Ország-világ

2015.09.06. 11:22

Nyugalom van az új idegenrendészeti előállítón Röszkén

A rendőrség a határhoz közeli idegenrendészeti előállítóhely kiürítését vasárnap kezdte meg, miután éjszaka megnyitották a néhány méterre álló új tábort.

Helyszínről tudósítónk azt jelentette, hogy teljes a nyugalom az új idegenrendészeti előállítón Röszkén. Az eddigi hangár területén senkit nem lehet látni, mindenkit a Röszke 2 állomáshelyre visznek. Itt a migránsok karszalagot kapnak, és regisztrálják őket. A rendőri készültség nagy, de a hangulat nyugodt.

Kiürítik a röszkei hangárt

Elkezdték a röszkei hangár kiürítését, a bérelt épületben és a körülötte felállított sátrakban év eleje óta helyezték el a Csongrád megyében elfogott határsértőket.


A rendőrség a határhoz közeli idegenrendészeti előállítóhely kiürítését vasárnap kezdte meg, miután éjszaka megnyitották a néhány méterre álló új tábort - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.


A létesítményben vasárnap már nem őriztek egyetlen határsértőt sem, a sátrak üresek voltak. Egy mobil illemhelyeket üzemeltető cég munkatársa a vécék fertőtlenítését végezte.


A hangár megnyitásáról akkor döntött a rendőrség, amikor az éve elején, az akkor még jellemzően koszovói állampolgárokból álló határsértők száma naponta több száz fölé emelkedett, és a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség épülete szűkössé vált az emberek elhelyezésére.


Előbb csak a hangárépületbe kerültek a migránsok, majd ahogy fokozatosan emelkedett a határsértők száma, egyre több sátrat állítottak fel a kerítéssel körbe vett telken. A rendőrök itt kezdték el a határsértők regisztrációját, a migránsokat azonosító karszalaggal látták el, illetve rögzítették a legfontosabb adataikat. Az előállítóhelyen folyamatos volt a határsértők ellátása, enni és innivalót kaptak.


Pénteken délelőtt hozzávetőleg háromszáz migráns két hullámban áttörte a létesítmény kerítését és elszaladt az M5-ös autópálya irányába, később valamennyiüket elfogták. Ezt követően lényegében már nem szállítottak ide újabb csoportokat, csak azok kerültek be a létesítménybe, akik önként jelentkeztek.

Megnyílt az új idegenrendészeti előállító Röszkén

Megnyílt az új idegenrendészeti előállító Röszkén, a táborba, ahol a regisztráció zajlik, vasárnapra virradó éjszakától folyamatosan kísérik be az elfogott határsértőket - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.


A Belügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint az úgynevezett hangártól néhány száz méterre kialakított tábor építése 38 millió forintba került. A beruházáson, a munkások mellett, elítéltek is dolgoztak, akikre büntetés-végrehajtási őrök felügyeltek.


A hétszázszor százötven méteres területet ugyanolyan horganyzott acél oszlopokkal vették körbe, mint amiből az ideiglenes határzár épült, a kerítés tetejére NATO-drótot erősítettek. A 10,5 hektáros területet zúzott kővel szórták le, közvilágítással látták el, és mintegy száz sátrat állítottak fel. A tábor bejáratánál a személyzet számára konténereket helyeztek el, valamint egy mikrohullámú átjátszótornyot is telepítettek.


Késő este a regisztráció ellen tiltakozó migránsok közül - megnyugtatásuk érdekében - többet beengedtek körülnézni a táborba. A beszámolójuk szerint a fűtött sátrakban kényelmes ágyak vannak.


A rendőrség korábbi közlése szerint ezer ember befogadására alkalmasa a gyűjtőpont.


Az utóbbi hetekben Röszke térségében érkezett az országba a legtöbb illegális bevándorló. A déli határszakaszon elkészült ugyanis az ideiglenes határzár gyorstelepítésű drótakadály része. Röszke közelében azonban a magyarországi település és a szerbiai Szabadka között áthalad a vasútvonal, amit kihasználva a migránsok be tudnak lépni az országba. Itt a múlt héten leállították a vasúti közlekedést, mert a migránsok megdobálták a közlekedő vonatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában