első olaszországi pontot, az úgynevezett hot spotot - írta hétfőn a Corriere della Sera című olasz napilap.

Az újság olasz belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy minden készen áll a hot spot megnyitására.

Lampedusa az első állomása Szicíliával együtt az Észak-Afrikából érkező migránsáradatnak.

Olaszország öt regisztrációs pontot készül működtetni: Lampedusa után a következőt a szicíliai Pozzallóban nyitnák meg. Utána egyet-egyet a szintén szicíliai Trapaniban és Augustában, valamint a pugliai Taranto városában. Ezek azok az olaszországi térségek, ahova a legtöbb illegális bevándorló érkezik. Szicília az idén érkezett több mint 110 ezer illegális bevándorlónak a 21 százalékát fogadta be és látta el.

Németország és Franciaország is regisztrációs pontok felállítását sürgette Olaszországtól.

Angelino Alfano belügyminiszter azonban a hot spotok megnyitását az illegális bevándorlókat az EU tagállamai között elosztó kvótarendszer elindításához kötötte. Olaszország mintegy 40 ezer bevándorlóval akarja enyhíteni saját befogadóállomásai terheltségét.

A Corriere della Sera megjegyezte, Olaszország attól tart, hogy az európai szárazföldi határok lezárásával a migránsáradat útvonalai ismét a Földközi-tengeren erősödnek tovább.

13:24 - DK: Orbánt levélben kérték az európai pártcsaládok, hogy támogassa a kvóta bevezetését

Orbán Viktort a múlt héten levélben kérték fel az európai pártcsaládok vezetői, hogy Magyarország támogassa az Európai Bizottság javaslatát az Európába érkező menekültekkel kapcsolatos felelősség megosztásáról és egy állandó menekültügyi rendszer felállításáról, de a kormányfő ezt a levelet "eltitkolta" - mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Molnár Csaba.

Azt mondta, hogy a levelet - amelynek másolatát bemutatta - az Európai Néppárt mellett a Szocialisták és Demokraták frakciójának és a Liberálisok és Demokraták Európáért képviselőcsoportjának vezetői írták alá.

Felidézte, hogy az EU belügyminiszterei hétfőn tanácskoznak, és késő délutánra várhatóan döntést is hoznak a menekültkvótáról és a határrégióban lévő tagállamokban felállítandó regisztrációs központokról.

Molnár Csaba azt jósolta, hogy ha Magyarország kimarad a menekültügy közös megoldásából, akkor nem lesz esély arra, hogy átvegyék tőlünk azt az 54 ezer menekültet, akiknek az átvételéről az eddigi tervek szóltak. Emellett a jövőben sem pénzt, sem személyzetet, sem pedig infrastruktúrát nem kapunk a probléma megoldására - folytatta, hozzátéve: komoly esélye van annak is, hogy Magyarországot kizárják a schengeni határvédelmi övezetből, valamint az uniós források elosztásából.

Amennyiben Orbán Viktor azt hiszi, hogy a demokratikus ellenzéki pártok támogatni fogják a kormány menekültekről és a hadsereg határon való bevetéséről szóló javaslatát, akkor "meg van őrülve" - reagált Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető hétfői, az ellenzék támogatását kérő szavaira

13:08 - Több tagállam ajánlott segítséget Magyarországnak az uniós mechanizmuson keresztül

Több uniós tagállam, köztük Dánia, Bulgária és Szlovákia is ajánlott fel segítséget Magyarországnak az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül - közölte hétfőn az Európai Bizottság.

Magyarország pénteken kért segítséget a mechanizmusban részt vevő országoktól a menedékkérők áradatának kezeléséhez. Akkor a magyar hatóságok azt közölték, hogy matracokra, ágyneműre, lepedőkre, takarókra és fűtőberendezésekre van szükség.

A mostani tájékoztatás szerint takarókat, ágyneműt és sátrakat ajánlottak fel, amelyeket Magyarország elfogadott.

Az uniós központi mechanizmuson keresztül a 28 tagállam polgári védelmi hatóságai tudnak segíteni egymásnak, emellett az együttműködésben Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Macedónia is részt vesz.

A mechanizmus a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott segíteni, és segítséget nemcsak a részes államok, hanem a világ bármely országa kérhet tőle.

Megalapítása, 2001. óta 180 segítségkérés érkezett az uniós polgári védelmi mechanizmushoz. Olyan katasztrófahelyzetek kezelésében is segédkezett, mint a 10 évvel ezelőtti Katrina hurrikán, a 2010-es földrengés Haitin, a fukusimai katasztrófa, a Fülöp-szigetekre két éve lesújtó tájfun, a tavaly Szerbiában és Boszniában pusztító árvíz, az ukrajnai konfliktus, a nyugat-afrikai ebolajárvány vagy az idei nepáli földrengés.

12:58 - Osztrák belügyminiszter: Ausztria a németországihoz hasonló ellenőrzést fog bevezetni a magyar határon

Ausztria a németországihoz hasonló ellenőrzést fog bevezetni a magyar határon - mondta hétfőn az osztrák belügyminiszter Brüsszelben .

Johanna Mikl-Leitner - Bécsben is ismertetett nyilatkozata szerint - bejelentette, hogy Ausztria Németországhoz hasonlóan ideiglenes határellenőrzést vezet be a magyar-osztrák határon, és erről tájékoztatták már az Európai Bizottságot is.

12:43 - Rogán: a hétvégi események bebizonyították, hogy Orbán Viktornak igaza van

A hétvége eseményei világosan bebizonyították, hogy Orbán Viktornak igaza van a migrációs helyzetet illetően - jelentette ki [namelink name="Rogán Antal"] hétfőn.

A Fidesz frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a miniszterelnök által megszabott legfontosabb feladat, hogy elsőként az ország és Európa határait kell megvédeni. A migrációs válság kezelése csak akkor lehetséges, ha Európa képes eldönteni, hogy kit akar és kit nem tud befogadni - hangoztatta, hozzátéve: erről a Európa területén kívül kell meghozni a döntést.

Értékelése szerint a helyzet kimutatta azt is, hogy az ezzel ellentétes álláspontot képviselő ellenzékieknek nincs igazuk. Mint mondta, sajnálja Gyurcsány Ferencet és más, Brüsszel megbukott politikáját hirdető politikusokat, akiknek elfelejtettek szólni, hogy a helyzet megváltozott.

A kormánypárti politikus szerint a vasárnapi berlini döntés rámutat, hogy ha Európa nem képes a külső határok védelmére, akkor veszélyben van a legfontosabb belső szabadságjog, a schengeni egyezmény és ezzel együtt a magyarok mozgásszabadsága is. Schengen léte vagy nem léte a tét - jegyezte meg.     Már az EU-n belül is egyre több politikus szerint ki kell mondani, hogy Európa nem tud mindenkit befogadni - fogalmazott, kiemelve: ez lehet az alapja annak, hogy megváltozzon az Európára nehezedő óriási migrációs nyomás.

Az Országgyűlés a szükséges döntések egy jelentős részét meghozta, azonban szükség van a honvédség bevonására is - mondta a frakcióvezető, utalva arra, hogy ezen más országok is elgondolkodtak. Továbbra is szükségesnek tartotta, hogy a honvédség külön jogkört kapjon ahhoz, hogy védeni tudja az ország határát, az ott szolgálatot teljesítő rendőri erőket és egyebek mellett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal alkalmazottait.

A fideszes politikus arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy tegyék félre a "megbukott brüsszeli politikát támogató nyilatkozatokat" és támogassák a határvédelemmel összefüggő, még hátralévő döntéseket jövő héten az Országgyűlésben.

A következő napokban Magyarország határainál dől el, hogy Európa meg tudja-e védeni határait - vélekedett, hozzátéve ugyanakkor, hogy meggyőződése, hogy a Dublin 3-as rendelet ebben a formában megbukott, azt szinte csak Magyarország tartja be. Mindenképpen szükséges a nemzetközi egyezmények újragondolása - szögezte le.

Rogán Antal arra kért mindenkit, hogy a következő napokban álljanak ki a magyar hatóságok mellett, akik a jogszabályok betartatásával a munkájukat végzik.

Jelezte azt is, hogy a Fidesz az Európai Néppárton keresztül is arra kér minden felelős európai vezetőt és politikai erőt, hogy ahol nincs meg a képesség a határok megvédésére, ott minden lehetséges erőforrást az Unió mozgósítson.

Rogán Antalt kérdezték az osztrák kancellár Orbán Viktort élesen bíráló szombati nyilatkozatáról is. Azt felelte: egy ilyen helyzetben arra lenne szükség, hogy az osztrák és a magyar hatóságok együtt tudjanak működni. Mi nem durva szavakat, hanem segítő hozzáállást várnánk Ausztriától - fogalmazott, hozzátéve: szerinte a kancellárnak előbb-utóbb bocsánatot kell kérnie.

12:42 - ORFK: délig több mint ötezer bevándorló érkezett Magyarországra

Hétfőn délig 5353 illegális bevándorló érkezett a szerb-magyar határszakaszon Magyarországra - közölte az MTI megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata.

Hétfő reggel Balázs László, az ORFK határrendészeti főosztályvezetője arról beszélt: vasárnap rekordszámú illegális bevándorló érkezett Magyarországra, akkor 5809 migránst regisztráltak. Velük együtt idén már 191 702-re nőtt az illegális bevándorlók száma.

12:26 - A lett belügyminiszter nem megy el a brüsszeli tanácskozásra

Rihards Kozlovskis lett belügyminiszter nem utazik el hétfőn Brüsszelbe az uniós belügyminiszterek rendkívüli tanácskozására, mert a lett kormánykoalícióban nincs egyetértés a menekültek befogadását illetően.

"Erre a kérdésre először nemzeti szinten kell választ találni" - mondta a tárcavezető szóvivője hétfőn.

Lettországban a jobbközép kormánykoalíció mostanáig nem volt képes közös álláspontot kialakítani az Európai Bizottságnak a menekültek kötelező kvóták szerinti elosztására vonatkozó javaslatával szemben. Laimdota Straujuma miniszterelnök pártjának mindkét koalíciós partnere elutasítja, hogy Lettország az eddig vállalt 250 menekültnél többet fogadjon be.

A vitába Raimonds Vejonis államfő is bekapcsolódott. Tárgyalásokat kezdett mind a hat parlamenti párttal, és a menekültkérdést napirendre szeretné vetetni a nemzetbiztonsági tanács szerdai ülésén is.

"A menekültkérdés európai viszonylatban fontos fordulópont, amely az egész EU jövőjét meghatározza, és Lettország részt akar venni ennek kialakításában" - jelentette ki az államfő közleményében. Edgars Rinkevics külügyminiszter a Twitter közösségi oldalon óvott attól, hogy "Lettország teljesen elszigetelődjön az EU-tól és a NATO-tól".

12:18 - Szlovákia szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a magyar és osztrák határon

Ideiglenes jelleggel határellenőrzéseket vezetett be Szlovákia a magyar és osztrák határon lévő átkelőhelyein - közölte a szlovák belügyi tárca sajtóosztálya hétfőn az MTI-vel.

Az ellenőrzések a szlovák-magyar és szlovák-osztrák határátkelőkön szúrópróbaszerűek lesznek, az intézkedés ideiglenes, ám azt, hogy meddig lesz hatályos, egyelőre nem lehet megmondani - pontosította a közlést az MTI érdeklődésére Ivan Netík, a szlovák belügyi tárca sajtóosztályának vezetője. Hozzátette: a szúrópróbaszerű határellenőrzések bevezetése mellett a zöldhatár bizonyos szakaszainak ellenőrzését is megerősítik.

Az intézkedésről azután hozott döntést a szlovák belügyminisztérium, hogy Németország a menekültválsággal összefüggésben vasárnap délutántól ideiglenesen visszaállította a határellenőrzéseket saját határain.

12:09 - Rogán: elsődleges az európai határok védelme

A következő napokban Magyarország határainál dől el, hogy Európa meg tudja-e védeni határait - hangoztatta Rogán Antal hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a vasárnapi berlini döntés rámutat, hogy ha Európa nem képes a külső határok védelmére, akkor veszélyben van a legfontosabb belső szabadságjog, a schengeni egyezmény és ezzel együtt a magyarok mozgásszabadsága is.

A kormánypárti politikus arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy tegyék félre a "bukott brüsszeli politikát támogató nyilatkozatokat" és támogassák a határvédelemmel összefüggő, még hátralévő döntéseket jövő héten az Országgyűlésben.

11:45 - Német alkancellár: idén az egymilliót is elérheti a Németországra érkező menekültek száma

Idén az egymilliót is elérheti a Németországra érkező menekültek száma a korábbi 800 ezres becsléssel szemben - figyelmeztetett hétfőn Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter.

"Számos jel mutat arra, hogy idén nem 800 ezer menekültet kell befogadnunk, mint azt a belügyminisztérium tervezte, hanem egymilliót" - hangsúlyozta a CDU/CSU pártszövetséggel koalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) elnöke a párt honlapján megjelent közleményében.

Sigmar Gabriel vasárnap arról beszélt, hogy a menekültválságban tanúsított európai tétlenség a teljesítőképessége határára taszítja Németországot.

11:31 - Orbán: nem akarjuk, hogy a világméretű népmozgás megváltoztassa az országot

A magyarok nem akarják, hogy a világméretű népmozgás megváltoztassa az ezeréves, keresztény kultúrájú Magyarországot, "nem ezért küzdöttük át magunkat világháborúkon, kommunizmuson, rendszerváltáson és gazdasági válságon" - mondta [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök hétfőn Budapesten, a Hősök terén, a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóságának állományába kinevezendő több mint 860 próbaidős rendőr ünnepélyes eskütételén.

A magyarok rendben, békében és biztonságban akarnak élni, nem akarnak káoszt, ilyenkor pedig felértékelődik a rend őreinek szerepe - hangoztatta a kormányfő.

4

Orbán Viktor miniszterelnök (j4) a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóságának állományába kinevezett próbaidős rendőrök ünnepélyes eskütételén a fővárosi Hősök terén 2015. szeptember 14-én. A kormányfő mellett Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány (j3) és Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (j5). Balról Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök (b3).
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A próbaidős rendőröknek Orbán Viktor azt mondta: "önök kultúránk, életformánk és szuverenitásunk védelmezői", meg kell védeniük Európát, Magyarországot és annak határait.

Azt kérte tőlük, hogy legyenek emberségesek, de megalkuvás nélkül szerezzenek érvényt a magyar törvényeknek.

Hangsúlyozta: ezeréves államiságunk megkérdőjelezhetetlen jogot ad a határok, az állampolgárok és a kultúránk megvédésre. Jogunk van hozzá, hogy meghatározzuk, ki jöhet be az országba és ki nem, és kötelesség elérni, hogy mindenki, aki idejön, betartsa a törvényeket. "Az önök feladata az lesz, hogy kötelezzék erre azokat, akik átlépik a magyar határt" - hívta fel a figyelmet, jelezve, nehéz feladatról van szó, és ritka pillanat, amikor a rendőri hivatást választó fiatalok ilyen éles helyzetbe kerülnek.

A rekordméreteket öltő illegális bevándorlásról szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: a világ kizökkent megszokott kerékvágásából, az elmúlt hónapokban nagyot fordult az élet, amire a magyaroknak időben meg kell adniuk a maguk válaszát, ennek része a mostani rendkívüli eskütétel is.

Európában hosszú évtizedek óta béke uralkodik, ám "most a történelem ránk rúgta az ajtót", kiderült, a rend, a béke és a biztonság nem magától értetődő adomány, erőfeszítéseket kell tenni a fenntartásáért - mondta, kiemelve, hogy Magyarország a délszláv háború óta nem látott kihívással néz farkasszemet. Néhány hónap alatt akkora embertömeg érkezett Magyarországra a szerb határon keresztül, mint Szeged egész lakossága - példázta.

5

A Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóságának állományába kinevezett próbaidős rendőrök ünnepélyes eskütétele a fővárosi Hősök terén 2015. szeptember 14-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A miniszterelnök arról is beszélt, hogy ma mindenki a legnagyobb elismerés hangján beszél az egyenruhások elmúlt hetekben végzett munkájáról: munkabírásukkal, türelmükkel, emberségükkel megbecsülést vívtak ki.

Orbán Viktor kitért továbbá a keddtől hatályos új magyar szabályokra, amelyek - mint mondta - megerősítik Magyarország határainak védelmét. Az illegális határátlépés keddtől bűncselekmény lesz, amely börtönt vagy kitiltást von maga után. Az embercsempészetért pedig olyan súlyos büntetés jár majd, amelyet igazán megérdemelnek azok, akik mások életével üzletelnek - közölte.

A kormányfő végezetül azt mondta a próbaidős rendőröknek, arra készüljenek, hogy becsapott emberekkel, indulattal és agresszióval fognak találkozni. Válaszoljanak rá úgy - kérte őket -, ahogy a szüleiktől, tanáraiktól tanulták: "az egyenruha alatt szív is van, nem csak izom, mindkettőre szükségük lesz".

11:25 - Hollande: sürgősen létre kell hozni az uniós regisztrációs központokat

Franciaország és Németország "nagy nyomást fog gyakorolni" hétfőn Brüsszelben, hogy az Európai Unió határainál létrejöjjenek a regisztrációs központok (hot spot) azért, hogy "Európa tiszteletben tudja tartatni a határait" - mondta Francois Hollande francia államfő.

"Ma minden megteszünk azért, hogy megszülessenek a (közös) következtetések, amelyeknek köszönhetően Európa tiszteletben tartja, és másokkal is tiszteletben tartatja a határait" - fogalmazott a francia elnök néhány órával az uniós bel- és igazságügyi miniszterek rendkívüli találkozója előtt. "Konkrétan ez a regisztrációs központok létrehozását jelenti Görögországban, Olaszországban és Magyarországon, hogy elkerüljük azt, ami most zajlik. Ezt fogja Franciaország és Németország képviselni" - tette hozzá.

A francia elnök szerint "Németország Franciaországhoz hasonlóan azt szeretné, hogy Európa ellenőrzés alatt tudja tartani a határait. Ez a feltétele annak, hogy a menekülteket méltó és irányított módon fogadjuk".

Az EU-tagországok belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozására a menekültválság ügyében egy nappal azután kerül sor, hogy Németország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést.

Franciaország, amely vállalta 24 ezer menekült befogadását két éven belül, vasárnap is a menekültek fogadása érdekében szükséges intézkedések megvalósítását sürgette.

"Ha túl sok időt várunk, már nem lehet a menekültek befogadását kezelni. Most az az elsődleges, hogy a regisztrációs központok föl tudjanak állni" - hangsúlyozta Harlem Désir Európa-ügyi államtitkár.

11:22 - Századvég: egyre többen állnak ki a bevándorlást érintő törvények szigorítása mellett

Hónapról hónapra többen állnak ki a bevándorlást érintő törvények szigorítása mellett, a lakosság döntő része rendkívül aggasztónak tartja az illegális bevándorlók Magyarországra áramlásának problémáját és 82 százalékuk szigorúbb megoldásokat vár - derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából, amelynek eredményét hétfőn juttatták el az MTI-hez.

A szeptember elején végzett felmérésben a magyar felnőtt korú lakosság véleményét kérdezték meg az illegális bevándorlással és az ehhez kötődő szabályozással kapcsolatban.

Közölték: a felmérés szerint a magyar emberek egyértelműen súlyosnak tartják a hazai migrációs helyzetet, a válaszadók kétharmada szerint nagyon aggasztó a probléma, további 23 százalék szerint inkább aggasztó, és mindössze a megkérdezettek 10 százaléka nem lát a helyzetben érdemi kockázatot.

A kutatás eredménye szerint az év eleje óta folyamatosan nőtt azok aránya, akik túl enyhének, megengedőnek érzik a jelenlegi jogi kereteket: amíg januárban a lakosság 70 százaléka támogatta volna a bevándorlási szabályok szigorítását, addig júniusban már 74, szeptemberben pedig már 82 százaléka. Ezzel párhuzamosan a januári 23 százalékról 16 százalékra csökkent azok aránya, akik nem támogatnák a bevándorlási szabályok szigorítását.

Mint írták, az illegális bevándorlással kapcsolatos attitűdöket illetően a kutatás rámutatott arra, a lakosság 83 százaléka szerint nem elfogadható, hogy emberek illegális határátlépéssel, papírok nélkül menjenek át egy ország területén.

A válaszadók mintegy háromnegyede (72 százaléka) nem ért egyet az uniós politikusok által megfogalmazott azon állítással, hogy az európai uniós országoknak konkrét felső korlát nélkül be kellene fogadniuk a Szíriából érkező háborús migránsokat. Négyből mindössze egy megkérdezett (24 százalék) támogatja ezt a megközelítést.

A Századvég szeptember 5. és 10. között végezte a telefonos, kérdőíves közvélemény-kutatást, amelynek során ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdeztek meg. Az elemzésben közölt adatok plusz-mínusz legfeljebb 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna - írták.

11:09 - Sürgős cselekvésre szólít az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Sürgős cselekvésre szólította föl Európa vezetőit a nemzetközi menekültválság rendezése érdekében az ENSZ emberi jogi főbiztosa, a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén hétfőn elmondott nyitóbeszédében.

Zeid Raad al-Husszein kiemelte, hogy a tagországok politikai elitjének és polgárainak körében is növelni kell a menekültek iránti szimpátiát.

Szakítani kell a menedékkérők fogva tartásával és a rossz bánásmód gyakorlatával, különösen a gyermekek és azok esetében, akik a háború és az üldöztetés ellen menekülnek, például Szíriából - hangoztatta.

"További eszközökre van szükségünk a legális bevándorlás kezeléséhez és a migránsok letelepítéséhez. Az ilyen intézkedések haláleseteket és az embercsempészetet előznek meg" - mondta az ENSZ emberi jogi főbiztosa Genfben.

11:04 - Ausztria katonákat vezényel a határaihoz

Ausztria katonákat vezényel a határaihoz, akiknek feladata a menekültek humanitárius segítése lesz - jelentette be Werner Faymann osztrák kancellár hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón.

11:00 - Bild: Németországban már szombaton meghozták a döntést a határellenőrzés visszaállításáról

A Bild című német lap szerint a német kormányban már szombat este meghozták a döntést a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról, és a bajor konzervatív CSU elnökségében az is felmerült, hogy megszakítják a kapcsolatot az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárttal, a CDU-val, ha nem állítják le a Bajorországba érkező menedékkérők ellenőrizetlen áradatát.

A Bild online kiadásában hétfőn megjelent összeállítás szerint szombat reggel a tartományi miniszterelnökök és a kancellári hivatal telefonkonferenciáján a tartományi vezetők leszögezték, hogy elérték lehetőségeik határát, több menedékkérő befogadására már nincs lehetőség.

A leginkább érintett tartományt irányító CSU "súlyos nyomás" alá helyezte Berlint, a párt elnökségében még az a fenyegetés is megfogalmazódott, hogy kilépnek a CDU-val kötött szövetségből, ha Merkel nem állítja meg a menekültáradatot - írta a Bild.

Végül szombat este 20.30 körül egy telefonos egyeztetésen Angela Merkel, Sigmar Gabriel alkancellár, Thomas de Maiziere belügyminiszter és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter megállapodott abban, hogy föltartóztatják a menedékkérők tömeges és ellenőrizetlen belépését, és fokozzák a nyomást az uniós tagországokon, hogy fogadjanak be több menedékkérőt.

Angela Merkel vasárnap reggel tájékoztatta Werner Faymann osztrák kancellárt a tervezett intézkedésről, Thomas de Maiziere pedig röviddel 17.30 után Berlinben rendkívüli sajtónyilatkozatban tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy Németország 17.30-tól ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést.

Az intézkedés "súlypontja" a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek "áradatának korlátozása", és az, hogy ismét rendezett keretek között történő folyamat legyen a belépés az országba. A lépés egyben "jelzés Európának", üzenete az, hogy Németország "vállalja humanitárius felelősségét, de a menekültek nagy számával járó terheket szolidárisan meg kell osztani Európán belül" - jelentette ki a miniszter.

Egyébként már Angela Merkel egy szombati beszéde súlyponti eltolódást jelzett a német kormány viszonyulásában. A kancellár a CDU egy berlini rendezvényén - amelynek témája a digitális átalakulás volt - a menekültválság kezeléséről szólva első helyen az uniós külső határok védelmének fontosságát emelte ki, és hangsúlyozta, hogy a szíriai konfliktus lezárása nem lehetséges Oroszország közreműködése nélkül.

A kancellár rámutatott: nem egyedül Németország felelőssége a menekültek befogadása, és a közös menekültpolitika azt jelenti, hogy az ebben részt vevő tagállamok "támaszkodhatnak egymásra".

"Ez pedig azzal kezdődik, hogy a külső határokat meg kell védeni" - hangsúlyozta Angela Merkel.

Meg kell védeni a külső határokat a Földközi-tenger nyugati medencéjében - az olasz határon - , és ehhez támogatni kell az állami intézmények működésének helyreállítását Líbiában.

"Van egy második külső határ, a görög-török határ, ahol ugyanerre a védelemre van szükségünk, de ez a védelem jelenleg nincs biztosítva" - mondta Angela Merkel, hozzátéve, hogy Görögországnak teljesítenie kell vonatkozó kötelességeit, Törökországgal pedig "sürgősen intenzívebbé kell tenni" a tárgyalásokat.

A kancellár azt is elmondta: természetesen az Európába érkező menekülthullámot kiváltó okokkal is foglalkozni kell. Sokkal többet kell tenni azért, hogy a menekültek a hazájukhoz minél közelebb találjanak menedékre, ezért szükséges javítani a körülményeket a Szíriából elmenekült embereket a környező országokban befogadó táborokban.

Angela Merkel hangsúlyozta: a szíriai polgárháborús konfliktus rendezéséhez nemzetközi erőfeszítések szükségesek, és ebben az Egyesült Államok mellett Oroszországgal is együtt kell működni, "különben nem lesz megoldás".

10:54 - Rendőrség: ismét járható az M1-es autópálya Hegyeshalomnál

Ismét zavartalan a forgalom az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátlépési pontnál - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya hétfőn az MTI-vel.

Közlésük szerint megszűnt a Hegyeshalom felé vezető oldalon a 165-ös kilométernél is a terelés az M15-ös autóút felé.

Hétfő reggel 9 órakor az osztrák hatóságok lezárták az M1-es autópálya nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőjét Bécstől Budapest felé a várhatóan nagy menekültáradat miatt. Az osztrák autópálya-kezelő közlése szerint a sztráda a másik irányban sem volt járható. Tíz órától ismét szabad az átjárás a nickelsdorfi határátkelőnél, feloldották az A4-es autópálya lezárását.

10:41 - Zaorálek: Prága nem újítja fel az osztrák határon az ellenőrzéseket

Csehországnak pillanatnyilag nincs szüksége arra, hogy Németországhoz hasonlóan felújítsa a határellenőrzéseket a cseh-osztrák határon - jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

Csehország hétfőtől kezdve 200 rendőrrel megerősítette az ellenőrzéseket a cseh-osztrák határsávban - közölte Katerina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivője.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter Prágában, miután tárgyalt szlovák kollégájával, Robert Kalinákkal, sajtónyilatkozatában nyilvánosságra hozta, hogy Szlovákia is hasonló intézkedéseket foganatosít a szlovák-magyar határszakaszon.

"Mi (Csehország) és Szlovákia azonnali intézkedéseket hoztunk, mi az osztrák határon, Szlovákia a magyar határon. Ezeket az intézkedéseket a mindenkori helyzethez fogjuk igazítani" - olvasható a közleményben. Milan Chovanec és Robert Kalinák abban is megállapodtak, hogy intenzívebbé és rugalmasabbá teszik a kölcsönös információcserét.

A belügyminisztérium és a rendőrség reagálása a helyzetre a külügyminiszter szerint megfelelő, és "radikális intézkedésekre" nincs szükség - közölte Zaorálek, akinek brüsszeli találkozóját újságírókkal a közszolgálati CT24 cseh hírtelevízió közvetítette.

"Számunkra most nincs olyan helyzet, hogy valamiféle radikális döntéseket mérlegelnénk" - mondta a miniszter.

A cseh-osztrák határsávba kiküldött rendőrök a közutakon 11, a vasúton pedig három helyen ellenőrzik az utasokat. A cseh határellenőrzés megerősítése reagálás a berlini bejelentésre, miszerint Németország ideiglenesen visszaállította az ellenőrzéseket az osztrák határon.

Zaorálek hétfőn közölte, hogy a kérdést telefonon Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel is megvitatta. Steinmeier Zaoráleket úgy tájékoztatta, hogy Berlin jelenleg a német-cseh határszakaszon nem tervezi az ellenőrzések felújítását.

10:28 - Ismét szabad az átjárás a nickelsdorfi határátkelőnél

Tíz órától ismét szabad az átjárás a miklóshalmai (Nickelsdorf) határátkelőnél, az osztrák autópálya-üzemeltető (Asfinag) feloldotta az A4-es autópálya lezárását.

3

Illegális bevándorlók az osztrák hadsereg nekik felállított sátrainál a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójában kialakított gyűjtőponton, Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 13-án.
Fotó: MTI/Filep István

10:03 - Kilométeres dugók a bajor határnál, hetekig tarthat a határellenőrzés

Kilométeres dugók alakultak ki a német-osztrák határnál hétfőn reggel, miután Berlin előző nap a menekültválság miatt ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést. A bajor belügyminiszter szerint akár hetekig hatályban maradhat az intézkedés.

A német hatóságok szerint a 8-as autópályán a Salzburg mellett, a határ német oldalán fekvő Bad Reichenhall térségében mintegy három kilométeres, a 3-as autópályán Passaunál hat kilométeres kocsisor torlódott fel a határellenőrzés miatt.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter hétfőn közölte, hogy "legalább még hetekig" folytatják majd a menekültválság miatt vasárnap elrendelt ellenőrzéseket Ausztria és Németország határán.

9:58 - Magyar Közút: lezárták az osztrák hatóságok az M1-est Hegyeshalomnál

Lezárták az osztrák hatóságok az M1-es autópályát Hegyeshalomnál Bécs felé hétfő reggel - tájékoztatott a honlapján a Magyar Közút Zrt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy az autópálya 165-ös kilométerénél a Hegyeshalom felé közlekedőket az M15-ös autóútra tereli a rendőrség.

2

Illegális bevándorlók felszállnak a Hegyeshalomba közlekedő vonatra a budapesti Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 14-én.
Fotó: MTI/Kallos Bea

Az osztrák autópálya-kezelő tájékoztatása szerint hétfő reggel a burgenlandi rendőrség ismét lezárta a nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőt Bécstől Budapest felé, és közlésük szerint a másik irányban sem járható a sztráda, a várhatóan nagy menekültáradat miatt.

9:52 - Ismét lezárták a nickelsdorfi határátkelőt

Hétfőn reggel a burgenlandi rendőrség ismét lezárta a nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőt Bécstől Budapest felé, és közlésük szerint a másik irányban sem járható a sztráda, a várhatóan nagy menekültáradat miatt.

9:45 - Vonattal viszik el az érkezőket Röszkéről

Vonattal szállítják el Röszkéről a migránsokat - tapasztalta a helyszínen hétfő reggel az MTI tudósítója. Az ENSZ munkatársa szerint Vámosszabadiba viszik őket.

A vasútállomáson várakozó, húsz kocsiból álló szerelvény fél tízkor félig volt tele, de folyamatosan érkeztek a buszok a határnál lévő gyűjtőpontról és a két idegenrendészeti előállítóhelyről.

A migránsok nyugodtan várják a vonat indulását, noha - derült ki kérdéseikből - nem tudják, mi a szerelvény úti célja.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának helyszínen dolgozó munkatársa szerint a Győrhöz közeli Vámosszabadiban működő táborba szállítják őket.

A rendőrök ellenőrizték, minden kocsiban van-e elegendő ivóvíz, az önkéntesek pedig élelmet osztottak a vonaton ülőknek.

9:29 - Szerbiában sokan tartanak a magyar határ felé, újabb rekord dőlhet meg

A magyarkanizsai pihenőhelyre csak éjfélig 4400 migráns érkezett, nem maradtak azonban ott, továbbindultak Horgos felé, ahová folyamatosan érkeznek az autóbuszok - jelentette a helyszínről a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) tudósítója.

A szerb-magyar határ menti településekre a hét végén naponta hat-nyolcezer migráns érkezett. A Magyar Szó című újvidéki napilap hétfőn a migránsok óriási számával kapcsolatban megjegyezte: "Horgosra naponta jelenleg több migráns érkezik, mint amennyi lakosa van a falunak". Az 5700 ember lakta településen halad át ugyanis a Magyarországra vezető vasútvonal, az átkelőn pedig egyelőre nincs kapu, a migránsok többsége ott igyekszik átjutni a magyar oldalra.

Aleksandar Vulin szociálisügyi miniszter az RTS hétfő reggeli híradójában közölte, hogy a szerb-macedón határ mellett fekvő Presevóban az utóbbi 24 órában 2500 migránst vettek nyilvántartásba, az ott található ideiglenes befogadóközpontban pedig jelenleg körülbelül ötszázan tartózkodnak. Hétfőn mintegy 3500, főleg a Közel-Keletről érkező emberre számítanak. A tárcavezető szerint a napokban azért nőtt meg hirtelen a migránsok száma Szerbiában, mert mindenki igyekezett minél hamarabb elérni a magyar határt, még a szigorúbb ellenőrzések és jogszabályváltozások életbelépése előtt. Hozzátette, hogy várhatóan keddtől nem a Szerbiába érkezők száma növekszik majd, hanem az ott maradóké, nehezebb lesz ugyanis bejutni a schengeni övezetbe.

Katonák és rendőrök a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett, a Horgos-Szeged vasútvonal közelében, Röszke térségében 2015. szeptember 14-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Katonák és rendőrök a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett, a Horgos-Szeged vasútvonal közelében, Röszke térségében 2015. szeptember 14-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Vulin az északi, szerb-magyar határ mentén számít nagyobb nyomásra, ott gyűlnek majd össze az újonnan érkezők és a még át nem keltek. Bejelentette, hogy újabb, kisebb ideiglenes befogadóközpontokat állítanak fel ebben a térségben.

A miniszter hozzátette, hogy a migránsok valószínűleg változtatnak útvonalukon, "de biztosan megtalálják az utat". Hozzátette ugyanakkor, hogy a határok lezárásával csak egyik ország felől a másik felé irányul a bevándorlási hullám, nem ez jelenti a megoldást, azt az érintett országoknak közösen kell megtalálniuk az EU vezetésével.

Hangsúlyozta, hogy Szerbia nem zárja le a határait, és Belgrád pozícióját nem lehet összehasonlítani például Berlinével, a migránsok ugyanis csak áthaladnak Szerbián, és nem akarnak itt maradni, a valódi céljuk Németország.

9:18 - ORFK: idén már több mint 190 ezren érkeztek Magyarországra

Rekordszámú illegális bevándorló érkezett vasárnap Magyarországra a szerb-magyar határon, korábban soha ennyien nem érkeztek egy nap alatt - erről Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határrendészeti főosztályvezetője beszélt hétfő reggeli sajtótájékoztatóján, Budapesten. Vasárnap 5809-en érkeztek a szerb-magyar határon, velük 191 702-re nőtt idén az illegális bevándorlók száma.

[namelink name="Balázs László"] ismertette azt is: hétfőn reggel 8 óráig 3280 illegális bevándorlót fogtak el, illetve 11 embercsempészt. Idén már 1106 embercsempészt fogtak el rajtuk kívül - mondta.

Az ezredes kérdésre válaszolva megerősítette a röszkei gyűjtőpont kiürítését, annyit közölt: valóban gyorsítottak a munkatempón a bevándorlók adatainak rögzítésénél.

[namelink name="Csiszér-Kovács Viktória"], az ORFK szóvivője megerősítette: [namelink name="Papp Károly"] országos rendőrfőkapitány riadót rendelt el négy megyei rendőr-főkapitányság állománya és a Készenléti Rendőrség egyes egységei számára, ami azt jelenti, hogy a pihenőnapjukat töltő, illetve szabadságon levő munkatársaikat is berendelték. Nekik meg kellett jelenniük a szolgálati helyükön és a számukra kijelölt feladatot kell végrehajtaniuk - tette hozzá.

Megismételte: a berendelt állomány a magyar-szerb határszakaszon megerősített járőrszolgálatot lát el.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója ehhez hozzátette: a nagyobb mértékű beáramlásról szóló előzetes jelzések indokolták, hogy Körmenden és Szentgotthárdon is létesítettek állomásokat.

Kiss Attila elmondta: idén eddig 170 578 menedékjogi kérelmet rögzítettek, ebből vasárnap 1956-ot. A bevándorlási hivatal befogadóállomásain 1330-an vannak, mindenhol rend és nyugalom tapasztalható.

Csiszér-Kovács Viktória arra a kérdésre, hogy van-e már eredménye a röszkei ételosztás ügyében elrendelt vizsgálatnak, azt válaszolta: a Készenléti Rendőrség parancsnoka tényfeltáró vizsgálatot rendelt el, amely jelenleg is tart.

A rendőrök étkeztetésével összefüggésben a szóvivő cáfolta, hogy munkatársai ne kapnának megfelelő étkezést, ismertetése szerint naponta 3 alkalommal kapnak ételt a magyar-szerb határon szolgálatot teljesítők ötezer kalória mértékben.

Kiss Attila arra a kérdésre, hogy miként készülnek a kedden hatályba lépő jogszabály-módosításra, azt mondta, munkatársai felkészítése zajlik, erről azonban további részletet nem közölt.

8:56 - A brit miniszterelnök Libanonba látogatott a menekülthelyzet miatt

Előre be nem jelentett látogatásra érkezett Libanonba hétfőn David Cameron brit miniszterelnök, ahol várhatóan a szíriai menekültválságról tárgyal majd.

Név nélkül nyilatkozó kormányzati és reptéri források szerint Cameron hétfőn kora reggel érkezett a libanoni fővárosba, Bejrútba, ahol tárgyal majd Tammam Szalám miniszterelnökkel, valamint ellátogat egy, szíriai menekülteket elszállásoló táborba is.

A 4,5 millió lakosú Libanon mintegy 1,1 millió menekültet fogadott be a szomszédos Szíriából, ahol négy éve polgárháború dúl.

David Cameron korábban bejelentette, hogy Nagy-Britannia a következő öt évben 20 ezer szíriai menekültet tervez befogadni. Ugyanakkor egy múlt heti parlamenti vitában a brit miniszterelnök azt is leszögezte: álláspontja szerint a szíriai nép és Európa érdeke is annak biztosítása, hogy a menekültek közül a lehető legtöbben a Szíriával szomszédos országokban, a menekülttáborokban maradhassanak, és onnan térhessenek haza, amikor az lehetségessé válik. Nagy-Britannia e meggondolásból élére állt a menekülttáborok fenntartásának finanszírozását, valamint az e táboroknak otthont nyújtó országok, főleg Libanon és Jordánia megsegítését célzó erőfeszítésnek - közölte a brit kormányfő.

8:53 - Kormányszóvivő: az uniós polgárok belső szabadsága sérülhet

Ha az Európai Unió külső határainak védelme nem áll helyre, akkor az uniós polgárok belső szabadsága fog sérülni - fogalmazott Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Azt mondta, ellenőrzés nélkül nem lehet eldönteni, ki a menekült és ki a gazdasági bevándorló, ezért van szükség újra a határellenőrzésre.

A migránsok ellátását és a rendőrség munkáját ért kritikákkal kapcsolatban úgy fogalmazott, már a "kukoricásban" elkezdenek gondoskodni az érkezőkről, a rendőrség pedig kilenc hónapja folytat "heroikus" küzdelmet, így a munkájukat kritizálni "elfogadhatatlan és méltatlan".

A kormányszóvivő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának nyilatkozva kiemelte, egyértelművé vált, hogy nem lehet belülről megvédeni a schengeni rendszert, ezért az európai államoknak minden segítséget meg kell adniuk az unió külső határait képező frontországoknak. Ez a szolidaritás megfelelő formája, nem a kvótarendszer, az ugyanis "értelmetlen és betarthatatlan" - hangsúlyozta.

Hozzátette, nehéz megmondani, hogy mi vár Magyarországra a következő napokban a határ lezárása után, biztosan nagy lesz a nyomás és a feszültség, de a helyzetet csak a rend helyreállításával lehet kezelni.

8:42 - Több ezer eurót kért egy embercsempész a határsértőktől

Magyar embercsempészt fogtak el a rendőrök vasárnap hajnalban a régi 5-ös úton, a férfi öt szíriai határsértőt vitt volna Ausztriába fejenként több mint ezer euróért - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-t.

[namelink name="Szenti Szabolcs"] közölte, a 34 éves sofőr abban állapodott meg a migránsokkal, hogy fejenként 1100 euróért - összességében mintegy 1,7 millió forintért - Ausztriába viszi őket. A budapesti férfit őrizetbe vették, embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak ellene büntetőeljárást, és kezdeményezték előzetes letartóztatását.

A Szegedi Rendőrkapitányság kilenc másik sofőr ellen is büntetőeljárást indított jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt vasárnap, mert anyagi ellenszolgáltatásért a fővárosba vittek migránsokat Röszkéről.

A rendőrök a bűncselekményekhez elkövetéséhez használt járműveket lefoglalták.

8:41 - Harrach a párhuzamos társadalmak kialakulásának veszélyéről

A párhuzamos társadalmak kialakulásának veszélyéről beszélt az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában a KDNP frakcióvezetője, hangsúlyozva, hogy megbukott a bevándorlók teljesen integráló multikulturális társadalom liberális álma.

"Ez a nagy tömeg együtt már egy olyanfajta veszélyt jelent, ami az egymás melletti, párhuzamos társadalmat jeleníti meg, ez pedig a kontinensnek, az európai országoknak a szétzilálásához vezet" - fogalmazott [namelink name="Harrach Péter"], kiemelve, hogy együtt kell kezelni a humanitárius segítségnyújtást és a nemzeti önvédelmet.

Mindenkinek természetes igénye, hogy a szülőföldjén élhessen, de a menekülteket kibocsátó országokban "olyan állapotok vannak, amiket nehezen viselnek el az emberek". Ezért kell az azonos kultúrkörben, a konfliktuszónához közeli országokban működő menekülttáborok működését segíteni - jegyezte meg Harrach Péter.

A kereszténydemokrata politikus szerint Európát nemcsak a migránsok veszélyeztetik, hanem azok is, "akik már régen feladták az európai identitást, az európai gyökereket elvágták".

Szavai szerint az ügyben a nemzeti összefogás komoly akadálya "a szélsőbaloldali gyűlöletkeltés, ami gyakorlatilag a menekültügyet kihasználja a kormánygyűlölet hangoztatására".

7:47 - Újra járnak a vonatok Németország és Ausztria között

A Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság hétfőn reggel újraindította a vasúti közlekedést Németország és Ausztria között, miután az előző délután a cég a menekültválság miatt szüneteltetni kényszerült azt.

A DB hétfő reggeli közleménye szerint 7 óra után ismét megindultak a vonatok a két ország között, azonban a Salzburg és München közti vonalon továbbra sem közlekednek szerelvények. Ez utóbbi vonalon utazott Németországba a Magyarország felől érkező migránsok döntő többsége.

A vasúttársaság vasárnap délután közölte, hogy a német szövetségi hatóságok utasítására leállította a forgalmat. Előzőleg Thomas de Maiziere belügyminiszter bejelentette, hogy a menekültválság miatt Németország ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzést a határain. Az intézkedés "súlypontja" a német-osztrák határ. A szövetségi rendőrség közlése szerint az intézkedés vasárnap délután lépett életbe.

7:46 - Már működik a szentgotthárdi gyűjtőpont

Vasárnap este 11 óra óta működik a szentgotthárdi ipari parkban felállított gyűjtőpont, ahová eddig több száz migráns érkezett meg, akik szinte azonnal tovább indultak Ausztriába - erősítette meg hétfőn [namelink name="Kazmar Enikő"], a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az MTI értesülése szerint vasárnapra virradó éjszaka több mint kétezer bevándorló érkezett meg a szentgotthárdi gyűjtőpontra, de miután leszálltak az autóbuszokról, nem a felállított sátrak felé, hanem azonnal Ausztria felé vették az irányt.

Helyszíni információk szerint egyelőre még szabad az út, semmi jele annak, hogy osztrák oldalon visszafordítanák a zöldhatáron át érkezőket.

Szentgotthárd és Rábafüzes között a kétoldalú, közvetlenül a határra épült ipari parkban egy jól körülhatárolható őrzött területen szombaton létesítettek a katasztrófavédelem munkatársai egy újabb gyűjtőpontot, amely a város polgármestere szerint 400 ember befogadására alkalmas, de lapértesülések szerint akár 600 ember is elhelyezhető benne.

7:44 - Minden eddiginél többen jöhetnek át Szerbiából hétfőn

Szünet nélkül érkeztek Szerbia felől migránsok egész éjjel, ugyanakkor már itt levők folyamatosan mentek tovább Ausztriába - derült ki az MTI és az M1 aktuális csatorna tudósítóinak hétfő reggeli körképéből. Előrejelzések szerint hétfőn minden eddiginél többen jöhetnek át Szerbiából.

Röszkére egész éjjel érkeztek migránsok Szerbiából, a vasúti sínek mentén, de hajnalban már kevesebben, mint vasárnap késő este - derült ki az M1 tudósításából. Folyamatosan viszik el őket buszokkal. Este sokat kellett várakozniuk, nem sokkal éjfél előtt érkezett 20 busz, azokra tudtak fölszállni, azóta folyamatos a szállítás.

Szabadkáról busszal vagy Belgrádból taxival a határ szerbiai oldalára, Horgosra is folyamatosan érkeztek kisebb csoportokban a bevándorlók reggel. Onnan gyalog mennek a vasúti sínek mellett Röszkére. Az M1 tudósítójának különböző számokat mondtak illetékesek arról, vasárnap hányan lépték át a határt: 7-8 ezer ember vagy ennél is több. Hétfőn ez a rekord is megdőlhet az előrejelzések szerint, sokan akarnak ugyanis még átérni Magyarországra a kedden életbe lépő szigorúbb határellenőrzés előtt.

A budapesti Keleti pályaudvarról reggel már több száz ember elindult Hegyeshalom felé, három vonattal - jelentette az MTI munkatársa. Reggel 7 órakor már viszonylag kevesen voltak a pályaudvarnál, várva a következő vonatot.

Hegyeshalomba éjjel és reggel folyamatosan érkeztek migránsok vonattal, hogy továbbinduljanak gyalog a határ osztrák oldalán található Nickelsdorfba. Az M1 tudósítója szerint hétfőn már mintegy 1500-2000-en érkeztek oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában