Ország-világ

2015.09.10. 01:05

Németország a G7 csoport külügyminiszteri szintű találkozóját kezdeményezi

A G7 csoport külügyminiszteri szintű találkozóját fogja kezdeményezni Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, aki a fórumra arab országokat is meghívna, hogy közösen keressenek megoldást a Szíriával szomszédos országokban lévő menekülttáborokat érintő pénzügyi problémákra.

Steinmeier a német Bundestagban szerdán felháborítónak nevezte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) annyira alulfinanszírozott, hogy a Szíriával szomszédos országokban lévő menekülttáborokban az élelmiszer-fejadagokat a felére kellett csökkentenie. 


Elmondása szerint az ENSZ következő, szeptember közepére tervezett közgyűlésén kezdeményezi, hogy a G7 csoport arab országok részvételével külügyminiszteri találkozót tartson. "Ha ezeknek az embereknek a sorsa fontos számunkra, akkor biztosítanunk kell azt, hogy az ENSZ-ügynökség megkapja a szükséges pénzt a napi élelmiszeradagok kiosztásához" - mondta Steinmeier. 


Eközben Erna Solberg norvég miniszterelnök levelet küldött Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak, amiben a szíriai menekültek megsegítése céljából egy donorkonferencia megrendezését javasolta Norvégiában. 


Jean-Claude Juncker EB-elnök szerdán az Európai Parlament előtt adott évértékelő beszédében javasolta további 120 ezer - így összesen 160 ezer - menekült  átvételét a menekültválságban leginkább érintett tagállamokból. 


Juncker javaslatára reagálva Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök közölte, országa kész kivenni a részét a menekültválság megoldásából. Hozzátette, országa 2800 menekült befogadását ajánlja fel. Rasmussen azonban hangsúlyozta, hogy vasárnap óta háromezer menekült érkezett Németországból a skandináv királyságba, aminek értelmében "Dánia már többet is tett, mint amennyi a kötelessége lett volna". "Eljött az ideje, hogy más államok is felelősséget vállaljanak" - tette hozzá.


A Németországból érkező menedékkérők százai miatt Dánia szerdán meghatározatlan időre felfüggesztette a két ország közötti vasúti összeköttetést.

Címkék#migráns

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában