Ország-világ

2015.09.08. 18:37

NAV: részben plágium az LMP adóhatóságról szóló jelentése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint "javarészt plágium" a Lehet Más a Politika (LMP) NAV-botrány jelentés című dokumentuma, amelyet július 31-én mutatott be az ellenzéki párt társelnöke, Schiffer András, és Vágó Gábor volt parlamenti képviselő, és amelyet a párt honlapján is közzétettek.

Vágó Gábor a dokumentum bemutatásakor, július 31-én a többi közt azt mondta: makulátlan adóhatóság nélkül elképzelhetetlen a gazdaság kifehérítése és a korrupció fölszámolása. Jelentésében - elmondása szerint - ismerteti az áfacsalás egyes típusait és az azok elleni küzdelem módját, "az elmúlt évek botrányait", valamint azt, hogy a Fidesz-kormányzat "hogyan próbálta eltolni magától" azokat. Emellett azt is leírta, hogyan számolhatók fel az adóhatóságon belül tapasztalt "lehetetlen helyzetek".


A NAV keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az LMP által bemutatott 55 oldalas irat két részből áll, az első 22 oldal az áfacsalások módszereit ismerteti ábrákkal - forrásmegjelölés nélkül -, míg a második rész a sajtóban korábban megjelent cikkeket, szerzői véleményeket és értelmezéseket tartalmazza. A NAV szerint a két rész egymástól teljesen független, a második fejezet "semmilyen visszautalást, szakmai összefüggést nem mutat" az áfacsalások módszereit bemutató első résszel.


Közölték: a jelentés "a 8. oldalig harmadrészben, a 8. oldaltól a 22. oldalig pedig szinte teljes egészében szó szerinti másolata" a NAV által az alkalmazottak belső oktatására készített, az EU és az ellenőrzési szakterület című, szerzői jogvédelem alatt álló tananyagnak. A jelentésben szereplő folyamatábrák is ugyanebből a tananyagból származnak - írták.


Az adóhatóság felhívta a figyelmet: a jelentés alkotói nem jelezték sem nekik, sem az oktatási anyag szerzőjének, hogy a NAV saját oktatási anyagának "szó szerinti másolásával" fogják a hivatalt támadó jelentést elkészíteni. Ezért a NAV felszólítja az érintetteket, hogy szüntessék meg a szerzői jogi jogsértéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában