Ország-világ

2015.09.01. 22:50

Norvégia börtönt bérel Hollandiában

Norvégia évi 25 millió euróért (mintegy 7,8 milliárd forint) börtönt bérel Hollandiában, kedden megérkeztek az első rabok.

A szokatlan - a két ország kapcsolataiban első ilyen természetű - együttműködés oka az, hogy túlzsúfoltak a norvégiai börtönök. Ezzel szemben Hollandiában van még "szabad kapacitás", ilyen az ország északkeleti részén lévő norgerhaveni börtön.

Karl Hillesland, a büntetés-végrehajtási intézmény új norvég parancsnoka elmondta, hogy 25 rab érkezett meg hozzájuk.

A börtön kibérléséről márciusban született megállapodás Norvégia és Hollandia között. A hivatalos átadást szerdán a két ország igazságügyi minisztereinek jelenlétében rendezik.

A norvég hatóságok ezzel a lépéssel a börtönbüntetésük letöltésére várakozók sorát akarják csökkenteni az észak-európai országban. Több mint ezer elítélt vár arra Norvégiában, hogy ürüljenek a cellák.

A hollandiai Norgerhaven börtönében eddig fogva tartottaknak ugyanakkor nem tetszett, hogy el kellett hagyniuk a luxuskörülményeket biztosító intézményt. Tiltakozásuk azonban nem vezetett sikerre. A holland sajtóban megjelent tudósítások szerint Norgerhavenben a hosszú börtönbüntetésre ítélt rabok dolgozhattak: zöldséget termeszthettek, csirkéket nevelhettek, szakácskodhattak, cellájukból pedig gyönyörű tájra nyílt kilátás.

"Ez nagyon hangulatos, szép börtön" - nyilatkozott az NRK norvég tévécsatornának Kenneth Vimme, akit 17 év szabadságvesztésre ítélték gyilkosságért és aki önként választotta, hogy hollandiai börtönben tölti le a büntetését. Arra panaszkodott csupán, hogy kevesebb norvég televíziós csatornát nézhet majd Hollandiában és attól tart, hogy azok a bebörtönzöttek, akik - ellentétben vele - nem saját akaratukból kerülnek át a hollandiai börtönbe, majd lázadozni fognak.

Norgerhavenben 242 elítéltet fogadnak Norvégiából. Az első 112 fős csoportból csak 79-en vállalták önként a "száműzetést".

A fogva tartottak ügyvédjei és családjai is kifogásolják a norvég hatóságok döntését arra hivatkozva, hogy ez sérti a "közelség elvét", az elítéltek jogát arra, hogy lakhelyükhöz közel töltsék börtönbüntetésüket. Hanne Hamsund, a hozzátartozók jogi képviselője szerint a látogatás költségei is problémát jelentenek majd a családtagoknak. Számításai szerint a börtönlátogatás, s egy éjszaka a szállodában körülbelül 530 euróba (mintegy 167 ezer forint) kerül majd.

Címkék#Norvégia
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában